ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο υπέροχος Jamie Campbell Bower δεν είναι μόνο ο κακός Vecna του Stranger Things

Αν έχετε σπάσει το κεφάλι σας να θυμηθείτε πού αλλού έχετε ξαναδεί τον Jamie Campbell Bower και όλο ξεχνάτε να γκουγκλάρετε για να σας φύγει η περιέργεια, μη δυσκολεύεστε άλλο. Η στιγμή της αποκάλυψης έφτασε. 

Είναι αυτή η βαθιά φωνή που μοιάζει τόσο οικεία και το διεισδυτικό βλέμμα του γητευτή σατανικού παράφρωνα που καθηλώνει. Και που δεν φεύγει από το μυαλό. Όλα αυτά στην οθόνη, γιατί στην πραγματικότητα, ο 33χρονος Βρετανός έχει κερδίσει τις καλύτερες εντυπώσεις από τους συνεργάτες του για την καλοσύνη, το χιούμορ και τον ευχάριστο χαρακτήρα του. 

Κάπου τον έχω ξαναδεί

Τον γνωρίσαμε από τον ρόλο του Anthony Hope στο Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street αλλά οι δύο ρόλοι που τον έκαναν να ξεχωρίσει ήταν αυτός του βαμπίρ Caius Volturi στο The Twilight Saga και του νεαρού σκοτεινού μάγου Gellert Grindelwald στο Harry Potter and the Deathly Hallows – Μέρος 1 αλλά και στο Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald.

Caius Volturi ©The Twillight Saga

Ίσως κάποιοι τον θυμούνται και ως Rocker στην ταινία RocknRolla του Guy Ritchie αλλά και από το video clip του τραγουδιού ‘Never Let Me Go’ της Florence Welch (Florence and the Machine).

Είναι εξαιρετικός μουσικός

Γεννήθηκε στο Λονδίνο και ξεκίνησε να δουλεύει ως μοντέλο μέχρι να κερδίσει τον πρώτο του ρόλο. Με μητέρα να εργάζεται ως μάνατζερ μουσικών και πατέρα στην εταιρεία μουσικών οργάνων Gibson Guitar Corporation, όπως ήταν αναμενόμενο, ανέπτυξε μεγάλη αγάπη και για τη μουσική, έτσι παράλληλα συμμετείχε σε πολλά γκρουπ και ήταν ο φρόντμαν της λονδρέζικης πανκ μπάντας Counterfeit, από το 2015 μέχρι το 2020 που το συγκρότημα διαλύθηκε. Από τότε ακολουθεί σόλο καριέρα.

Η μουσική του μοιάζει να έχει βγει μέσα από τα πιο σκοτεινά υπόγεια του αμερικανικού Νότου. Σκονισμένη από την έρημο και καταραμένη από τους νεκρούς. Όπως ο ίδιος περιγράφει: «Μου αρέσουν τα μακάβρια πράγματα, μου αρέσει η ιδέα της θνησιμότητας. Μου αρέσει η ιδέα των κόσμων πέρα από κόσμους. Μου αρέσει πολύ να πιέζω τα όρια της ανθρώπινης εμπειρίας και να βλέπω πόσο μακριά μπορώ να φτάσω και να βλέπω τι άλλο υπάρχει εκεί έξω». Και αναγνωρίζει ότι το είδος αυτό είναι για λίγους και τολμηρούς γιατί όπως λέει: Ακούστε, θέλω να κάνω μουσική που να νιώθω σαν να βρίσκομαι στην κόλαση, πώς νιώθετε γι’ αυτό»; Ένα όνειρό του πάντως είναι να γράψει μουσική για soundtrack και το προσωπικό του site είναι αφιερωμένο στη μουσική του, διαθέτοντας μάλιστα ένα άκρως διαβολικό merchandise shop.

Τα κορίτσια της ζωής του

Μέσα από τη συμμετοχή του στο Harry Potter, γνώρισε την ηθοποιό Bonnie Wright που υποδυόταν την Ginny Weasley με την οποία ήταν ζευγάρι μέχρι το 2012 ενώ τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται σε σχέση με τη μάνατζερ Jess Moloney

Ο Vecna, ο ρόλος που τον απογείωσε

Όταν περνούσε από οντισιόν για τον ρόλο του Henry Creel/Number One/Vecna, στο Stranger Things, δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για τον ήρωα. Στην αρχή του έδιναν σκηνές από το Primal Fear και το Hellraiser και στη συνέχεια κάποια εικονικά στοιχεία με αποτέλεσμα ο ίδιος να φτιάχνει διαρκώς θεωρίες στο κεφάλι του για να καταλάβει ακριβώς για ποιον ρόλο προορίζεται. Μάλιστα κατέφυγε στη δημιουργία ενός χάρτη για να βρει την απάντηση: «Τρελάθηκα για δύο μέρες. Έβαλα στο διαμέρισμά μου μια φωτογραφία του Will Byers στη μέση και μετά όλους τους άλλους χαρακτήρες γύρω της και έφτιαξα αυτόν τον χάρτη στο στυλ της Claire Danes από το Homeland. Έτσι προσπαθούσα να βρω ποιος νόμιζα ότι μπορεί να είναι αυτό το άτομο». Μετά από αυτές τις δύο βασανιστικές μέρες αποφάσισε να σταματήσει την προσπάθεια και να ηρεμήσει.

Vecna – Stranger Things © Netflix

Τότε έκανε μια συνάντηση με τους Duffer Brothers και τους έδειξε μερικές φωτογραφίες από την έρευνά του: «Αφού το ξεφύλλισαν, μου είπαν, “Σου έχουν δώσει τα σενάρια; Είναι κυριολεκτικά τέλειο. Όλα όσα έχεις εδώ είναι τέλεια. Οι αναφορές σου είναι τέλειες. Η έμπνευση είναι τέλεια. Σε πειράζει να σου δείξουμε μερικές ακόμα οπτικές αναφορές που έχουμε, να σου πούμε τι σκεφτόμαστε και να αποκαλύψουμε λίγα περισσότερα πράγματα για τον χαρακτήρα;”. Νομίζω ότι από εκείνο το σημείο, ήξεραν ότι δεν ήμουν εντελώς τρελός».

Σε μια συνέντευξή του μετά το Volume 2 της 4ης σεζόν, ο Bower είπε πως είχε καταλάβει από νωρίς ότι ο Vecna ​​βρισκόταν πίσω από το Mind Flayer και τα τέρατα του Upside Down. «Στον χάρτη που είχα τον Will Byers στη μέση, ακριβώς δίπλα του, είχα το Mind Flayer. Και αυτό συνέβη καθαρά από ατύχημα».

Χρειαζόταν περίπου 7μιση ώρες προετοιμασία για να μεταμορφωθεί σε Vecna. Αν κάποιοι πίστεψαν ότι γινόταν ψηφιακά, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Φορούσε μια πλήρη στολή με προσθετικά το μόνο πράγμα που δημιουργήθηκε ψηφιακά ήταν τα αναρριχητικά κλήματα που κινούνται στους ώμους και στον λαιμό του. Μάλιστα δεν δίστασε να αποκαλύψει σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι μια μέρα αισθάνθηκε σαν παιδάκι που κρατάει τα τσίσα του για ώρες και κάποια στιγμή συνειδητοποιεί ότι θα σκάσει αν δεν πάει τουαλέτα και αναγκαστικά ζήτησε να του βγάλουν μέρος της στολής. Η αφαίρεση και μόνο αυτού του μέρους, είχε διάρκεια 15 λεπτών. 

Και η φωνή όμως που ακούγεται είναι δική του. Και ήταν τόσο τρομακτικός από την πρώτη φορά που ντύθηκε και περπάτησε σαν Vecna που ακόμα και η Millie Bobby Brown έβαλε τα κλάματα στην πρώτη πρόβα που έκαναν μαζί και αυτή ήταν δεμένη, χωρίς να γνωρίζει ποιος κρύβεται μέσα στη στολή. Για την τύχη του ρόλου του στην επόμενη, πέμπτη και τελευταία, σεζόν της σειράς, διατηρεί σιγή ιχθύος αφού το συμβόλαιό του δεν του επιτρέπει να αποκαλύψει τίποτα, οπότε καλή μας δύναμη μέχρι το 2024 που φημολογείται ότι θα κυκλοφορήσει.

Το μέλλον

Η επόμενη ταινία του που θα βγει το 2023, αφηγείται την ιστορία του πρώτου τηλεοπτικού εξορκισμού που έγινε στο NBC το 1971. Αφού υποδύθηκε τον άνθρωπο που «στοιχειώνει» την οικογένειά του στο Stranger Things, εδώ θα βρεθεί στην άλλη πλευρά της ιστορίας ενός στοιχειωμένου σπιτιού. Το True Haunting είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα και παρακολουθεί τον Εντ και τη Μάρσα Μπέκερ, ένα ζευγάρι που αγοράζει το πρώτο του σπίτι και ανακαλύπτει ότι είναι στοιχειωμένο από την οικογένεια που έζησε και πέθανε εκεί πριν οι ίδιοι πάρουν το σπίτι. Επιχειρούν τον πρώτο τηλεοπτικό εξορκισμό για να λυτρωθούν αλλά η τελετή κάνει τα πράγματα χειρότερα. Κάτι μου λέει πάντως, ότι τον Jamie μετά τη φετινή του απογείωση, θα αρχίσουμε να τον βλέπουμε πιο συχνά. 

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά

Share
Published by
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά