Categories: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Άγγελος Γκέτσης έβαλε τα γυαλιά στη Google

Ο Άγγελος Γκέτσης είναι μαθητής της Γ΄ Λυκείου στο 3ο Λύκειο της Άρτας. Πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως το παιδί-θαύμα επειδή κατάφερε να διακριθεί με το Local Prize (πρώτο στην Ελλάδα) στον διαγωνισμό Google Science Fair 2014, που απευθύνεται σε παιδιά 13 έως 18 ετών.

Ο 17χρονος μαθητής, όπως λέει στο Popaganda, ονόμασε το δημιούργημά του PEACE (Portable Evasine Assistance). Ουσιαστικά, πρόκειται για γυαλιά που χρησιμοποιούν υπερήχους για να εντοπίζουν εμπόδια στο περιβάλλον ενός ατόμου με σοβαρά προβλήματα όρασης και να τον προειδοποιούν για την ύπαρξή τους. Τα ειδικά γυαλιά που κατασκεύασε αναδείχθηκαν το κορυφαίο πρότζεκτ στο ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού και απέσπασαν το πρώτο βραβείο στην Ελλάδα και ταυτόχρονα κατετάγησαν ανάμεσα στις έξι καλύτερες εργασίες σε όλη την Ευρώπη και στις 32 καλύτερες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο διαδικτυακός κολοσσός βράβευσε πρόσφατα τον μαθητή από την Άρτα με το έπαθλο των 1.000 δολαρίων που ονειρεύεται να περάσει στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Γι’ αυτό και ο νεαρός μας μιλά για τη δημιουργία του, τα όνειρά του αλλά και την κρίση, η οποία, όπως λέει, δεν τον τρομάζει γιατί θέλει να παλέψει για το μέλλον του.

Μίλησέ μας για το δημιούργημά σου. Το project μου ονομάζεται PEACE και έχει ως σκοπό να αντικαταστήσει το λευκό μπαστούνι που χρησιμοποιούν οι τυφλοί μέχρι τώρα. Το δημιούργημά μου χρησιμοποιεί υπέρηχους για να δει το περιβάλλον ενός τυφλού και αναλόγως να τον ειδοποιήσει για την επαφή του.

Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν είχες έρθει σε επαφή με κάποιον τυφλό. Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Όμως, αυτό που με τράβηξε σε αυτή την ιδέα ήταν ότι όσο κι αν έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει γίνει τίποτα σχετικά με τα μέσα μεταφοράς των τυφλών. Δηλαδή, έχουμε αναπτύξει τα πάντα γύρω μας, αλλά οι τυφλοί, ακόμη, αναγκάζονται να βασίζονται στο μπαστούνι ή στους σκύλους».

Θα αξιοποιηθεί; Έχεις κάποια ενημέρωση από τη Google; Η ίδια η Google δεν μου έχει κάνει κάποια πρόταση σχετικά με το project, ούτε καμία άλλη εταιρεία. Αν όμως κάποια εταιρεία στο μέλλον μου κάνει κάποια πρόταση για το P.E.A.C.E., μπορεί να βοηθήσω.

Πως θα αξιοποιήσεις το βραβείο; Το βραβείο που πήρα από τη Google είναι ένα ποσό των 1.000 δολαρίων κυρίως για να μπορέσω να στηρίξω επόμενα project ή να τα διαχειριστώ όπως θέλω.

Γιατί πήρες μέρος στο διαγωνισμό; Ήθελα να δείξω την ιδέα μου. Ο διαγωνισμός γινόταν για να αναδειχθούν τέτοιες ιδέες. Ήθελα να δω αν θα τα καταφέρω. Ήταν ο πρώτος διαγωνισμός που μπήκα. Ακόμη όμως κι αν δεν τα κατάφερνα, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα. Ειλικρινά, δεν θα με πείραζε.

Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον; Να βγάλω έναν καλό βαθμό στις πανελλαδικές και να περάσω στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Θέλω να μπω στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής και στο μέλλον να κάνω και άλλα project, όπως αυτό που κατάφερα.

Γιατί θες να επιλέξεις Ιωάννινα; Θέλω να παραμείνω στην Ήπειρο γενικά γιατί μου αρέσει ως τόπος.

Αρκετοί νέοι επιλέγουν το εξωτερικό λόγω της κατάστασης. Η αβεβαιότητα στη χώρα δεν σε φοβίζει; Όχι, θέλω να προσπαθήσω. Πιστεύω όμως ότι αν κάποτε μου δινόταν μία ευκαιρία να πάω στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό ή έρευνα ή δουλειά, θα πήγαινα. Όμως, προς το παρόν, θέλω να μείνω στη χώρα μου και να προσπαθήσω. Ακούω τις φοβίες που υπάρχουν γύρω μου. Όμως, δεν με τρομάζουν. Θέλω να προσπαθήσω και ας μην ξέρω πως θα έρθει το μέλλον μου. Είμαι θετικός και θα βρω μια λύση. Και δεν ξέρω αν θα τελειώσει η κρίση, αλλά πιστεύω ότι οι Έλληνες σίγουρα θα προσαρμοστούν. Ήδη έχουν ξεκινήσει να προσαρμόζονται.  

Πώς περνάς την καθημερινότητά σου; Στο φροντιστήριο, βγαίνοντας βόλτες με τους φίλους μου, δημιουργώντας νέες ιδέες όταν μου έρχονται. Μου αρέσει και πάρα πολύ η τεχνολογία.

Πόσες ώρες διάβασμα; Είμαι περισσότερο άτομο του πρακτικού διαβάσματος. Κι αυτό εξαρτάται από το χρόνο που θα μου πάρουν οι ασκήσεις που έχω. Δεν είμαι άτομο της παπαγαλίας.  

 Μπες στο 2014.tedxathens.com στις 15/11 και δες τον Άγγελο Γκέτση να μιλάει ζωντανά στο TEDxAthens για το πώς κάνει τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη.

Βάσω Ασμανίδου

Share
Published by
Βάσω Ασμανίδου