Ανακύκλωση : Συνέντευξη με τον μπλε κάδο της γειτονιάς μας

Μιλώντας για ανακύκλωση βρεθήκαμε με τον μπλε κάδο σε μια από τις γωνιές του, σε μια γειτονιά της Αθήνας. Ντυμένος με την γνωστή σε όλους μπλε φόρμα εργασίας  του  μας περίμενε υπομονετικά, σε στάση ετοιμότητας, έξω από μια πολυκατοικία.

POP: Καλημέρα. Τι κάνετε;

M.K: Μια χαρά. Έπιασαν επιτέλους οι βροχές, ήρθε ο  χειμώνας. Άσχημη εποχή να είσαι στον δρόμο, αλλά απαραίτητη από την άλλη.

POP: Μπορώ να σας αποκαλώ Μπλε;

M.K: Μπλε κάδο αν δεν σας πειράζει (σοβαρός)

POP: Πολύ ωραία. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε σύντομοι.

Μ.Κ : Ε, ναι, ας αποφύγουμε τα μακροσκελή ερωτηματολόγια τύπου Προυστ. Περνάει και κόσμος, αφήνει υλικά,   έχουμε και δουλειά.

POP: Μια και το είπατε. Τι υλικά αφήνει;

M.K: Τι υλικά αφήνει ή τι υλικά πρέπει να αφήνει;

POP: Και τα δύο

Μ.Κ: 21 χρόνια τώρα προορίζομαι για την ανακύκλωση συσκευασιών και μόνο συσκευασιών. Πιο συγκεκριμένα δέχομαι:

  • Συσκευασίες από Αλουμίνιο, π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά.
  • Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο, π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά.
  • Συσκευασίες από Πλαστικό, π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φιλμ περιτυλίγματος, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.ά.
  • Συσκευασίες από Γυαλί, π.χ. μπουκάλια και βαζάκια, νερό, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα κ.ά.
  • Συσκευασίες από Χαρτί & Χαρτοκιβώτια, π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κ.ά.

Το γράφω και στο ‘’μπλουζάκι’’ μου!

  • Κι επειδή είμαι φιλικός τύπος υποδέχομαι και έντυπα, (εφημερίδες, περιοδικά κ.λπ.).

Αντίθετα δεν προορίζομαι για οτιδήποτε άλλο χωράει ή δεν χωράει στους άλλου χρώματος κάδους, όπως σκουπίδια πάσης φύσεως, ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, σπασμένα τζάμια, καδρόνια, ρούχα, CD ,DVD, παιχνίδια κλπ.

Δείτε εδώ μία χρήσιμη λίστα με το τι δέχομαι και τι όχι.

POP: Πολύ ωραία. Είπατε 21 χρόνια. Για πείτε μας λίγα παραπάνω. Πως ξεκινήσατε, ποιοι είναι οι γονείς σας  ;

M.K: Είμαι παιδί της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).Η ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) τον Δεκέμβριο του 2001 αποτέλεσε πρωτοβουλία ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή συσκευασιών και την εμπορία συσκευασμένων προϊόντων, με στόχο να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στη νομική τους υποχρέωση για Ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας των προϊόντων τους, μέσα από τη συλλογική διαχείριση των πόρων τους, στο πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η ΕΕΑΑ ανταποκρινόμενη στις παραπάνω ανάγκες, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2939/01, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, έχει αναπτύξει και λειτουργεί στο σύνολο του Ελλαδικού χώρου το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης– ANAKYΚΛΩΣΗ (ΣΣΕΔ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ), βάσει εξαετών Επιχειρησιακών Σχεδίων που εγκρίνονται από τις αρμόδιες αρχές.

Η ΕΕΑΑ αποτελεί ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών και  εισαγωγέων συσκευασίας προϊόντων που διατίθενται στην ελληνική αγορά και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) της χώρας, οι οποίοι είναι οι κατά νόμο υπεύθυνοι φορείς για τη συλλογή δημοτικών αποβλήτων.

Ως προς τη μετοχική της σύνθεση, το 35% των μετοχών ανήκει στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ενώ το υπόλοιπο ανήκει σε βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που σύμφωνα με τον Νόμο είναι υποχρεωμένες να μεριμνούν για τη συλλογή και την αξιοποίηση των συσκευασιών των προϊόντων τους.

Η ΕΕΑΑ δεν λειτουργεί κερδοσκοπικά αλλά προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, όπως προβλέπεται από το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο.

POP: Άρα τους τροχούς σας κινούν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς σε μία μεταξύ τους συνεργασία;

M.K: Ναι, αν και στην πραγματικότητα τα νήματα κινούν οι πολίτες. Οι απλοί άνθρωποι που αγαπούν το περιβάλλον και κάνουν προσπάθεια να ανακυκλώσουν. Καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, μας επισκέπτονται εκατοντάδες  άνθρωποι όλων των ηλικιών – πάρα πολλά παιδιά ανάμεσά τους – κι αυτό είναι που μας κάνει να ελπίζουμε και να συνεχίζουμε!

POP: Δηλαδή πόσοι είστε;

M.K: Το δίκτυό μας καλύπτει το 96% του πληθυσμού της χώρας μας. Στο τέλος του 2021 είμαστε  174.000 μπλε κάδοι τοποθετημένοι σε στρατηγικά σημεία σε όλους τους δήμους της χώρας. Και διαρκώς αυξανόμαστε!

POP:  Ποια η διαφορά σας από τον μπλε κώδωνα;

M.K: Χμ, ο μπλε αδερφός!  Oι μπλε κώδωνες  υπηρετούν ένα χωριστό ρεύμα ανακύκλωσης αυτό των γυάλινων συσκευασιών. Εξυπηρετούν τους μεγάλους παραγωγούς γυάλινης συσκευασίας και τα σημεία επαγγελματικών δραστηριοτήτων όπως π.χ. κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχειακά συγκροτήματα κτλ. όπου καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες προϊόντων σε γυάλινη συσκευασία και που, υπό άλλες συνθήκες, θα κατέληγαν στα απορρίμματα.

Η ΕΕΑΑ διαθέτει στις επιχειρήσεις αυτές τον απαιτούμενο εξοπλισμό συλλογής (τσάντες πολλαπλών χρήσεων ή τροχήλατους κάδους) ενώ πραγματοποιεί τακτικές και επαναλαμβανόμενες επισκέψεις για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωσή τους για τον τρόπο συμμετοχής στο πρόγραμμα. Επιτυγχάνεται, έτσι, μια αποδοτική συνεργασία μεταξύ της ΕΕΑΑ και των επαγγελματιών, που ενισχύει παράλληλα την υπεύθυνη, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, λειτουργία της κάθε επιχείρησης.

Δείτε εδώ που υπάρχουν μπλε κώδωνες

POP: Τώρα που το λέτε, στη γειτονιά μου δεν έχουμε μπλε κάδο. Μπορείτε να μας στείλετε κάποιον;

Μ.Κ: Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης διαθέτει  τον απαιτούμενο εξοπλισμό (οχήματα/κάδους) στους  δήμους για να αναλάβουν τη συλλογή. Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι η τελική απόφαση πόσοι κάδοι ανακύκλωσης θα τοποθετηθούν και σε ποια σημεία, όπως και κάθε πότε θα περνάει το απορριμματοφόρο ανήκει στους συνεργαζόμενους Δήμους. Για αυτό το λόγο προτείνουμε να επικοινωνήσετε με το δήμο σας και συγκεκριμένα με το Τμήμα Καθαριότητας και να κάνετε αίτημα για την τοποθέτηση μπλε κάδου στην περιοχή που επιθυμείτε. Στην προσεχή επέκταση του δικτύου των μπλε κάδων οι Δήμοι λαμβάνουν υπόψη αιτήματα δημοτών και εταιρειών για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων όσων μετέχουν στην Ανακύκλωση Συσκευασιών. Το αυτό ισχύει και για τυχόν αντικατάσταση κατεστραμμένων κάδων.

POP: Μάλιστα. Είδαμε στη σελίδα σας στο FACEBOOK  αλλά και στο site σας ότι έχετε πολύ καλή σχέση με τα παιδιά

Μ.Κ: Πολύ σωστά! Τα παιδιά είναι η αγάπη μου  (κλισέ, ναι, αλλά είναι)  και εμένα με αγαπούν πολύ τα παιδιά και για αυτό επενδύουμε πάνω στην εκπαίδευσή τους για  την σωστή ανακύκλωση με εκδηλώσεις, ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια,video και άλλα υλικά. Πάρτε μια γεύση εδώ.

POP: (Η δημοσιογράφος φυσάει τη μύτη της σε ένα χαρτομάντιλο και πάει να το πετάξει στον μπλε κάδο). Συγγνώμη αλλά είμαι συναχωμένη 15 μέρες τώρα..

Μ.Κ: Περαστικά αλλά όπως σας είπα για τις μη συσκευασίες υπάρχουν κι οι γείτονες (δείχνει διπλανό πράσινο κάδο).

POP: Το πιάσαμε το μήνυμα!  Μπλε κάδος = Ανακύκλωση Συσκευασιών

Μ.Κ: Έτσι ακριβώς!  Τα απορρίμματα στους κάδους τους και οι συσκευασίες στον μπλε κάδο!

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA