Στις 13 Οκτωβρίου 2010, μια μέρα μετά τον δεύτερο γύρο των τότε ΔΗΜΟΤΙΚΏΝ εκλογών, η Χρυσή Αυγή είχε προειδοποιήσει δια στόματος Παναγιώταρου. «Βγάλαµε σύµβουλο – Ερχεται πογκρόµ!» (Τα Νέα, 13/10/2010). Κανείς δεν τους έδωσε σημασία, ίσως κάποιοι τους θεωρούσαν και γραφικούς. Όμως οι χρυσαυγίτες με την κυριολεκτικά εκ προμελέτης θανάσιμη αφέλεια τους μετά απο την δολοφονία του Μανώλη Καντάρη στην συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ηπείρου, βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν πράξη τις υποσχέσεις τους με τον πιο εφιαλτικό τρόπο. Το χιλιοειπωμένο «στον Άγιο Παντελεήμονα υπάρχει πρόβλημα» ήρθε να δέσει με το αίμα του Μανώλη Καντάρη και έτσι το πογκρόμ που στήθηκε τον Μάϊο του 2011 άφησε ακόμα έναν νεκρό 21χρονο Μπαγκλαντεσιανό κι εκατοντάδες τραυματίες μετανάστες εργάτες. Την στιγμή που στην πλατεία Συντάγματος ξεκινούσαν τις συνελεύσεις και τις μούτζες οι Αγανακτισμένοι, λίγο πιο πέρα οι ακροδεξιοί κυνηγούσαν «σκουρόχρωμους» και επιτίθονταν σε καταλήψεις όπως η Βίλα Αμαλίας. Οι Αγανακτισμένοι δεν αγανάκτισαν και με το πογκρόμ, το οποίο διεξήχθη με την ανοχή – αν όχι την κάλυψη – της αστυνομίας, λογικό κι επόμενο αποτέλεσμα της ξενοφοβικής τακτικής επιλεκτικής αστυνόμευσης της ΕΛ.ΑΣ.
Πριν λίγες μέρες τρείς δικηγόροι οι Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Σκαρμέας και Τάκης Ζώτος, μέλη της πρωτοβουλίας δικηγόρων Jail Golden Dawn (Φυλακίστε τη Χρυσή Αυγή) με αναφορά που κατέθεσαν στον Αρειο Πάγο και τον αρμόδιο εισαγγελέα για τα εγκλήματα ρατσιστικής βίας, επεσήμαναν την απουσία του πογκρόμ απο το ανακριτικό πόρισμα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Με λίγα λόγια θύμισαν στην δικαιοσύνη κάτι πολύ σημαντικό. Κάτι που είχε ξεχάσει ή κάτι που ήθελε να ξεχάσει.
Η πρωτοβουλία #JailGoldenDawn δεν είναι απλά και μόνο ένα χάσταγκ στα σόσιαλ μίντια, παρότι κωδικοποιείται έτσι. Είναι μια πρωτοβουλία ανθρώπων, και δη δικηγόρων, που τρέχουν καθημερινά, για να μη μείνουν ατιμώρητα τα εγκλήματα της ναζιστικής συμμορίας. Μιλήσαμε με τον Θανάση Καμπαγιάννη και τον Κώστα Σκαρμέα, δύο από τα μέλη της κίνησης «Πρωτοβουλία δικηγόρων για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος». Έχουν περάσει ακριβώς τρία χρόνια απο εκείνες τις μέρες και νύχτες βαρβαρότητας. Κάποιοι, ευτυχώς, επιλέγουν να μην ξεχνούν, όπως θα δείτε από την κουβέντα που είχαμε μαζί τους…
Πήγατε στον Άρειο Πάγο με τα στοιχεία σας και καταθέσατε μια αναφορά για το πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας τον Μάη του 2011. Γιατί το ξαναθυμηθήκατε τρία χρόνια μετά και μάλιστα μία μέρα μετά την ανακήρυξη της ΧΑ ως νόμιμο κόμμα για τις εκλογές; Δεν το θυμηθήκαμε τώρα. Από την πρώτη στιγμή είχε καταγγελθεί το έγκλημα που συντελούνταν για τρεις μέρες στους δρόμους της Αθήνας, είχαν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις, συνέντευξη τύπου από την ΚΕΕΡΦΑ και την Πακιστανική Κοινότητα και λοιπές δράσεις ευαισθητοποίησης. Η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch αφιέρωσε πέντε σελίδες της έκθεσής της τον Ιούλιο του 2012 στο πογκρόμ μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη (βλ. Μίσος στους δρόμους, η ξενοφοβική βία στην Ελλάδα, Human Rights Watch, Ιούλιος 2012, σελ. 48-52). Οι ελληνικές αρχές είχαν, λοιπόν, πλήθος επώνυμων μαρτυριών και καταγγελιών, προκειμένου να εξετάσουν έστω τα καταγγελλόμενα. Αλλά ουδέποτε απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε κάποιο άτομο σε σχέση με τα βίαια επεισόδια του Μαΐου του 2011. Εμείς αφού μαζέψαμε όλο αυτό το υλικό, διαλέξαμε τρία χρόνια μετά το πογκρόμ και μία μέρα μετά την ανακήρυξη της ΧΑ ως νόμιμο κόμμα για τις εκλογές, να καταθέσουμε την αναφορά προκειμένου να υπάρξει επιτέλους διερεύνηση και να συσχετιστεί η υπόθεση με την κύρια δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής που πλησιάζει.
Το 2012 ο Άρειος Πάγος επέτρεψε στη Χρυσή Αυγή να συμμετάσχει στις εκλογές, το έκανε και την προηγούμενη βδομάδα ξανά (μετά από όλες τις αποκαλύψεις μετά την δολοφονία Φύσσα). Ήταν αναμενόμενο; Αν ναι, γιατί θεωρείτε πως θα πάρει στα σοβαρά την δική σας μηνυτήρια αναφορά; Δεν φαίνεται σαν να τους σιγοντάρουν; Οι ελληνικές διωκτικές και δικαστικές αρχές, μαζί με το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα και ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα, έχουν επί μακρόν ανεχτεί – όταν δεν έχουν ενισχύσει – τη δράση των νεοναζί. Κορωνίδα αυτής της μακροχρόνιας ανοχής ήταν επί δεκαετίες η ανακήρυξη της Χρυσής Αυγής ως «νόμιμου πολιτικού κόμματος» από τον Άρειο Πάγο. Η αναφορά μας προς τον Άρειο Πάγο είναι η υπενθύμιση αυτής της ανοχής και όχι η έκφραση οποιασδήποτε αυταπάτης για την αντιμετώπιση του φασισμού μέσα από τους θεσμούς. Όμως, η δικαιολογημένη δυσπιστία μας απέναντι στους θεσμούς δεν μπορεί να καταλήγει στο να μην αμφισβητούμε έμπρακτα την ασυλία των νεοναζί. Για να το πούμε αλλιώς: ο οποιοσδήποτε θα είχε διαπράξει έστω και το ένα εκατοστό όσων έκαναν οι Χρυσαυγίτες τον Μάη του 2011 θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τον νόμο. Γιατί να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος ο Κασιδιάρης και τα τάγματα των μαχαιροβγαλτών, την στιγμή που γνωρίζουμε ότι οργάνωσαν και υλοποίησαν αυτό το πογκρόμ; Η δικαστική εξουσία ας τεθεί προ των ευθυνών της.
To #JailGoldenDawn είναι δικιά σας πρωτοβουλία; Για ποιούς λόγους την ξεκινήσατε και με ποιούς στόχους; Τι ακριβώς περιμένετε από την Δικαιοσύνη; Η πρωτοβουλία για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος δημιουργήθηκε μέσα από μια διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ στις 5-6 Οκτώβρη του 2013 στην Αθήνα. Ήταν λίγο μετά τη σύλληψη των αρχηγών της Χρυσής Αυγής, κατόπιν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Στόχος μας δεν είναι να υποκαταστήσουμε το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα, που είναι τελικά το μόνο που μπορεί να βάλει φρένο στους νεοναζί. Θέλουμε όμως να δώσουμε τη μάχη ενάντια στη Χρυσή Αυγή με κάθε απαραίτητο μέσο, κι αυτό περιλαμβάνει και την καταδίκη τους στα ποινικά δικαστήρια για όλα τα εγκλήματά τους. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν δικηγόροι που είχαν ήδη εμπλακεί σε υποθέσεις φασιστικής και ρατσιστικής βίας, ζητάμε όμως την ενίσχυση και όσων περισσοτέρων συναδέλφων επιθυμούν να βοηθήσουν. Το μπλογκ της πρωτοβουλίας είναι το JailGoldenDawn.wordpress.com, από όπου μπορεί ο κόσμος να ενημερώνεται για τις δράσεις μας. Συγκεντρώνουμε υλικό από όλες τις σχετικές δίκες, ενισχύουμε τα θύματα που θέλουν να προσφύγουν στα δικαστήρια και φιλοδοξούμε να είμαστε πολιτική αγωγή και στη μεγάλη δίκη για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.
Πως είναι να λες χωρίς κουκούλα, δείχνοντας το πρόσωπό σου ακόμα και χωρίς την προστασία της αστυνομίας και των θεσμών, ότι η ακροδεξιά είναι ένα μάτσο μαχαιροβγάλτες και πως πρέπει να μπουν φυλακή; Αντιμετωπίσατε ποτέ δυσκολίες ή απειλές; Για μας είναι το αυτονόητο που πρέπει να γίνει αν θέλουμε να σταματήσει αυτός ο καρκίνος. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εδώ και χρόνια -από διάφορους χώρους- που το κάνουν, αλλά συνήθως αγνοούνταν από τα μέσα και τις αρχές ή αντιμετωπίζονταν ως γραφικοί.
Κώστας: Προσωπικά, ως τώρα απειλές δεν έχουμε δεχτεί. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για θρασύδειλα άτομα που χτυπάνε σε ομάδες και μες στη νύχτα και όταν αποκαλυφθεί το έγκλημα, λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση, «πουλάνε» τα μέλη τους ή βάζουν τα κλάματα όταν έρθει η ώρα να λογοδοτήσουν.
Θανάσης: Οι πακιστανοί μετανάστες που βγαίνουν μπροστά με το πρόσωπό τους και καταγγέλλουν τις φασιστικές επιθέσεις δε φοβούνται, παρότι μπορεί να μην έχουν χαρτιά και δικαιώματα. Το ίδιο και πολλοί ντόπιοι, που έρχονται ως μάρτυρες σε υποθέσεις φασιστικής βίας και που χωρίς τη μαρτυρία τους οι φασίστες θα αθωώνονταν. Οπότε, εμείς έχουμε μια υποχρέωση παραπάνω να «εκτεθούμε». Το φως της δημοσιότητας, η ανοιχτή πολιτική δράση και η συμμετοχή στις μαζικές διαδικασίες του αντιφασιστικού κινήματος είναι η μεγαλύτερη εξασφάλιση απέναντι στους νεοναζί.
Το μότο σας είναι «Για την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος». Πριν λίγες μέρες έπεσε ξύλο σε Μαρούσι, Άρτα, Γιάννενα, Τύρναβο, Καβάλα, μέχρι και στην Κοπεγχάγη έγιναν επεισόδια. «Ξύλο στους φασίστες» ή μηνύσεις και φυλακίσεις; Τι πρέπει να κάνει το αντιφασιστικό κίνημα; Όπως είπαμε από την αρχή, πιστεύουμε ότι τον φασισμό θα τον σταματήσει ένα μαζικό αντιφασιστικό κίνημα της μεγάλης δημοκρατικής πλειοψηφίας που σιχαίνεται τους νεοναζί. Το κίνημα αυτό θα αντιπαρατεθεί με τους φασίστες και αν χρειαστεί και με φυσικά μέσα, στον δρόμο. Αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει η ιστορία. Από την Cable Street στην Αγγλία μέχρι τα αντιφασιστικά κινήματα όλης της Ευρώπης τη δεκαετία του ‘40. Αλλά για μας η έμφαση δεν πρέπει να δίνεται στην στρατιωτικοποίηση, όσο στη μαζικότητα και στην ενεργοποίηση της πλειοψηφίας, ειδικά των κατώτερων στρωμάτων που προσπαθεί να στρατολογήσει ο φασισμός. Η αξιοποίηση κάθε μέσου, ανάμεσα σε αυτά και των δικαστηρίων, είναι συμπληρωματική αυτής της κεντρικής στρατηγικής.
Τα social media μπορούν να βοηθήσουν στην άσκηση πολιτικής πίεσης; Προφανώς. Τα social media έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό η αρχαία αγορά της Αθήνας ή το καφενείο του χωριού, όπου άνθρωποι –συχνά άγνωστοι μεταξύ τους- συζητάνε και διαμορφώνουν απόψεις. Αρκεί αυτή η δυναμική που διαμορφώνεται στα social media να μεταμορφώνεται μετά και σε πολιτική πράξη και πίεση.
Πριν λίγες μέρες είδαμε τα ΜΜΕ να ανακαλύπτουν λόγω της αναφοράς σας το «άγνωστο» και «συγκλονιστικό» πογκρόμ από τους μαχαιροβγάλτες. Τόσα χρόνια δεν το ήξεραν; Τότε γιατί έβλεπαν μόνο μετανάστες που «Όλοι τους μοιάζουν και όλοι είναι έτοιμοι να σκοτώσουν»; Τα περισσότερα ΜΜΕ πάνε όπου φυσάει ο άνεμος και τα συμφέροντά τους. Τότε ακολουθούσαν την σκληρή ακροδεξιά γραμμή της κυβέρνησης και των συμφερόντων που την στηρίζουν. Ο ρατσισμός των κυρίαρχων ΜΜΕ, κατ’ εντολή των κυβερνήσεων που θέλουν να αποπροσανατολίζουν την οργή του κόσμου για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ήταν κρίσιμος για να θεριέψουν οι νεοναζί. Τώρα, μετά την κατακραυγή για τη δολοφονία Φύσσα, έχει πέσει η γραμμή «χτυπάμε τη Χρυσή Αυγή». Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι ίδια και τότε και τώρα: ότι η ΧΑ είναι μια συμμορία αποτελούμενη στον πυρήνα της από εγκληματίες, ναζί και δολοφόνους
To ζήσατε εκείνο το πογκρόμ από κοντά ή το είδατε μέσα από τις τηλεοράσεις όπως η πλειοψηφία; Επειδή τα γραφεία μας είναι στο κέντρο της Αθήνας, είχαμε και άμεση εικόνα του τρόμου που επικράτησε εκείνες τις μέρες στο κέντρο. Πάντως, από τη στιγμή που η Χρυσή Αυγή κατόρθωσε να εισβάλλει στο πολιτικό σκηνικό, δεν εκπλαγήκαμε με τη διοργάνωση πογκρόμ, αντίθετα ξέραμε ότι ήταν μέσα στους σκοπούς της οργάνωσης. Θυμηθείτε και παλιότερα: το βράδυ της 4ης Σεπτεμβρίου του 2004 μετά την ποδοσφαιρική αναμέτρηση μεταξύ των εθνικών ομάδων Αλβανίας και Ελλάδας στα Τίρανα (που έληξε με 2-1 υπέρ της Αλβανίας), ακολούθησε πογκρόμ σε όλη την Ελλάδα με έναν νεκρό Αλβανό στην Ζάκυνθο και πρωταγωνιστική πάλι τη δράση της Χρυσής Αυγής. Όλοι το θυμούνται και τα είχαμε ξαναζήσει, έτσι; Γιατί κάποιοι έπεσαν από τα σύννεφα;
Page: 1 2