«Εμείς ως ΜέΡΑ 25 υποσχόμαστε στον κόσμο που θα μας ψηφίσει μόνο δάκρυα, ιδρώτα και αίμα», μας λέει σοβαρότατα, ανακαλώντας την ιστορική φράση του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο πρόεδρος του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στα ηλιόλουστα γραφεία του κόμματος, όπου αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε κυψέλη πολυεθνικής εταιρείας. Στελέχη, μέλη και συνεργάτες του περιφέρονται με laptop ή συσκέπτονται σε μικρές ομάδες στις επιμέρους αίθουσες. Υπάρχει ενέργεια στον χώρο και η αίσθηση ότι κάτι επείγον συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί.
Στην αίθουσα με την οβάλ τράπεζα συσκέψεων, την ώρα που απέξω ακούγεται χαμηλόφωνα το βουητό του «μελισσιού» του ΜέΡα25, ο δαιμονοποιημένος στη χώρα του πολιτικός και οικονομολόγος, που στο εξωτερικό αντιμετωπίζεται από κάποιους με όρους λατρείας σαν Μεσσίας και ροκ σταρ, μας εξηγεί τους δικούς του όρους, προκειμένου να μετάσχει σε μια «προοδευτική διακυβέρνηση».
«Δεν θα συνομιλήσουμε με κανέναν μετά τις εκλογές», δηλώνει απόλυτος. «Θα μιλήσουμε με όλους πριν τις εκλογές. Όταν μας λένε «ελάτε μετά τις εκλογές», ξέρετε ουσιαστικά τι μας λένε; Ότι θέλουν να μας δώσουν απλά κάποια υπουργεία για να μας βουλώσουν το στόμα και να εφαρμόσουν το πρόγραμμα του Λάτση, του Βαρδινογιάννη, του Περιστέρη και του Μυτιληναίου», διευκρινίζει, εκφράζοντας την αγανάκτησή του που «ενώ είμαι αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος, δεν έχω βγει ποτέ στα κανάλια τρία χρόνια» κι επιμένοντας ακόμη και σήμερα ότι η απάντηση της χώρας στην κρίση είναι ρήξη με την Τρόικα, όρο που επιμένει να χρησιμοποιεί, παρότι «θα μας κλείσουν τις τράπεζες, θα έχουμε σύγκρουση που δεν είχαμε ποτέ, με τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη. Εμείς όμως δεν λακίζουμε».
Θεωρεί δεδομένο ότι το ΜέΡΑ25 θα εισέλθει ενισχυμένο στη Βουλή, ενώ αρνείται στη συζήτησή μας ότι υπάρχει σοβαρό εσωκομματικό ζήτημα στο κόμμα, χαρακτηρίζοντας τις αποχωρήσεις βουλευτριών του ΜέΡΑ25 «κλασικές πρακτικές παλαιοκομματικής αποστασίας» και καταγγέλλοντας ότι «έχουν προσεγγίσει κάθε έναν από τους βουλευτές του ΜέΡΑ25 για να τον εξαγοράσουν. Δεν υπάρχει βουλευτής μας που να μην έχει δεχτεί πίεση».
Το «καλάθι του νοικοκυριού» το αποκαλεί «μια προσβολή. Είναι σαν να λες στους μαφιόζους προστάτες της νύχτας “μην ζητάτε τόσο ψηλή προστασία από τα μαγαζιά», ενώ τον Πάτση τον θεωρεί «σύμπτωμα», ενδεχομένως «ένα εξιλαστήριο θύμα» για το σύστημα των «κόκκινων» δανείων, που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και εκμεταλλεύεται η «Μητσοτάκης ΑΕ».
Γνωρίζει πολύ καλά τα διεθνή. Για την Ουκρανία προτείνει μια λύση σαν την Good Friday Agreement της Β. Ιρλανδίας, με τη συμμετοχή της Ε.Ε., των ΗΠΑ και της Κίνας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένοντας βαθιά απαισιόδοξος για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
«Το τελευταίο πράγμα που ήθελα να κάνω είναι να είμαι αρχηγός κόμματος. Το αντιπαθώ. Δεν το θέλω με τίποτα, με κουράζει. Ένα πράγμα που θα ήθελα να πω αύριο βράδυ είναι “πάρτε το, παιδιά, τρέξτε το, εγώ θα σας υποστηρίξω”», σχολιάζει, στο τέλος της κουβέντας, πριν σηκωθεί και εξαφανιστεί σαν σίφουνας, θορυβημένος από την αναφορά μας ότι το ΜέΡΑ25 είναι ένα κόμμα άκρως προσωποπαγές.
Θα τουμπάρω τις ερωτήσεις και δεν θα αρχίσω με επισυνδέσεις, εκλογές- συμπράξεις, αποχωρήσεις και Πάτσηδες. Αλλά με το θέμα της ενέργειας. Αναρωτιέμαι, αν αυτή τη στιγμή ήσασταν σε θέση ευθύνης, υπουργός της κυβέρνησης, θα επιμένατε στη θέση σας ενάντια στις εξορύξεις και τις έρευνες για τα κοιτάσματα υδρογανανθράκων; Μετά μανίας. Θεωρώ ότι είναι ιερό καθήκον όλων μας να αφήσουμε τα ορυκτά καύσιμα στη γη. Πρώτον, θα πάρει 15 χρόνια η έρευνα. Δεύτερον, αν δεν καταφέρουμε μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα, δεν έχουμε μέλλον ως είδος. Το γνωρίζουμε. Το ξεχάσαμε τώρα, επειδή υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία; Μακάρι να μην βρουν τίποτα στις εξορύξεις, ή να είναι τόσο ακριβή η διαδικασία που να μην γίνει τελικά εξόρυξη. Καταρχάς, πρέπει να διαλυθεί ο φρικτός κι επικίνδυνος μύθος ότι εάν βρούμε φυσικό αέριο, όχι νότια της Κρήτης, εδώ στα Πετράλωνα, ξαφνικά λύνουμε τα προβλήματά μας. Στο βαθμό που οι συμβάσεις αυτές που κάνει το ελληνικό κράτος, αυτές που υπέγραψε πρώτα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα τις έχει υιοθετήσει και τις προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εμπλέκουν εταιρείες όπως η Total και η Shell, η Ελλάδα δεν πρόκειται να κερδίσει το παραμικρό.
Υπάρχουν στοιχεία για αυτό τον ισχυρισμό; Φυσικά. Απόδειξη, η Μ.Βρετανία. Αντίθετα με την Ελλάδα και τη Γερμανία, έχει πλήρη αυτάρκεια στην ενέργεια, στην ηλεκτρική ενέργεια. Περίπου το μισό ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως θαλάσσιες ανεμογεννήτριες. Είναι μεγάλη επιτυχία. Ένα κομμάτι γύρω στο 12-13% παράγεται από πυρηνική ενέργεια που παράγεται εντός της Βρετανίας, από πυρηνικούς σταθμούς που φτιάχτηκαν τη δεκαετία του ’60. Και το υπόλοιπο, ως επί το πλείστον, είναι από φυσικό αέριο, το οποίο βγαίνει από τη βόρεια θάλασσα. Βρετανικό φυσικό αέριο. Κι όμως, ο Βρετανικός λαός πληρώνει τους ίδιους λογαριασμούς που πληρώνουμε κι εμείς και οι Γερμανοί και οι Ούγγροι και οι Γάλλοι. Με άλλα λόγια, δεν κέρδισαν τίποτα.
«Ο Γ.Στουρνάρας λειτουργεί ως ο τοποτηρητής της Τρόικας εξωτερικού και της ΕΚΤ. Οπότε, ως τέτοιος δεν λογοδοτεί στον ελληνικό λαό, αλλά στην κυρία Λαγκάρντ. Προετοιμάζει τον ελληνικό λαό για αυτό ακριβώς για το οποίο προειδοποιεί το ΜέΡΑ 25. Ότι μετά τις επόμενες εκλογές θα έρθει 5ο Μνημόνιο . Που δεν θα το πουν έτσι, αλλά αυτό θα είναι»
Για ποιο λόγο συμβαίνει όμως αυτό; Όταν παραδίδεις τα ορυκτά καύσιμα και γενικότερα την ενέργεια και το σύστημά της στις Αγορές, με άλλα λόγια στα μονοπώλια ή στα ολιγοπώλια, τότε δεν κερδίζει τίποτα ο λαός σου, αν εξορύξεις ο ίδιος ορυκτά καύσιμα.. Οπότε το ζητούμενο δεν είναι αν θα είναι ορυκτά τα καύσιμα, αν θα είναι εισαγόμενα, αν θα είναι γηγενή…Το ζητούμενο είναι σε ποιον ανήκουν και ποιος τα διοικεί και αν προσποιούμαστε ότι έχουμε αγορές. Γιατί αγορές δεν έχουμε. Αυτό που λένε Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν είναι χρηματιστήριο.
Τι εννοείτε; Είναι ένα καφενείο πέντε τύπων, ο Μυτιληναίος, ο Βαρδινογιάννης, ο Λάτσης, ο Περιστέρης, μαζί με τη CVC, ένα hedge fund του Λονδίνου, και μεταξύ τους μοιράζουν την πίτα. Αν λοιπόν ρίξεις πολύ φυσικό αέριο και πετρέλαιο που παράγεται στη Ν.Κρήτη δεν πρόκειται να ωφεληθεί κανένας πέραν αυτού του συγκεκριμένου καρτέλ.
Πώς θα μπορούσε, επομένως, η Ελλάδα να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτάρκεια; Και τι ακριβώς θα έπρεπε να είχε κάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν έκανε μέχρι στιγμής, για το Ενεργειακό, μετά το ράλι ανατιμήσεων που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία; Η αίσθηση είναι ότι δεν έχει λάβει αποφασιστικές αποφάσεις. Μα η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις. Λαμβάνει υπέρ των πέντε ολιγαρχών. Είναι ξεκάθαρο τι κάνει. Δεν είναι αποτυχία τους. Πετυχαίνουν τον στόχο τους. Που είναι η αισχροκέρδεια αυτών των ολιγαρχών. Πρέπει να μην κάνουμε το λάθος να μπερδεύουμε το θέμα των τιμών όμως με την αυτάρκεια. Επαναλαμβάνω: η Βρετανία έχει αυτάρκεια και οι τιμές όμως είναι στα ουράνια.
Τι θα μπορούσε να κάνει συγκεκριμένα η Ελλάδα για να πετύχει την ενεργειακή αυτάρκειά μας; Υπάρχουν διακρατικές μονάδες που παράγουν ενέργεια με διαφορετικά καύσιμα. Τα υδροηλεκτρικά παράγουν με κόστος μηδέν. Υπάρχει ένα κόστος συντήρησης, αλλά είναι ελάχιστο. Υπάρχουν ανεμογεννήτριες. Δεν έχει καμία σχέση αυτό ούτε με Ουκρανίες, ούτε με τίποτα. Αυτά έχουν σχεδόν μηδέν κόστος. Γιατί εσύ πληρώνεις τις κιλοβατώρες αυτές σαν να είχαν παραχθεί από το πιο ακριβό τεξανικό LNG. Αυτό είναι αισχροκέρδεια και λεηλασία
Τι πρέπει να γίνει λοιπόν για να μειωθούν οι τιμές; Να επιβληθεί από το Κράτος, από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε κάθε μονάδα παραγωγής μια ανώτατη χονδρική τιμή, που να μην ξεπερνά το 5% του μέσου κόστους. Και μια λιανική, η οποία να μην ξεπερνά το 5% της μέσης χονδρικής. Χωρίς να αλλάξει τίποτα πέραν αυτού. Αν γινόταν αυτό, τότε τα χρήματα που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες για το ρεύμα θα μειώνονταν κατά το ήμισυ. Ούτε θέμα αυτάρκειας τίθεται, ούτε εξόρυξης ορυκτών καυσίμων. Έτσι όπως είμαστε σήμερα. Τα χρήματα από την ενέργεια που θα γλίτωνε ο ελληνικός λαός τώρα μπαίνουνε στις τσέπες της ολιγαρχίας.
«Είμαστε σε μια χώρα όπου ένα κοινοβουλευτικό κόμμα σαν το ΜεΡΑ25 καταδεικνύει σκάνδαλα μέσα στη Βουλή τα οποία μετά δεν συζητιούνται. Ελάτε και πείτε μας μετά ότι αυτό που είπαμε είναι αναληθές. Κατατίθενται συγκεκριμένες πληροφορίες στην κρίση του ελληνικού λαού οι οποίες δεν φτάνουν ποτέ στον ελληνικό λαό. Αυτό είναι αν θέλεις αποδεικτικό στοιχείο της κατάρρευσης του κοινοβουλευτισμού»
Η πολιτική επιδομάτων για τη θέρμανση και το fuel pass είναι ημίμετρα; Η κυβέρνηση κάνει ένα διπλό έγκλημα. Τα επιδόματα είναι το μισό έγκλημα. Το άλλο μισό είναι πολύ περίπλοκο και το έχουμε αναδείξει και πάλι μόνο εμείς. Το πολιτικό εν προκειμένω έγκλημα ποιο είναι; 6 Ιουλίου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μια υπουργική απόφαση, που όταν τη διάβασα είπα, πρέπει να το ομολογήσω, έκαναν το σωστό. Έκαναν ακριβώς αυτό που τους λέμε ή έτσι φάνηκε.
Αναφέρεστε στο πλαφόν; Ακριβώς. Έβαλαν ένα πλαφόν στη χονδρική για τις υδροηλεκτρικές μονάδες. Γύρω στα 85 ευρώ τη μεγαβατώρα και για τις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 112 ευρώ. Ουσιαστικά, παρέμειναν πολύ υψηλές ακόμα οι τιμές, αλλά ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Έκτοτε η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι «εμείς παίρνουμε από τους παραγωγούς τα υπερκέρδη τους».
Δεν ισχύει; Καθίσαμε και το ψάξαμε. Και τι συνειδητοποιήσαμε; Έστω ότι μια στιγμή το Χρηματιστήριο Ενέργειας, αυτό το ψευτοχρηματιστήριο, που το λέω καφενείο, καρτέλ ολιγαρχών, έβγαζε την τιμή της μεγαβατώρας 500 ευρώ. Η CVC του Λονδίνου υποχρεούνταν να μην χρεώνει πάνω από 85, όχι 500, για τις μεγαβατώρες των υδροηλεκτρικών έργων. Και λες, ωραία, τα υπόλοιπα 420 και κάτι ευρώ τι γίνονται; Η ΔΕΗ παίρνει 500, λέει το χρηματιστήριο ενέργειας, για κάθε μεγαβατώρα που παράγει, αλλά 415 από τα 500 τα επιστρέφει στο κράτος. Το κράτος τι τα κάνει;, είναι η αμέσως επόμενη ερώτηση. Αντί να τα δώσει στους καταναλωτές τα δίνει στη ΔΕΗ. Αλλά η ΔΕΗ έχει δύο εταιρείες. Μια εταιρεία παραγωγής και μια εταιρεία παροχής. Τα δίνει, λένε, επιδότηση στην εταιρεία παροχής. Το ίδιο κάνει με τον Μυτιληναίο και την εταιρεία του που παράγει ενέργεια αλλά και την Protergia, με την οποία πουλάει την ενέργεια. Οπότε του παίρνει χρήματα από τη μια τσέπη και τα βάζει στην άλλη. Προφανώς κι αυτό δεν μειώνει τις τιμές των καταναλωτών. Είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου. Μιλάμε για καθαρή παραπλάνηση. Και μετά έρχεται το δεύτερο έγκλημα. Από τη στιγμή που οι τιμές των καταναλωτών δεν μειώνονται, για να μη δημιουργηθεί επαναστατικό κλίμα, επιδοτούν από πάνω τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Χρήματα δεν έχουν. Το κάνουν με χρήματα που δανείζονται από την Τρόικα.
Αυτό που προωθεί η κυβέρνηση είναι ότι η Ελληνική Οικονομία, κόντρα στην γενικότερη ύφεση και τον πληθωρισμό, πηγαίνει καλά και η χώρα έχει ξεμπερδέψει με χρέη και κηδεμονίες. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι για το 2023, έτος επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ακόμη και ύφεσης σε κάποιες χώρες, «η Ελλάδα θα παρουσιάσει τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη και τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Ζούμε τέτοιο «success story»; Το αντίθετο. Πρέπει να πω ότι το συγκεκριμένο «success story», το αφήγημα της απελευθέρωσης από την Τρόικα και της εξόδου από τα Μνημόνια το ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας, τον Αύγουστο του 2018. Το ΜεΡΑ25 δημιουργήθηκε από αυτό. Να θυμίσω ότι δεν το φτιάξαμε το κόμμα το 2015, μετά την ήττα του Δημοψηφίσματος, όπου το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ. Μας φάνηκε τότε ότι είναι δύσκολο να πάμε στον κόσμο και να τον ξαναξεσηκώσουμε να βγει στους δρόμους, από τη στιγμή που είχε πουληθεί η υπόθεση της ρήξης με την Τρόικα. Ακόμα και σήμερα μια χρεοδουλοπαροικία είμαστε. Άσχημη και δυσάρεστη λέξη, ηχεί πολύ άσχημα στα αυτιά. Αλλά είναι η λέξη που αποτυπώνει με ακρίβεια την κατάστασή μας. Στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 είχαμε χαρακτηρίσει την ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ χαμένη. Όταν θα βγει ο Μητσοτάκης, με τι ψυχή θα σηκώνεστε στη Βουλή να κάνετε αντιπολίτευση;, αναρωτιόμασταν. Αφού σε καθετί που λέτε θα γυρνά η κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα σας δείχνουν το νομοσχέδιο που εσείς περάσατε, κι ο Μητσοτάκης απλώς εφαρμόζει. Ποιο «success story» κι απεμπλοκή της χώρας από την Τρόικα, όταν και σήμερα σε ερωτήματά μου στη Βουλή προς τον υπουργό των Οικονομικών κύριο Σταϊκούρα, η απάντησή του είναι «δεν με αφήνουν». Ποιοι δεν σας αφήνουν; «Η Τρόικα». Μην μας πουλάνε, επομένως, τότε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ακόμα και το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι μια προσβολή. Είναι σαν να λες στους μαφιόζους προστάτες της νύχτας «μην ζητάτε τόσο ψηλή προστασία από τα μαγαζιά». Είναι κυριολεκτικά σαν η αστυνομία να μαζεύει τους μαφιόζους και να τους παρακαλάει να αυτοσυγκρατηθούν.
«Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι μια προσβολή. Είναι σαν να λες στους μαφιόζους προστάτες της νύχτας «μην ζητάτε τόσο ψηλή προστασία από τα μαγαζιά». Είναι κυριολεκτικά σαν η αστυνομία να μαζεύει τους μαφιόζους και να τους παρακαλάει να αυτοσυγκρατηθούν»
Ο κ. Στουρνάρας έκανε πάντως προ ημερών παρέμβαση κρούοντας τον κώδωνα ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον παροχές. Από τα πράγματα που με θλίβουν περισσότερο είναι ότι η πτώχευση του ελληνικού δημοσίου και της ελληνικής οικονομίας δημιούργησε έναν Εμφύλιο. Από το 2010 και μετά έχουμε ένα διχασμό. Με τον Γιάννη (σ.σ. Στουρνάρα) ήμασταν φίλοι. Έχουμε πάει διακοπές. Έχουμε φάει μαζί ψωμί κι έχουμε πιει κρασί. Δυστυχώς, οι δρόμοι μας χώρισαν λόγω της εμφύλιας διαμάχης για τα Μνημόνια. Στάθηκε στην υπηρεσία της Τρόικα και λειτουργεί ως ο τοποτηρητής της Τρόικας εξωτερικού και της ΕΚΤ. Οπότε, ως τέτοιος, δεν λογοδοτεί στον ελληνικό λαό, αλλά στην κυρία Λαγκάρντ. Προετοιμάζει τον ελληνικό λαό για αυτό ακριβώς για το οποίο προειδοποιεί το ΜέΡΑ25. Ότι μετά τις επόμενες εκλογές θα έρθει 5ο Μνημόνιο. Που δεν θα το πουν έτσι, αλλά αυτό θα είναι.
Με την πρόσφατη κατάρρευση των αγορών κρυπτονομισμάτων, τον πληθωρισμό και την ύφεση στα ύψη, κάτι που ενέτεινε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδεύουμε προς νέα οικονομική κρίση, ανάλογη μάλιστα με αυτή του 2008; Ποια νέα κρίση; Δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Τι εννοείτε; Είναι η ίδια κρίση και σήμερα. Ζούμε ακόμα την κρίση του 2008. Όποιος θεώρησε ότι περάσαμε την κρίση του 2008 και τώρα έχουμε νέα, πλανάται. Η κρίση του 2008 συνεχίζει ακάθεκτη. Δεν έφυγε ποτέ. Δεν την υπερέβη ποτέ κανένας. Μεταμορφώνεται. Αλλάζει. Κάποια στιγμή ήταν η κρίση αποπληθωρισμού. Μειώνονταν οι τιμές, αλλά μειώνονταν οι μισθοί και οι συντάξεις ακόμα πιο γρήγορα, την ώρα μάλιστα που δεν μειώνονταν τα χρέη. Ήταν η πρώτη φάση της λιτότητας. Η δεύτερη φάση είναι η σημερινή, όπου αυξάνονται οι τιμές πολύ πιο γρήγορα από τους μισθούς και οι άνθρωποι έχουν ολοένα και μεγαλύτερα χρέη, που δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν. Γιατί αν σου έρχεται στα ύψη ο λογαριασμός της ΔΕΗ, δεν μπορείς να πληρώσεις το δάνειο. Και δημιουργούνται νέα «κόκκινα» δάνεια. Το βούλιαγμα στο χρέος, κυρίως των ιδιωτών, αυξάνεται.
Τι θα έπρεπε να γίνει; Ρήξη με την Τρόικα.
Ρήξη είναι η λύση; Αυτό θα διασώσει την ελληνική οικονομία; Δείτε το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25. Επτά (7) τομές προτείνουμε. Δεν μπορεί μια χώρα με την συγκεκριμένη οικονομία να έχει τόσο ψηλό ΦΠΑ. Το 24% πρέπει να γίνει 15% και το 13% να γίνει 6%. Τώρα! Αυτή τη στιγμή! Καταργείς επίσης την προπληρωμή φόρων για τους μικρομεσαίους. Σε πρώτη φάση, καταργείς και το Τέλος Επιτηδεύματος. Δεύτερον, καταργείς την αγορά «Ηρακλής» των «κόκκινων» δανείων. Δημιουργείς δημόσια εταιρεία διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Τρίτον, καταργείς το Υπερταμείο και μεταβιβάζεις τη δημόσια περιουσία στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα την έχει ως κεφαλαιακή βάση για τη δημιουργία νέας ροής δανεισμού προς τους μικρομεσαίους. Δημιουργείς ένα ηλεκτρονικό δημόσιο ελληνικό σύστημα πληρωμών, εκτός τραπεζικού συστήματος, που δεν το ελέγχουν οι τραπεζίτες, οι οποίοι δεν είναι καν Έλληνες, αλλά έχουν το μονοπώλιο των πληρωμών. Για να πάρεις έναν καφέ στο Starbucks δίνεις το κατιτί σου στον Τζον Πόλσον, τον εγκληματία, στον οποίο ανήκει σήμερα η Πειραιώς, για να φέρω ένα παράδειγμα. Επίσης, πρέπει άμεσα να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας, με τα πλαφόν που προανέφερα και τη στρατηγική επανεθνικοποίησης της παλιάς ΔΕΗ ως ενιαίου φορέα. Είναι μια σειρά από πράγματα, που για εμάς είναι προαπαιτούμενα για να γίνει αυτή η χώρα βιώσιμη.
Δεν θα βρεθούμε υιοθετώντας πολιτικές-ρήξεις ξανά αντιμέτωποι με τις τιμωρητικές πολιτικές των θεσμών; Απολύτως. Θα μας κλείσουν τις τράπεζες, θα έχουμε σύγκρουση και ρήξη που δεν είχαμε ποτέ, με τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη. Εμείς όμως δεν λακίζουμε.
Αυτό ακριβώς το επιχείρημα χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκη ως «μπαμπούλα» για να μην σας ψηφίσουν. Το χάος που θα προκληθεί αν αναλάβει εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ, πιθανώς σε συμμαχία και με το ΜέΡΑ25, που θα προκαλέσει εκ νέου κλείσιμο των τραπεζών. Την 28η Οκτωβρίου του 1940 οι αντιτιθέμενοι στο ΟΧΙ είχαν πει ότι αν πούμε ΟΧΙ θα έχουμε κατοχή και θα πεινάσουμε. Είχανε δίκιο. Αυτό όμως είναι το αντίτιμο της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Αυτό λέτε ως ΜέΡΑ25 σήμερα στον κόσμο; Εμείς ως ΜέΡΑ25 υποσχόμαστε στον κόσμο που θα μας ψηφίσει μόνο δάκρυα, ιδρώτα και αίμα. Τα προαπαιτούμενα για την απελευθέρωση. Εάν δεν ψηφίσουν εμάς και πάνε με Μητσοτάκη και Τσίπρα, επιλέξουν το Ναι σε όλα με την Τρόικα, η Τρόικα δεν θα κλείσει τις τράπεζες, θα παραμείνουμε στο ευρώ, αλλά ο κόσμος δεν θα έχει ουσιαστικά ευρώ για να ζήσει. Σε λίγο θα έχουν φύγει κι οι τελευταίοι νέοι. Θα έχουμε ευρώ ως νόμισμα, αλλά δεν θα έχουμε νέους. Θα έχουμε 5άστερα ξενοδοχεία, 5άστερα γηροκομεία και θα είμαστε σαν το μεγάλο νησί της Χαβάης. Όποιος έχει πάει στη Χαβάη θα δει έναν πανέμορφο τόπο με 5άστερα ξενοδοχεία στις ακτές, ο γηγενής πληθυσμός να μένει στο κέντρο σε τρώγλες, με μίνι bus να τον μεταφέρουν το πρωί στα ξενοδοχεία, να καθαρίζει τις τουαλέτες, να σερβίρει τους τουρίστες και να παίζει χαβανέζικες κιθάρες. Και το βράδυ να επιστρέφουν πίσω στις τρώγλες τους. Αυτό είναι το μέλλον της Ελλάδας, αν δεν γίνει η ρήξη που προτείνει το ΜέΡΑ25.
«Ποιος έφτιαξε την εθνική πλατφόρμα της πώλησης των «κόκκινων» δανείων και δημιούργησε την διαδικασία της εμπορίας τους; Ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας. Είναι ο λόγος που εγώ παραιτήθηκα. Δεν δεχόμουνα να συνυπογράφω αυτό το πράγμα. Ο Πάτσης εκεί πάτησε. Και είναι ένα σύμπτωμα και μάλιστα ένα εξιλαστήριο θύμα για όλο αυτό το σύστημα»
Έχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, που προκαλεί την ακραία φτωχοποίηση, φαινόμενα Πάτση, υποκλοπές, και παρόλα αυτά, βάσει της τελευταίας δημοσκόπησης που διενήργησε η GPO, η ΝΔ κρατά ένα 31,6%, έχοντας πτώση 1,1 μονάδα μόλις. Γιατί συνεχίζει να συγκρατεί το ποσοστό της (παρόλο που η δημοσκόπηση έδειξε την μικρότερη ψαλίδα μέχρι στιγμής μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ); Γιατί δεν υπάρχει τόσο ισχυρό αντι-ΝΔ ρεύμα, όπως υπήρχε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ, πριν τις εκλογές του 2019; Τι συμβαίνει; Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ του Δημοψηφίσματος, δολοφόνησαν το λαϊκό κίνημα. Ο ελληνικός λαός ήταν έτοιμος για θυσίες το 2015. Και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να πει ότι ο ελληνικός λαός τότε δεν ήξερε. Είχαμε μια βδομάδα με κλειστές τράπεζες, με τα κανάλια της συμφοράς και των ολιγαρχών να τρομοκρατούν τον κόσμο πως αν τολμήσουν να ψηφίσουν ΟΧΙ, θα έρθει ο Αρμαγεδδών. Και ο κόσμος πήγε και ψήφισε ΟΧΙ. Ήταν έτοιμος για να στηρίξει την αναγκαία ρήξη. Και για πρώτη φορά ψήφισε ταξικά. Όσοι δεν είχαν λεφτά ψήφισαν ΟΧΙ, όσοι είχαν λεφτά ψήφισαν ΝΑΙ. Όταν εκείνο το βράδυ η ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης, που ζήτησε τη στήριξη του ΟΧΙ, το ΟΧΙ το έκανε ΝΑΙ, ουσιαστικά έκλεισε τις πόρτες στον κοινοβουλευτισμό και στην ελπίδα ότι μπορεί να φέρει μια κοινοβουλευτική διαδικασία ανατροπής. Καταρχάς, έχουμε χάσει 600-700 χιλιάδες ψηφοφόρους. Αν ψήφισαν τη βραδιά του δημοψηφίσματος, δεν έχουν ψηφίσει έκτοτε. Αυτοί οι άνθρωποι κάτσανε σπίτια τους.
Επομένως, δεν έχουν οι Έλληνες πολίτες τη διάθεση να «τιμωρήσουν» στις εκλογές τον Μητσοτάκη και τους Πάτσηδες. Θέλω να κάνω ένα σχόλιο για τον Πάτση. Γιατί μιλάμε για τον Πάτση; Μιλάμε επειδή αγόραζε και πούλαγε «κόκκινα» δάνεια. Ποιος έφτιαξε την εθνική πλατφόρμα της πώλησης των «κόκκινων» δανείων και δημιούργησε την διαδικασία της εμπορίας τους; Ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο λόγος που εγώ παραιτήθηκα. Δεν δεχόμουνα να το συνυπογράφω. Ο Πάτσης εκεί πάνω πάτησε. Και είναι ένα σύμπτωμα και μάλιστα κι ένα εξιλαστήριο θύμα για όλο αυτό το σύστημα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που φόρτωσε όλη την ιστορία με τα «κόκκινα» δάνεια στον Πάτση, όταν τα Βόρεια Προάστεια αυτή τη στιγμή πλουτίζουν γιατί συμμετέχουν σε εμπλεκόμενα funds. Έχω καταγγείλει την Μητσοτάκης ΑΕ ότι όλοι τους είναι βαθιά βουτηγμένοι στα funds. Και τα ρίξανε στον Πάτση, που είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Τα «κόκκινα» δάνεια είναι ένα σύστημα που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ και εκμεταλλεύεται κατά κόρον η Μητσοτάκης ΑΕ. Εμείς είμαστε το μόνο κόμμα που δεν ασχολείται με τον Πάτση, αλλά ζητάμε την κατάργηση αυτής της αγοράς που συμμετείχε ο Πάτσης. Κανένας άλλος δεν το λέει αυτό.
Αυτή τη στιγμή πάντως, εν όψει εκλογών, όλοι μετράνε τα κουκιά της αυτοδυναμίας ή μιας διακομματικής κυβερνητικής πλειοψηφίας. Βλέπετε εφικτό το σενάριο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ; Βαριέμαι τη συζήτηση αυτή. Είχε σημασία η πτώση του Γιώργου Παπανδρέου και η ανάδειξη ενός κυρίου Παπαδήμου στην πρωθυπουργία της χώρας με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ; Καμία! Οι πολιτικές γραφόντουσαν στις Βρυξέλλες, εφαρμόζονταν από την Τράπεζα της Ελλάδος μαζί με όλο το σκυλολόι της εγχώριας ολιγαρχίας. Έπεσε ο Παπαδήμος και ήρθε ο Σαμαράς. Με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Πείτε μου. Άλλαξε και πάλι κάτι;
Οι Βρυξέλλες ποιον θέλουν σήμερα; Μητσοτάκη, Τσίπρα ή Ανδρουλάκη; Τις Βρυξέλλες δεν τις ενδιαφέρει. Οι Βρυξέλλες και οι ολιγάρχες, ο Βαρδινογιάννης, οι Λάτσηδες και οι λοιποί, ένα θέλουν: να σχηματιστεί μια κυβέρνηση, χωρίς να τους ενδιαφέρει ποια, η οποία θα εφαρμόζει το παρόν πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποδείχθηκε «καλός μαθητής» των Βρυξελλών ή τις δυσαρέστησε; Ήταν καλός. Αλλά όχι τόσο καλός όσο οι προηγούμενοι. Καμία κυβέρνηση δεν είχε εφαρμόσει τόσο καλά κι αποτελεσματικά τα Μνημόνια όσο η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα και του κ.Τσακαλώτου. Αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία ότι στήνουνε το σκηνικό για μια συγκυβέρνηση, καθώς δεν τους βγαίνουν τα νούμερα.
«Δεν θα συνομιλήσουμε με κανέναν μετά τις εκλογές. Θα μιλήσουμε με όλους πριν τις εκλογές. Όταν μας λένε «ελάτε μετά τις εκλογές», ξέρετε ουσιαστικά τι μας λένε; Ότι θέλουν να μας δώσουν απλά κάποια υπουργεία για να μας βουλώσουν το στόμα και να εφαρμόσουν το πρόγραμμα του Λάτση, του Βαρδινογιάννη, του Περιστέρη και του Μυτιληναίου»
Με ποιους, ακριβώς; Δεν τους ενδιαφέρει, επαναλαμβάνω, το ποιους. Αλλά θέλουν αυτή η συγκυβέρνηση να νομιμοποιείται τις ίδιες πολιτικές, να μην αμφισβητεί το Υπερταμείο, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, την αγορά «Ηρακλής». Να βάζει τον ΦΠΑ εκεί που υπαγορεύουν οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη, να σφετερίζεται τη δημόσια περιουσία. Αυτά τους ενδιαφέρουν κι όχι ποιος θα είναι πρωθυπουργός και ποιοι στη συγκυβέρνηση. Αυτό που εγώ εκτιμώ είναι ότι η πρώτη Κυριακή θα είναι άγονη. Θα διαλυθεί οποιαδήποτε Βουλή δημιουργηθεί. Πάμε στη δεύτερη.
Τότε τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει το ΜέΡΑ25; Θα μετάσχει σε μια «προοδευτική διακυβέρνηση»; Ξέρετε, έχω κουραστεί οι θέσεις του ΜέΡΑ25 να μην είναι γνωστές. Γιατί έχουμε απαντήσει από τον Μάιο. Πριν τις αναφέρω, θα σας πω την εκτίμησή μου για το πού το πάει το σύστημα. Τρόικα εξωτερικού και Τρόικα εσωτερικού. Είναι απλό. Στην δεύτερη Κυριακή, αν προκύψει μια πλειοψηφία από 151 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τότε θα γίνει κυβέρνηση και πρωθυπουργός σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι ο Τσίπρας και πάλι. Εάν από την άλλη πλευρά, προκύψει μια πλειοψηφία από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τότε θα γίνει μια συγκυβέρνηση, χωρίς όμως τον Μητσοτάκη. Γιατί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων του Ανδρουλάκη έγινε μόνο και μόνο για να μην είναι ο Μητσοτάκης.
Παρά τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη, θα συμπράξει το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ; Βεβαίως, αλλά χωρίς τον Μητσοτάκη. Και αν δεν βγουν τα κουκιά για δικομματική κυβέρνηση, πάμε για τρικομματική. ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, με κάποιον τεχνοκράτη «πρωθυπουργό». Αυτό ενδιαφέρει την Τρόικα και για εκεί πηγαίνει.
«Με τον κ. Άνδρουλάκη τι έχουμε να συζητήσουμε; Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Για την ακρίβεια ντρέπεται για τον Ανδρέα Παπανδρέου»
Υπάρχει περίπτωση να δούμε συγκυβέρνηση ΜέΡΑ25 με ΣΥΡΙΖΑ; Πήραμε μια απόφαση στο συνέδριο, άρα δεσμεύομαι από το Συνέδριο. Δεν θα συμμετάσχουμε σε καμία κυβέρνηση και θα καταψηφίσουμε κάθε κυβέρνηση, εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία προγραμματική πριν τις εκλογές. Κι αυτό με ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο. Δεν το παίζουμε hard to get. Απλά, υπάρχει ένα Σύνταγμα στην Ελλάδα που δεν μας επιτρέπει να κάνουμε αυτό που γίνεται στην Ιταλία ή στη Γερμανία. Στη Γερμανία γίναν οι εκλογές Σεπτέμβρη του’21, και τρία κόμματα κλείστηκαν σε ένα δωμάτιο για τρεις μήνες. Νυχθημερόν δούλευαν το κυβερνητικό τους πρόγραμμα. Στο μεταξύ, η Μέρκελ καθόταν στην Καγκελαρία ως υπηρεσιακή. Τρεις μήνες κυβερνούσε κανονικά. Και όταν ολοκλήρωσαν τη συμφωνία τους για το πώς θα κυβερνήσουν, τα τρία κόμματα ανέλαβαν και ξεκίνησαν να εφαρμόζουν το συμπαγές κυβερνητικό πρόγραμμα. Στην Ιταλία το ίδιο συνέβη. Γίνανε εκλογές και μέχρι η Μελόνι να καταφέρει να συγκροτήσει αυτή την απαράδεκτη κυβέρνηση, πήρε κάποιους μήνες. Εδώ δεν μπορούμε να το κάνουμε. Το Ελληνικό Σύνταγμα δίνει 3 μέρες περιθώριο. Εντός τριών ημερών δεν μπορεί να υπάρξει όμως σοβαρό κυβερνητικό πρόγραμμα. Εμείς λοιπόν λέμε ότι αν δεν έχεις κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο να είναι περιεκτικό, να είναι δουλεμένο, τότε το μόνο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί είναι της ολιγαρχίας, η οποία έχει το δικό της. Και ο Σαμαράς, όπως και ο Τσίπρας, μετά το Δημοψήφισμα, το πρόγραμμα της Τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού εφάρμοζαν. Δεν χρειαζόταν προγραμματική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων. Ούτε καν εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Η προοπτική της «προοδευτικής διακυβέρνησης» δεν μπορεί να υπάρξει, δηλαδή; Εμείς λέμε «θέλετε προοδευτική διακυβέρνηση;». Δεν φτάνει το δουλεμένο πρόγραμμα σε σύγγραμμα. Χρειάζεσαι κι ένα μέτωπο προοδευτικών ανθρώπων απέξω από όλα τα κόμματα, που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση, να το στηρίξει. Άρα μην μας λέτε «ελάτε να μιλήσουμε μετά την Κυριακή των εκλογών»! Ουσιαστικά, δεν θέλετε προοδευτικό πρόγραμμα. Ούτε προοδευτικό κίνημα. Ε, τότε εμείς θα σας καταψηφίσουμε.
Δεν θα συνομιλήσετε με το ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές; Δεν θα συνομιλήσουμε με κανέναν μετά τις εκλογές. Θα μιλήσουμε με όλους πριν τις εκλογές. Όταν μας λένε «ελάτε μετά τις εκλογές», ξέρετε ουσιαστικά τι μας λένε; Ότι θέλουν να μας δώσουν απλά κάποια υπουργεία για να μας βουλώσουν το στόμα και να εφαρμόσουν το πρόγραμμα του Λάτση, του Βαρδινογιάννη, του Περιστέρη και του Μυτιληναίου. Σε αυτό εμείς θα είμαστε κάθετα αντίθετοι. Όπως έχουμε υποχρέωση.
Πώς είναι η σχέση σας σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα; Είναι ανύπαρκτη.
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Ανύπαρκτη.
Με τον Νίκο Ανδρουλάκη; Ανύπαρκτη. Με τον κ. Άνδρουλάκη τι έχουμε να συζητήσουμε; Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Για την ακρίβεια ντρέπεται για τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Με τον Δημήτρη Κουτσούμπα; Τον Δημήτρη τον συμπαθώ και τον σέβομαι. Είχε πει προεκλογικά το ’19 κάτι που θα ήτανε καλό για το ΚΚΕ να το αναιρέσει, ζητώντας συγγνώμη. Με είχε χαρακτηρίσει άνθρωπο του Σόρος. Κατηγορία που ήρθε από τη Χρυσή Αυγή και τον ακροδεξιό «ΣΤΟΧΟ». Πραγματικά, δεν ξέρω πώς παρασύρθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και το είπε αυτό. Επειδή το ΜέΡΑ25 πάντα θα στηρίζει το ΚΚΕ απέναντι στις αντικομμουνιστικές επιθέσεις που δέχεται, θα ήταν καλό να ανασκευάσει την κατηγορία.
Διάλογο με τους προαναφερθέντες, δηλαδή, δεν κάνετε; Μέσα στη Βουλή αποκλειστικά. Αν βεβαίως με καλέσει κάποιος να μιλήσουμε, δεν θα αρνηθώ.
Κάποια στιγμή διαφάνηκε μια πορεία σύγκλισης του ΜέΡΑ25 με την Λαϊκή Ενότητα. Τελικά δεν τα βρήκατε; Θα συνεργαστούμε με όλους. Οι πόρτες μας εδώ στη Μαυροματαίων, αλλά και αλλού, είναι ανοικτές σε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους κι όλες τις οργανώσεις, στη βάση μιας προγραμματικής σύγκλισης. Εμείς δεν είμαστε δεξιό κόμμα. Κατεβήκαμε στις εκλογές του ’19 με το σύνθημα «Για τους ανθρώπους, όχι τα αξιώματα». Και το εννοούμε. Κάποιοι δεν πίστευαν ότι το εννοούμε και είχαμε αποχωρήσεις από το κόμμα. Κάποιες… Οπότε οι συζητήσεις μας με τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, με Οικολόγους, με οποιονδήποτε, θα γίνει στη βάση του τι πρέπει να γίνει πριν πάμε στις εκλογές.
Οι αποχωρήσεις από το ΜέΡΑ 25, με τελευταία της κ. Μπακαδήμα, έχουν αρχίσει και δημιουργούν πάντως αρνητικές εντυπώσεις. Με επίσημη τοποθέτησή σας, τις αποδώσατε στις απειλές που δέχτηκε ο βουλευτής σας Κλέωνας Γρηγοριάδης. Μόλις αναφέρατε ότι επειδή δεν θέλετε αξιώματα, αποχώρησαν κάποιοι, κάποιες για άλλα κόμματα, προφανώς διεκδικώντας μια θέση εξουσίας την επόμενη ημέρα των εκλογών. Θα δούμε κι άλλες αποχωρήσεις; Τι πραγματικά συμβαίνει στο ΜέΡΑ25, κύριε Βαρουφάκη; Γιατί παραβλέπετε τις νέες προσχωρήσεις; Μόλις σήμερα είχαμε εδώ την προσχώρηση της Αλεξάνδρας Κορωναίου, κοσμήτορος του Παντείου Πανεπιστημίου. Δεν με ρωτάτε όμως για αυτό. Με ρωτάτε για τους ανθρώπους που φεύγουν.
Διότι έχει δημιουργηθεί η αρνητική εντύπωση ότι κάτι στραβό συμβαίνει στο εσωτερικό του ΜεΡΑ25. Είμαστε ένα κόμμα που διαρκώς εξελίσσεται. Όταν ιδρυθήκαμε το 2019 κάποιοι χαρακτήριζαν το ΜέΡΑ25 ως το αριστερό ΠΟΤΑΜΙ. Μας είπαν ανάχωμα του συστήματος. Εμένα προσωπικά μέχρι και Δεξιό με χαρακτήρισαν. Κάποιοι ίσως μας ψήφισαν επειδή είχαν πιστέψει ότι είμαστε Δεξιοί. Κι αποχώρησαν. Κάποιοι είδαν φως και μπήκαν.
«Ο πρωθυπουργός τολμά και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να διατάξει όλους τους υπαλληλίσκους που είχε ο ίδιος διορίσει, να επικαλεστούν το απόρρητο και να μην απαντήσουν στις ερωτήσεις για τις υποκλοπές. Αν αυτό είχε γίνει στις ΗΠΑ σε Εξεταστική της Γερουσίας, όλοι αυτοί θα είχαν βγει με χειροπέδες και θα είχανε πάει στη φυλακή για contempt of Congress»
Εγώ αναφέρομαι όμως στις συγκεκριμένες αποχωρήσεις. Δεν αναδεικνύουν ότι υπάρχουν αντεγκλήσεις στην εσωτερική λειτουργία του κόμματος; Πρώτον, έστω και μια μέρα να έχω εγώ συμπορευτεί με κάποιον ή κάποιους, δεν θα ακούσεις κάτι αρνητικό από μένα για αυτούς. Οι τοποθετήσεις μου είναι πάντοτε πολιτικές και για την κυρία Αδάμου και για την κυρία Αδαμοπούλου και για την κυρία Μπακαδήμα. Ένα πράγμα θα σας πω στο πολιτικό επίπεδο. Δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ τα βράδια, αν οποιαδήποτε συντρόφισσα ή συνοδοιπόρος είχε προβεί σε μια αρνητική τοποθέτηση μέσα στα όργανα του κόμματος απέναντι στον τρόπο που λειτουργεί το κόμμα, τις πολιτικές του, οτιδήποτε.
Δεν υπάρχουν δηλαδή εσωκομματικές τριβές, γκρίνια και κριτική; Έχουμε κάνει 34 συνόδους της Κεντρικής Επιτροπής. Έχουμε κάθε εβδομάδα σύνοδο της πολιτικής γραμματείας. Υπάρχει επιτροπή Δεοντολογίας. Οι τρεις κυρίες, στις οποίες αναφερθήκαμε, έχουν τοποθετηθεί ακριβώς μηδέν φορές. Μπορείτε να το συλλάβατε αυτό; Ακριβώς μηδέν! Μετά την αποχώρησή τους έχουν κάνει καταγγελίες. Δεν μας αφορούν. Εδώ δεν είμαστε μια εταιρεία. Αν ήμασταν ένα αρχιτεκτονικό γραφείο, μια διαφημιστική και είχαμε μια υπάλληλο που φεύγοντας προβαίνει σε καταγγελία, τότε θα έπρεπε όλοι να πέσουμε στα γόνατα και να ακούσουμε αυτό που μας λέει. Εδώ μιλάμε για τρεις βουλεύτριες. Δηλαδή, ψηφίστηκαν από τα μέλη μας να είναι υποψήφιες και μετά ψηφίστηκαν από τον λαό για να εκλεγούν. Έχουν ιερή υποχρέωση ως εκπρόσωποι να καταθέσουν στα όργανα του κόμματος που τις ανέδειξε τις διαφωνίες και τις καταγγελίες τους. Δεν το κάνανε. Και μετά παζαρεύανε. Η κυρία Αδάμου ντύθηκε στα πράσινα και μπήκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με ψήφους από ένα κόμμα που καταδικάζει τα Μνημόνια. Δεν θα ασχοληθώ με την κυρία Αδάμου. Η κυρία Αδαμοπούλου θα είναι υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι. Διαπραγματεύτηκε τη συνέχεια της πολιτικής της καριέρας. Καλά κάνει. Αλλά δεν θα ασχοληθώ επίσης μαζί της.
ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ: Υποκλοπές. Γνώριζε ή όχι ο Μητσοτάκης;
Page: 1 2