Γιατί θέλει ν’ «αυτοκτονήσει» στην Τουρκία η Μουγκέ Γιαμανγιλμάζ;

Κατονομάζει, χωρίς κανένα δισταγμό, τον Ερντογάν ως αυτουργό του αιματοκυλίσματος στην Άγκυρα, το περασμένο Σάββατο, και πιστεύει ότι κάτι επιτέλους αλλάζει για πάντα στην Τουρκία. Η Μουγκέ Γιαμανγιλμάζ, το νεαρό και παθιασμένο μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (ΗDP) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Σοσιαλιστικής Νεολαίας, επέζησε του μακελειού στο Σουρούτς, όπου μετείχε, από καθαρή τύχη, και γλίτωσε της νέας τραγωδίας στην Αγκυρα, χάρη σε μια αδιαθεσία που την είχε κρεβατώσει. Το να είσαι αριστερός ή ακτιβιστής στην χώρα της είναι εντελώς ηρωϊκό -αν όχι αυτοκτονικό.

«Και οι τρεις εκρήξεις στην Αγκυρα (σ.σ.: η ίδια επιμένει για τρεις εκρήξεις, σε αντίθεση με τις δυο που αναπαράγουν οι ειδήσεις) ήταν στοχευμένες πάνω στα μέλη του HDP. H μια έγινε μπροστά από το πούλμαν του HDP, όσο οι άνθρωποι χόρευαν. Δεν ήταν μόνο Κούρδοι μαζί μας, αλλά και σοσιαλιστές και Αριστεροί. Μεταξύ των θυμάτων είναι και μερικές δασκάλες από την Ένωση Εκπαίδευσης», είναι οι πρώτες φράσεις της. Ο τομέας Κρίσεων του HDP ταυτοποίησε 120 από τους πολίτες που σφαγιάστηκαν. «Οκτώ  νεκροί μένουν αταυτοποίητοι. Δεν έχουμε ακούσει επίσης νέα από εκατό περίπου συμπολίτες μας που συμμετείχαν στο ράλι της ειρήνης. Ελπίζω να μην έχει συμβεί το χειρότερο. Αλλά, αν είμαστε ρεαλιστές, κι αυτοί πρέπει να  συγκαταλέγονται στα θύματα.» Η ακαριαία απάντηση στο μακελειό δεν ήταν μόνο η εντυπωσιακή διαδήλωση, τη βραδιά του αιματοκυλίσματος, στην Κωνσταντινούπολη, από 10.000 πολίτες, αλλά και η εξαγγελία απεργιών από τα εργατικά συνδικάτα.

Παρόλο που είναι στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου (οι εκλογές είναι την 1η Νοεμβρίου), η Γιαμανγιλμάζ μαζί με άλλα μέλη του κόμματός της τις τελευταίες μέρες φροντίζουν για  ένα πράγμα: τη μεταφορά των σορών σε όλη την Τουρκία και τη διευθέτηση των κηδειών. «Προσπαθούμε να είμαστε παρόντες στις περισσότερες  κηδείες.» Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθίσει για λίγα λεπτά ήρεμη να συνομιλήσουμε. Μου ζητά να τις στείλω τελικά μερικές ερωτήσεις στο mail.

Δεν μπορώ να περιμένω μέχρις ότου μου απαντήσει γραπτώς και τη ρωτώ αμέσως αυτό που καίει το σύμπαν: ποιος βρίσκεται πίσω από τη νέα σφαγή; «Ο δράστης των επιθέσεων της Άγκυρας είναι ο Ερντογάν και το κόμμα του», απαντά χωρίς περιστροφές. «Το έκαναν για να επανακτήσουν την πλειοψηφία που έχασαν στις τελευταίες εκλογές και να τιμωρήσουν το HDP για την εκλογική νίκη του. Με τη σφαγή στην Άγκυρα ήθελε ο πρόεδρος  να πει “Δεν θα περάσει η αλληλεγγύη στους Κούρδους”».

 «Ο δράστης των επιθέσεων της Άγκυρας είναι ο Ερντογάν και το κόμμα του»

Η νέα σφαγή συνδέεται άμεσα, τονίζει η Γιαμανγιλμάζ,  με τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. «Ο Ερντογάν λέει “είτε θα είμαι ο πανίσχυρος πρόεδρος είτε θα σας εξαφανίσω”. Στελέχη του HDP όπως ο Ντεμιρτάς έχουν επανειλλημένως απειληθεί  από  μέλη του AKP. Τo HDP δεν παραδίδεται όμως στις απειλές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς είστε  τόσο σίγουροι ότι είναι το Κόμμα του Ερντογάν πίσω από τις επιθέσεις στην Άγκυρα; Επιμένω.  «Ο Σεντάτ Πεκέρ, γκάνγκστερ με καταδίκες για υποκίνηση σε φόνο και εκβιασμούς, οργάνωσε μια συγκέντρωση στο Rize για τη στήριξη του προέδρου Ερντογάν στην οποία αναφέρθηκε σε “ποτάμια αίματος”. Μια μέρα μετά άνθρωποι που μετείχαν σε μια πορεία ειρήνης σφαγιάστηκαν από βόμβες. Αν οι μετέχοντες στην εξουσία δεν κόψουν τους δεσμούς τους με τους μαφιόζους και με το ISIS, ο τουρκικός λαός θα παραμένει υπό την απειλή τέτοιων σφαγιασμών, οι σφαγές στην Τουρκία θα συνεχίζονται. Σήμερα το Κράτος εκτρέφει Τζιχαντιστές που είναι έτοιμοι με εντολή του Ερντογάν να “χτυπήσουν”. Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου έχει δηλώσει “Τους καμικάζι βομβιστές τούς ξέρουμε, αλλά δεν μπορούμε να τους συλλάβουμε προτού διαπράξουν κάτι”». Η πρώτη επίθεση, μας θυμίζει η Μουγκέ Γιμανγιλμάζ,  έγινε στο μαραθώνιο του κόμματός της στο Ντιγιαρμπακίρ και ήταν εναντίον των Κούρδων, η δεύτερη στο Τσουρούκ, κατά της Σοσιαλιστικής Νεολαίας, και η  τρίτη, τώρα, στην Αγκυρα, κατά των ανθρώπων που ζητάνε ειρήνη και Δημοκρατία. «Μετά τις εκλογές της 7η Ιουνίου και τη σφαγή στο Τσουρούκ, ο Ερντογάν έβαλε τέλος την κατάσταση μη εμπλοκής της χώρας και ξεκίνησε ένα πόλεμο προκειμένου να προσεταιριστεί τις ψήφους των εθνικιστών. Ο Πόλεμος της Συρίας δεν προκάλεσε απλώς την εισροή προσφύγων στη  χώρα. Ο Πόλεμος της Συρίας εισέρχεται πια και μέσα  στην Τουρκία. Οι πολίτες στις δυτικές επαρχίες που παίρνουν  το μέρος της Δημοκρατίας, της Εργασίας και της Ειρήνης, δεν σιωπούν σε αυτό τον πόλεμο. Πρωτοβουλίες πολιτών, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών πήγαν στις περιοχές των συγκρούσεων (Cizre, Nusaybin, Silopi, Varto) σε ένδειξη αλληλεγγύης σε όσους υποβάλλονται σε σφαγιασμούς.  Οι οικογένειες  των στρατιωτών πλέον λένε: “Ο δολοφόνος του γιου μου είναι ο Ερντογάν”» .

Η στάση που τηρεί η  αστυνομία ποια είναι; Η αστυνομία στις διαδηλώσεις και στις πορείες ενοχλεί τον κόσμο. Και στις τρεις βομβιστικές επιθέσεις -στο Ντιγιαρμπακίρ, στο Τσουρούκ αι στην Αγκυρα- δεν υπήρχαν καθόλου αστυνομικές δυνάμεις. Εμφανίστηκαν όμως αμέσως μετά από τις βομβιστικές επιθέσεις, για να κλείσουν τις εξόδους και να επιτεθούν με χημικά!

 Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου έχει δηλώσει “Τους καμικάζι βομβιστές τούς ξέρουμε, αλλά δεν μπορούμε να τους συλλάβουμε προτού διαπράξουν κάτι”

Αλλάζει κάτι στην Τουρκία, στην κοινή γνώμη, στις συνειδήσεις του κόσμου μετά το αιματοκύλισμα στην Αγκυρα; Μπορεί να είναι το μπούμερανγκ του Ερντογάν; «Ο κόσμος είδε πια ότι ομάδες Τζιχαντιστών και του ISIS, που γαλουχήθηκαν από το τουρκικό κράτος, είναι σε θέση να σφαγιάζουν μεγάλες πόλεις της Τουρκίας,όπως η Άγκυρα, στην οποία ούτε πουλί δεν  μπορεί να πετάξει χωρίς τον έλεγχο των υπηρεσιών ασφαλείας. Μετά τις επιθέσεις, το HDP ακόμα  και στις επαρχιακές τοπικές, δέχεται πολλούς επισκέπτες, που όλοι  διατύπωναν ένα ερώτημα: ¨Πώς μπορώ να βοηθήσω;». Φίλος μου και μέλος του κεμαλικού CHP μού αποκάλυψε   ότι σκέφτεται να ψηφίσει HDP. Eνας γιατρός που είχε εφημερία μια μέρα μετά τη σφαγή και πάντα διατηρούσε αποστάσεις από τους Κούρδους βλέποντας αυτή την αγριότητα είπε ότι καταλαβαίνει πια τα πάντα. Ολα όσα σας περιγράφω δείχνουν ότι η πραγματικότητα δεν μπορεί πια να κρυφτεί από τη λογοκρισία, την πίεση, την βία. Όταν ο κόσμος βλέπει το χειρότερο, τα διαμελισμένα σώματα αθώων, δεν μπορεί να  πιστέψει το ψέμα του Ερντογάν: «αν φύγω θα επικρατήσει το χάος» γιατί ήδη ζει μέσα στο χάος».

Έχετε την 1η Νοεμβρίου  εκλογές. Τι προβλέπεις να συμβαίνει; Οι ψηφοφόροι της 1ης Νοεμβρίου δεν θα διαφοροποιηθούν από τις εκλογές της 7ης του Ιουνίου, που έδωσαν την ευκαιρία στο HDP να περάσει το κατώφλι του κοινοβουλίου. Φαίνεται να κερδίζουμε ψηφοφόρους στη Δύση. Ούτε η 7η Ιουνίου ούτε η 1η Νοεμβρίου είναι απλώς εκλογές. Αλλάζουμε το παιχνίδι του ίδιου του κράτους».

Οι άνθρωποι δεν νομίζω ότι φοβούνται. Το χείλος του φόβου έσπασε. Ακόμη και αν φοβούνται, δεν δραπετεύουν.

Ποια θα είναι η πολιτική που υιοθετεί το  HDP στο εξής;  Θα συνεχίσει πάνω στο τετράπτυχο Εργασία-Δημοκρατία- Ειρήνη-Ισότητα. Αυτή είναι και η κληρονομιά των συντρόφων που χάσαμε στην Άγκυρα . Θα αγωνιστούμε για να καταλήξουν στη Δικαιοσύνη όσοι ευθύνονται και όσοι είναι συνεργοί στα εγκλήματα   που διαπράχθηκαν στο Ντιγιαρμπακίρ, στο Τσουρούκ και στην Αγκυρα. Αυτοί που διέπραξαν σφαγές, παραβίασαν το Σύνταγμα και τους κανόνες τους Διεθνούς Δικαίου. Ο Ερντογάν το κόμμα του και τα πρωτοπαλίκαρά του πρέπει να δικαστούν από ανεξάρτητα όργανα.

Ο κόσμος δεν φοβάται μετά από τρία αιματοκυλίσματα; Τη νύχτα της 10ης Οκτωβρίου, αμέσως μετά τη σφαγή στην Αγκυρα, δέκα χιλιάδες άνθρωποι περπάτησαν στην Istiklal για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά. Οι άνθρωποι δεν νομίζω ότι φοβούνται. Το χείλος του φόβου έσπασε. Ακόμη και αν φοβούνται, δεν δραπετεύουν. Το αίσθημα του δικαίου είναι πιο ισχυρό. Πολιτικά κόμματα, συνδικάτα, φεμινίστριες, φοιτητικές νεολαίες, μέλη οργανώσεων,  οι ΛΟΑΤ, ο καθένας,ο  καθένας που έχει συνείδηση, ήταν εκεί και φώναζε “Κυβέρνηση παραιτήσου, Ερντογάν παραιτήσου. Δολοφόνε Ερντογάν, δολοφόνε Κράτος!”.

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Share
Published by
Ιωάννα Κλεφτόγιαννη