Categories: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ακτιβιστής Black Lives Matter στην Popaganda: «Μας ποινικοποιούν καθημερινά, μας μισούν, μας σκοτώνουν»

Πέρασαν ήδη 365 ημέρες από την δολοφονία του George Floyd και το “I can’t breathe”, το σύνθημα-ιαχή που καθρέφτισε τη συστημική και ανείπωτη βία που υπόκεινται τα μαύρα άτομα διεθνώς και ζωντάνεψε το παγκόσμιο κίνημα Black Lives Matter. Χτες, πυροβόλησαν στο κεφάλι τη Sasha Johnson, ακτιβίστρια του Black Lives Matter στο Λονδίνο. 

Σήμερα, η Popaganda μίλησε με τον Maurice Cook, έναν αφροαμερικανό ακτιβιστή που ζει και δρα στην Ουάσινγκτον, την οποία αποκαλεί «καρδιά του διαβόλου. Συστήνεται ως «ένας θυμωμένος, ηλικιωμένος, μαύρος άντρας» και «επαγγελματίας ταραχοποιός» που τρέχει την οργάνωση Serve Your City, η οποία «παλεύει να διασφαλίσει ότι οι μαύροι άνθρωποι έχουν αυτό που αξίζουν. Κι αυτό είναι ο σεβασμός στο ότι είσαι άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη». 

Πρέπει να δώσουμε την πραγματική, δομική μάχη και δεν είναι ινσταγκραμική.

Ας ξεκινήσουμε με τη μετάβαση του Joe Biden στην προεδρία των ΗΠΑ, μετά τον Donald Trump. Ένας τόπος που δημιουργήθηκε πάνω στη γενοκτονία ενός λαού, στην εμπορία ανθρώπων, στην εκμετάλλευση ανθρώπων διεθνώς, στην αρπαγή των φυσικών πόρων από όλο τον κόσμο, εκφοβίζοντας τους πάντες με τα όπλα τους. Αυτό είναι αυτός ο τόπος. Οπότε πήραν, ακριβώς αυτό που δημιούργησαν οι λευκοί, τον Donald Trump. Αυτή είναι η κουλτούρα τους, αλλά δεν παίξαμε κανένα ρόλο εμείς οι μαύροι σε αυτό. Οι ΗΠΑ είχαν πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Η κεντρική βάση εξουσίας διασκορπίστηκε, γιατί είχαν αποικίσει τόσους λαούς που η κουλτούρα διαχύθηκε. Δεν μπορείς να αποικίσεις τόσες πολλές και διαφορετικές κουλτούρες και να τις ενσωματώσεις στην αυτοκρατορία σου. 

Δυστυχώς, είναι μια μεγάλη μάχη, την οποία συνεχίζω να δίνω, έχοντας μέσα μου τη σοφία των προγόνων μου, ώστε να κάνουμε τη ζωή των νεότερων λίγο πιο εύκολη. Οπότε, αυτό που κάνω είναι να μαζεύω σκατά. Η κυβέρνηση, αφήνει σκατά παντού κι εγώ τα μαζεύω. Τι είναι τα σκατά; Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να μείνουν σε σκηνές, παιδιά που λαμβάνουν ανεπαρκή εκπαίδευση, χωρίς τις απαραίτητες συσκευές, άνθρωποι που πεινάνε, που χρειάζονται μάσκες, που χρειάζονται βοήθεια για να πάνε στο εμβολιαστικό κέντρο, που δεν έχουν πρόσβαση κάπου γιατί δεν έχουν αρκετά χρήματα. Οπότε όσο δουλεύει η κυβέρνηση, είμαι τρομερά απασχολημένος, γιατί αφήνουν τους ανθρώπους σε πολύ άσχημη κατάσταση.  

Πως βλέπεις την κατάσταση να εξελίσσεται; Θα καούμε, από τα μέσα. Πραγματικά, αυτό που πρέπει να κοιτάξεις είναι το τι συνέβη στην Ελλάδα. Είναι όλα εκεί, μπροστά στα μάτια μας. Πιστεύεις ένα έθνος που χτίστηκε στην εκμετάλλευση και τη γενοκτονία άλλων, έχει καλές πιθανότητες να επιβιώσει; Το πρόβλημα με την περίπτωση των ΗΠΑ είναι ότι άλλοι άνθρωποι στον πλανήτη θα υποφέρουν, γιατί ο κόσμος μας είναι πολύ πιο συνδεδεμένος. Είναι ντροπή, είναι ντροπή. Θέλω να απολογηθώ προς όλους τους ανθρώπους. Και θέλω να πω: μην κατηγορείτε τους μαύρους, δεν σχετιζόμαστε με τίποτα από όλα αυτά. Θέλω οι άνθρωποί μου να είναι ελεύθεροι. Αυτό με ενδιαφέρει. Αξίζουμε να είμαστε ελεύθεροι. Το όνειρό μου, το όραμά μου είναι η δημιουργία μιας κιβωτού και να σαλπάρουμε και να ξεφύγουμε, γαμώτο, από αυτό. Δεν ξέρω που θα πηγαίναμε, αλλά πρέπει να φύγουμε οπωσδήποτε από εδώ. Ώστε να μην μας σκοτώνουν πλέον οι μπάτσοι. Να έχουμε τη δύναμη, ώστε να μην αφήσουμε κανέναν να αποφασίσει τίποτα για το πως θα μας συμπεριφέρονται. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να σταματήσουμε να εξαρτόμαστε από άλλους ανθρώπους για το πως θα μας συμπεριφερθούν. Είμαστε σε μια κακοποιητική σχέση που κράτησε 400 χρόνια. Είναι φρικτό. 

 Το όνειρό μου, το όραμά μου είναι η δημιουργία μιας κιβωτού και να σαλπάρουμε και να ξεφύγουμε, γαμώτο, από αυτό. Δεν ξέρω που θα πηγαίναμε, αλλά πρέπει να φύγουμε οπωσδήποτε από εδώ. Ώστε να μην μας σκοτώνουν πλέον οι μπάτσοι.

Τώρα όμως το κίνημα του Black Lives Matter έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ποιά είναι η δική σου ματιά σε αυτό; Το BLM δεν είναι ένα πράγμα. Ένα από τα πράγματα για τα οποία το κίνημα Black Lives Matter διαφέρει είναι ότι υπάρχουν παραρτήματα BLM κατά μήκος όλης της χώρας και δεν υπάρχει ένα κέντρο, δεν υπάρχει ένας ηγέτης. Είναι ένα κίνημα από τα κάτω, από τη βάση και έχει δημιουργήσει μια ευκαιρία που η κυβέρνηση και άλλες εξωτερικές δυνάμεις δεν μπορούν να οικειοποιηθούν, να συκοφαντήσουν ή να δολοφονήσουν μεγάλες προσωπικότητες. Είναι αρκετά διαφορετικό από αυτό που έχουμε βιώσει έως τώρα, στη μακρά ιστορία του κινήματός μας για απελευθέρωση σε αυτήν τη χώρα. Το κίνημα BLM είναι μοναδικό κι έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. 

Αντιμετωπίζουμε δομικές ανισότητες, οι οποίες μας σκοτώνουν κάθε μέρα και δεν είναι camera-friendly.

Ας θυμηθούμε όμως, ότι το Black Lives Matter δημιουργήθηκε ως μια απάντηση. Μια απάντηση στο νομιμοποιημένο θάνατο των μαύρων. Η χώρα αυτή πάντα είχε νομιμοποιημένο το θάνατο, κρατικώς επιχορηγούμενο. Γι’ αυτό και έχει όρια, γιατί ανταποκρίνεται σε κάτι, δεν το προλαμβάνει, δεν είναι ενεργητικό. Αντιμετωπίζουμε δομικές ανισότητες, οι οποίες μας σκοτώνουν κάθε μέρα και δεν είναι camera-friendly. Όπως τα βίντεο που απεικονίζουν πραγματικούς θανάτους μαύρων ατόμων από τους αστυνομικούς. Αυτά τα βίντεο είναι μια άρρωστη μορφή διασκέδασης. 

Έχουμε κανονικοποιήσει τις δολοφονίες μαύρων ανθρώπων από την αστυνομία με αυτά τα βίντεο. Κάτι που μας αντικειμενοποιεί ακόμη περισσότερο. Είναι απαίσιο. Και το Black Lives Matter δημιουργήθηκε ως απάντηση σε αυτά τα βίντεο. Γι’ αυτό με κάλεσες κι εσύ από την Ελλάδα. Δεν με κάλεσες για τις μαύρες μητέρες που πεθαίνουν κατά την εγκυμοσύνη σε ρυθμούς ίδιους με αυτούς του Κονγκό. Δεν μπορείς να το βγάλεις βίντεο αυτό. Οι μαύροι άνθρωποι εδώ είναι πιο σύνηθες να μπλέκονται με το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Γιατί μας ποινικοποιούν καθημερινά. Αλλά πως θα το δείξεις αυτό; Για αυτό μιλάω για τα όρια του κινήματος. Μας μισούν. Δεν είμαστε άνθρωποι για αυτούς. 

Έχουμε κανονικοποιήσει τις δολοφονίες μαύρων ανθρώπων από την αστυνομία με αυτά τα βίντεο. 

Μιλάς για το πως το βίντεο που δείχνει την δολοφονία του George Floyd σε κοινή θέα έγινε viral. Το γεγονός ότι όλος ο κόσμος είδε αυτόν τον αδερφό να δολοφονείται σε κοινή θέα από έναν αστυνομικό και έγιναν ένα μαζί μας, στις διαδηλώσεις, μας κάνει όλους πιο ανθρώπινους. Γίνεται ένα μοίρασμα. Υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από όλους μας. Η αγάπη στις καρδιές μας είναι εκεί, είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Είναι πολύ μεγαλύτερο από τη μελανίνη στο δέρμα μου, την κουλτούρα από την οποία προέρχεσαι. Μοιραζόμαστε κάποιες κοινές εμπειρίες σε αυτήν τη ζωή, σε αυτόν τον πλανήτη. 

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν θυσίες που δεν μας παίρνει άλλο να κάνουμε. Γιατί μαύροι άνδρες πρέπει να πεθάνουν. Οι θυσίες αυτές είναι τεράστιες. Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλους ανθρώπους, κι έχουμε ήδη χάσει πολλούς, από την δολοφονία του George Floyd και μετά. 

Θέλω να τελειώσει. Δεν θέλω άλλον έναν από εμάς να πεθάνει. Δεν θα έπρεπε να πεθαίνουμε, για να επιβεβαιώσουμε την ανθρωπινότητά μας στον υπόλοιπο κόσμο. Κουράστηκα. 

Δεν το θέλω άλλο πια. Θέλω να τελειώσει. Δεν θέλω άλλον έναν από εμάς να πεθάνει. Δεν θα έπρεπε να πεθαίνουμε, για να επιβεβαιώσουμε την ανθρωπινότητά μας στον υπόλοιπο κόσμο. Κουράστηκα. Θα ήθελα να πάω κι εγώ στη θάλασσα, να ακούω καλή ρέγκε μουσική και να γίνω ο γκουρού της παραλίας. Αλλά δεν μπορώ να το κάνω, εξαιτίας της λευκής υπεροχής και της αποικιοκρατίας. Αργά ή γρήγορα, θα φτάσω κάποτε στην παραλία αυτή. Μέχρι τότε όμως, βοηθάω τους ανθρώπους και τους δείχνω πως να μαζεύουν τα σκατά που λέγαμε πριν. 

Ανέφερες πριν ότι πεθαίνουν οι μαύροι άντρες, ωστόσο πεθαίνουν πολλές μαύρες γυναίκες επίσης. Κι όπως γράφει γράφει στο μανιφέστο της η συλλογικότητα Combahee River Collective: «Αν οι μαύρες γυναίκες ήταν ελεύθερες, αυτό θα σήμαινε ότι όλα τα υπόλοιπα άτομα θα ήταν ελεύθερα, καθώς η δική μας ελευθερία θα υποχρέωνε σε καταστροφή όλα τα συστήματα καταπίεσης». Συμφωνώ με αυτό, θα πρέπει να το αντιπαραβάλλεις με τις αναλογίες στους αριθμούς μαύρων γυναικών και αντρών στις φυλακές ή στα πανεπιστήμια και τα κολλέγια. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ξέρω ότι πολλοί αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι θα διαφωνήσουν με αυτό, ωστόσο δεν βλέπω αυτούς τους ανθρώπους στους δρόμους, να ταΐζουν τους αστέγους, τους βλέπω να γράφουν άρθρα και βιβλία. Υπάρχει και το ζήτημα της τάξης, επίσης. Οι θεωρητικοί σπάνια μοιράζονται την ίδια τάξη με τους ανθρώπους που υποστηρίζω. Συμφωνώ μαζί τους και με αυτήν την δήλωση, αλλά είναι και το ταξικό. 

Σίγουρα, ωστόσο η δολοφονία της Breonna Taylor μέσα στο ίδιο της το σπίτι, στο κρεβάτι της, από λευκό αστυνομικό, ή η αυτοκτονία της Sandra Bland σε κελί φυλακής, δεν ξεσήκωσαν ίδιες αντιδράσεις. Λατρεμένες και οι δύο. Υπάρχουν πολλές παράμετροι, εδώ. Δεν υπάρχει βίντεο που να δείχνει την Breonna να τη δολοφονούν στο κρεβάτι της, όταν κοιμόταν. Παίζει ρόλο ο συμβολισμός της εικόνας και το σόου που μπορούν να αποτυπωθούν σε βίντεο. Αλλά νομίζω ότι έχεις ένα δίκιο. Επειδή είναι μια μαύρη γυναίκα, έχει λιγότερη αξία; Ναι. Ναι. Ναι. Αλλά ως ένας μαύρος άντρας, δεν χρειάζεται να το επικυρώσω αυτό σε κανέναν άλλον άνθρωπο από τις μαύρες γυναίκες. Πρέπει να είμαι εκεί, για τις αδερφές μου. Για να τις προστατέψω. Αυτός είναι ο ρόλος μου, έτσι έχω μεγαλώσει. Ακριβώς όπως εκείνες προστατεύουν εμένα. Γίνονται τόσες συζητήσεις εσωτερικά και εξωτερικά, όμως δυστυχώς με τη Χολλιγουντιανή φύση αυτών των βίντεο, παίζει πολύ επιβεβαίωση. Δεν το αντέχω. 

Γιατί από το 1619 μέχρι το 2021, μπορούν να μας δολοφονούν, χωρίς καμία συνέπεια ή αντίποινα.

Ο Joe Biden είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει μεταρρυθμίσεις στο σώμα της αστυνομίας. Ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι δεν μπορείς να είσαι ο καρκίνος και η θεραπεία μαζί. Πως είναι αυτό δυνατόν; Αυτό θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε. Υπάρχουν αυτοί που απολαμβάνουν τα προνόμια τους και θέλουν να διατηρηθεί έτσι το σύστημα και αυτοί που έχουν στοχοποιηθεί και καταπιέζονται για τα μπορούν οι άλλοι να έχουν τα προνόμιά τους. Είναι απλά ο πραγματικός κόσμος. Αν έχεις τη δύναμη να δημιουργήσεις αντίκτυπο, για αυτό πρέπει να παλεύουμε, για τους εαυτούς μας. Δεν θα μας δοθεί τίποτα έτσι. Πρέπει να το διεκδικήσουμε εμείς. 

Γιατί από το 1619 μέχρι το 2021, μπορούν να μας δολοφονούν, χωρίς καμία συνέπεια ή αντίποινα. Οπότε το να έχεις τον Joe Biden να λέει ότι μπορεί να κάνει κάτι, δεν σημαίνει κάτι. Το χειρότερο μπορεί να μου συμβεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία πρέπει να ζω. Το χαμόγελό μου δεν με γλιτώνει από όλα.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου