Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Ζεεχόφερ: Πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τον Τσίπρα

O βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ ανήκει στους φανατικούς υποστηρικτές της σκληρής γραμμής έναντι της Ελλάδας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ταυτόχρονα έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος απέρριπτε κατηγορηματικά τις απαιτήσεις του Ζεεχόφερ και των άλλων τοπικών πρωθυπουργών της Γερμανίας να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των ομόσπονδων κρατιδίων από τον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης του Βερολίνου.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, στην τελευταία συνάντησή τους, ο βαυαρός πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους ομολόγους του φέρεται να είπε: «Τώρα καταλαβαίνω γιατί ο Σόιμπλε δεν έχει καλό όνομα στην Ελλάδα. Πρέπει να κάνω ένα ταξίδι στην Αθήνα, να ζητήσω συγγνώμη από τον Τσίπρα και να τα πιούμε σαν αδέλφια».

Η σκηνή που περιγράφει δημοσίευμα της «Χάντελσμπλατ» έχει ανεκδοτολογικό χαρακτήρα, αλλά δείχνει τη διαχρονικά ανυποχώρητη στάση του Σόιμπλε στη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.

Τώρα όμως ο Σόιμπλε ανοίγει το «πουγκί» και ικανοποιεί σχεδόν κάθε αίτημα, είτε προέρχεται από τα κρατίδια είτε από την αυτοδιοίκηση είτε από τους ομολόγους του, όπως η υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που θέλει να αγοράσει νέα οπλικά συστήματα.

Αυτά, επειδή η Γερμανία εισέρχεται στην εκλογική χρονιά και διότι ο Σόιμπλε έχει την πολυτέλεια να είναι απλόχερος καθώς τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται συνεχώς και τα 6,1 δισ. ευρώ που είχε προγραμματίσει για την προσφυγική κρίση το τρέχον έτος δεν θα τα χρειαστεί όλα, μπορεί να τα διαθέσει αλλού.

Βέβαια, ο Σόιμπλε μπορεί να άλλαξε στάση απέναντι στα ομόσπονδα κρατίδια, αλλά ούτε λόγος για τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα και το ζήτημα του χρέους, για παράδειγμα…

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου