Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξένος Τύπος: 5.000.000 είχε τάξει το Υπουργείο Πολιτισμού στον Γιαν Φαμπρ

Ταυτόχρονα με τις διαρροές των wikileaks η χώρα βρέθηκε στο διεθνές προσκήνιο και για τον τραγέλαφο της ανάληψης του Ελληνικού Φεστιβά από τον προβοκάτορα Γιαν Φαμπρ και της αιφνίδιας παραίτησής του μετά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε το σχεδόν 100% βελγικό πρόγραμμα που προετοίμαζε για φέτος.

Τα ξένα άρθρα κάνουν λόγο για «θλιβερό φιάσκο», παίρνοντας τη μορφή επιστολής προς τον Φάμπρ αλλά και ερωτηματολογίου για τους έλληνες καλλιτέχνες. Σε χθεσινό (4/4) εκτενέστατο άρθρο στο movement.net, για γίνεται αναφορά στον «σκιώδη ρόλο» του «Ιανού» Παναγιώτη Δούρου, αδελφού της Περιφερειάρχη, ο οποίος κινεί τα νήματα στο υπουργείο Πολιτισμού και ο οποίος φέρεται να συνάντησε τον Γιαν Φαμπρ τάζοντάς του 5 εκατομμύρια ευρώ budget το χρόνο και εν λευκώ διαχείριση του θεσμού, μαζί με την υλοποίηση ενός παιδικού ονείρου του: να παρουσιάσει παράστασή του στην Επίδαυρο. Η παντοδυναμία του κ.Δούρου αποδίδεται από το γαλλικό Μέσο στην αδελφή του, Ρένα Δούρου. Το δημοσίευμα σφάλλει όταν λέει ότι ο κ. Δούρος ήταν και άνθρωπος του Σαμαρά. Μιλά ωστόσο για νεποτισμό που επικρατεί και με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζοντας τον νέο νόμο του φεστιβάλ επισημαίνει ότι χάνει την ανεξαρτησία του ελεγχόμενο πλέον από την πολιτική εξουσία.  Βέβαια, αν ισχύει το ποσό των 5.000.000 έρχεται σε κόντρα σε φήμες που βγαίναν από το Υπουργείο ότι ο Φαμπρ είχε προϋπολογισμό 2.000.000 εκ των οποίων το 1.600.000 θα πήγαινε για να καλύψει τις οφειλές του Γιώργου Λούκου. 

Το rektoversο.be απέστειλε ανοικτό γράμμα προς τον Φαμπρ, αμέσως μετά την ανακοίνωση του βελγικού προγράμματός του, εστιάζοντας στον αφελληνισμό του θεσμού, ενώ το blogues.publico.pt απέδωσε τις αντιδράσεις που υπήρξαν στη χώρα στην νευραλγική θέση του θεάτρου στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι συνιστά διαχρονικά πολιτική πράξη που αφορά το Δήμο. 

Και η Liberation μπήκε στο φαμπριανό χορό υπογραμμίζοντας την ταύτιση απόψεων και αντιδράσεων μεταξύ ελλήνων καλλιτεχνών ΝΔ και Ποταμιού. Ο Guardian σκάρωσε ακόμη κι ερωτηματολόγιο απευθυνόμενος αποκλειστικά στους Έλληνες καλλιτέχνες. Καλώντας τους να απαντήσουν στο ερώτημα πώς αισθάνονται με τις αλλαγές που φέρνει ο Φαμπρ στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου,ζητώντας να υποβάλλουν ονοματεπώνυμο, ηλικία και τόπο διαμονής τους.

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή