Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Ξεναγήσεις στο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης

Το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης (ΚΕΠ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) είναι ο χώρος φιλοξενίας του ιστορικού τηλεσκοπίου NEWALL τo oποίο ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο από το 1869 (έτος κατασκευής) μέχρι και το 1873. Είναι το μοναδικό στο είδος του και την εποχή του που είναι ακόμη ενεργό.

Κατασκευάστηκε από την οικογένεια Cooke με χρήματα του ερασιτέχνη αστρονόμου και μηχανικού R. S. Newall. Τοποθετήθηκε αρχικά στο Gateshead (Newcastle) και μετά από ένα διάστημα (1890 – 1930) στο πανεπιστήμιο του Cambridge, δωρήθηκε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) . Τοποθετήθηκε εκ νέου στον νεόδμητο τότε θόλο της Πεντέλης το 1958 και συνέβαλλε και εκεί σε πλήθος επιστημονικών μελετών για τα επόμενα 25 χρόνια, όταν και η όλη προσπάθεια σταμάτησε λόγω φωτορύπανσης από την πόλη των Αθηνών.

Με πρωτοβουλία του αστρονόμου Ν. Ματσόπουλου, τις προσπάθειες του προσωπικού (Π. Βαρδαξογλου, Θ. Βάρσου, Γ. Αναστασάκη , Χ. Μπούρδα και Μ. Μπομπολάκη) και με χρήματα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) ο χώρος διευθετήθηκε, ανακαινίστηκε και προετοιμάστηκε για να ανοίξει τελικά τις πύλες του στον κόσμο της εκλαίκευσης, της διάχυσης της επιστήμης και στο κοινό το Φθινόπωρο του 1995. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν επισκεφτεί το ΚΕΠ πάνω από 200.000 άνθρωποι στις πρωινές (μόνο σχολεία) και στις βραδινές ξεναγήσεις (κοινό).

Το πρόγραμμα ξεκινά συνήθως στις 20:00 (εκτός από Ιούνιο και Ιούλιο που ξεκινά στις 21:00) στην αίθουσα διαλέξεων και καταλήγει στο χώρο λειτουργίας του τηλεσκοπίου όπου μπορούν να παρατηρηθούν (καιρού επιτρέποντος) διάφορα αστρονομικά αντικείμενα ανάλογα με την εποχή.

Ξεκινώντας από την ορατή πλευρά της Σελήνης με τους ευδιάκριτους κρατήρες και τις αινιγματικές θάλασσες και τους αεριώδεις γίγαντες Δία και Κρόνο, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν ως τα διπλανά ηλιακά συστήματα (Vega, Σείριος, Αρκτούρος) το καθένα με τα δικά του χρώματα, και από τα πιο κοντινά νεφελώματα (Λύρα και Ωρίωνας) μέχρι την άκρη του Γαλαξία, 26000 έτη φωτός μακριά (Σμήνος του Ηρακλή).

Το επιστημονικό προσωπικό του ΚΕΠ (Π. Βαρδαξόγλου, Θ. Βάρσος, Α. Μυλωνάς και Β. Κολοκοτρώνης) περιμένει με χαρά να σας συναντήσει και να συζητήσει μαζί σας σε κάποια βραδινή ξενάγηση

Περισσότερες πληροφορίες:

Τηλ.: 210- 6131247 και 210-8109107

Ωράριο: Καθημερινές 9-3 μμ.

POPAGANDA