Τριμερές πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης και της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων υπεγράφη στις 21 Φεβρουαρίου 2018, στο Γυμναστήριο του Άτλαντα Καλλιθέας, σηματοδοτώντας την έναρξη προγράμματος εκγύμνασης ασυνόδευτων ανηλίκων.
Σκοπός του πρωτοκόλλου είναι η συνεργασία μεταξύ των τριών φορέων στην υλοποίηση προγράμματος εκμάθησης πάλης στους ασυνόδευτους ανήλικες πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Safe Zone, το οποίο λειτουργεί η ΑΡΣΙΣ εντός της Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων Σχιστού. Στόχος του προγράμματος είναι η κοινωνική ένταξη των ασυνόδευτων ανηλίκων, αξιοποιώντας τη δυνατότητα του αθλητισμού να φέρνει κοντά, να ενώνει και να κοινωνικοποιεί τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, προέλευσης, θρησκείας.
Το πρόγραμμα εκγύμνασης θα υλοποιηθεί σε κτίριο της Αρχής Δημοσίων Εσόδων στον Πειραιά, το οποίο θα διαμορφωθεί σε γυμναστήριο – παλαίστρα με χρηματοδότηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης και της ΑΑΔΕ. Η υπογραφή του πρωτοκόλλου πραγματοποιήθηκε για συμβολικούς λόγους στο Γυμναστήριο του Άτλαντα Καλλιθέας, καθώς εκεί θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες προπονήσεις, μέχρι την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του γυμναστηρίου.
Παρόντες και παρούσες στην τελετή υπογραφής, εκπρόσωποι των τριών φορέων, άνθρωποι του αθλητισμού και ολυμπιονίκες, καθώς και εκπρόσωποι της Unicef, η οποία στηρίζει τη λειτουργία των Safe Zones σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου τόνισε: «Στόχος μας είναι η σωστή ανάπτυξη των παιδιών αυτών. Τόσο η σωματική, όσο και η ψυχική. Τα παιδιά αυτά θα εκπαιδευτούν στην πάλη και θα γνωρίσουν το άθλημα. Σαν ΑΑΔΕ θα διαθέσουμε ότι μπορούμε. Το κάνουμε με χαρά».
Ο Ολυμπιονίκης του Σύδνεϋ και πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης, Κώστας Θάνος, αναφέρθηκε στη συνεργασία με την ΑΑΔΕ και την ΑΡΣΙΣ: «Κοινός μας στόχος είναι ο άνθρωπος. Αυτά τα παιδιά θα διδαχτούν τις αξίες του αθλητισμού και ειδικά της πάλης στη χώρα που τη γέννησε».
Τα Safe Zones (Ασφαλείς Ζώνες) είναι δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων 14-18 ετών, οι οποίες λειτουργούν εντός των ανοιχτών δομών φιλοξενίας προσφύγων (camps). Αποτελούν εναλλακτικό μέτρο, αντί της κράτησης για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών ασφάλειας και προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και λειτουργούν 24/7, παρέχοντας κοινωνικές, ψυχολογικές, εκπαιδευτικές, νομικές και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες και προγράμματα για το βέλτιστο συμφέρον των ανηλίκων. Είναι μεταβατικές δομές φιλοξενίας πριν την ένταξη σε ξενώνες ανηλίκων ή σε άλλα προγράμματα στέγασης και υποστήριξης. Η ΑΡΣΙΣ λειτουργεί 6 Safe Zones στην Ελλάδα (Σχιστό, Θήβα, Λαγκαδίκια, Ιωάννινα, Διαβατά, Καβάλα) με την στήριξη της UNICEF και χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας.