Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξεχάστε τα Νόμπελ όπως τα ξέρατε. Δείτε τα Αστεία κι εναλλακτικά Νόμπελ:

Βραβεία για επιτεύγματα που πρώτα κάνουν τους ανθρώπους να γελούν και μετά να σκέφτονται απένειμε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε ερευνητές το βράδυ της περασμένης Πέμπτης κατά τη διάρκεια τελετής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Μεταξύ των νικητών του 2017 βρίσκεται ένας επιστήμονας, ο οποίος ανέλυσε το ερώτημα «Γιατί οι γέροι έχουν μεγάλα αυτιά;» (βραβείο Ανατομίας) και ένας άλλος, ο οποίος δημιούργησε ένα σουτιέν που μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε προστατευτική μάσκα προσώπου.

Βραβεύτηκαν ερευνητές, που βρήκαν θεραπεία για τη αποφρακτική άπνοιας και το ροχαλητό (βραβείο Ειρήνης) και έκαναν πειράματα για το πώς ένας κροκόδειλος μπορεί να εντείνει την επιθυμία ενός ατόμου να παίξει τυχερά παιχνίδια (βραβείο Οικονομικών).

Ακόμη τιμήθηκε μία ομάδα από τη Γαλλία, που χρησιμοποιώντας τεχνολογία εγκεφαλικής ανίχνευσης μέτρησαν πως μερικοί άνθρωποι αηδιάζονται από το τυρί (βραβείο Ιατρικής) και μία άλλη από την Ιταλία και την Ισπανία, που απέδεξε ότι πολλά ομοζυγωτικά δίδυμα δεν μπορούν να ξεχωρίζουν τους εαυτούς τους και αναρωτιούνται: «είμαι εγώ ή το δίδυμό μου;» (βραβείο Σύγκρισης).

Εδώ θα σταθούμε περισσότερο στο φετινό βραβείο Μαιευτικής, το οποίο κέρδισαν Ισπανοί ερευνητές, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι τα έμβρυα «τραγουδούν» και «χορεύουν» μέσα στη μήτρα, όταν διοχετεύεται μουσική από τον κόλπο μέσω του Babypod, ενός «μουσικού ταμπόν».

Τα αγέννητα μωρά μπορούν να ακούσουν και να ανταποκριθούν στη μουσική μόλις στις 16 εβδομάδες -μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι αυτό συμβαίνει στις 26 εβδομάδες-, αλλά μόνο εάν αυτή εκπέμπεται μέσω του κόλπου.

«Τα έμβρυα ανταποκρίθηκαν στη μουσική κουνώντας τα στόματα και τις γλώσσες τους σαν να ήθελαν να μιλήσουν ή να τραγουδήσουν», ανακοίνωσε το Ινστιτούτο παρουσιάζοντας τα ευρήματα, που συνοδεύονται από 3D εικόνες που τα δείχνουν επίσης να κουνούν χέρια και πόδια. 

Η μελέτη δείχνει ότι αντιδρούν πιο έντονα στη μουσική που παίζεται μέσα στον κόλπο της μητέρας, παρά σε αυτή που αντιλαμβάνονται από τον «έξω κόσμο» και την οποία αντιλαμβάνονται περισσότερο ως θόρυβο. Το Babypod είναι ένα ηχείο ειδικά σχεδιασμένο για να εκπέμπει μουσική μέσω του κόλπου. Πωλείται έναντι περίπου 150 δολαρίων και οι μέλλουσες μητέρες συμβουλεύονται να το χρησιμοποιούν μόνο για περίπου 20 λεπτά την ημέρα.

Ποια μουσικά κομμάτια που οι ερευνητές αποφάσισαν να μεταδώσουν στα έμβρυα; Από το «Macarena», Χούλιο Ιγκλέσιας μέχρι Μπαχ.

Τα εναλλακτικά βραβεία Νόμπελ, η αστεία απάντηση στα πραγματικά και διάσημα, απονέμονται επίσης κάθε χρόνο και μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ.
Πηγή: ΕφΣυν
Σπήλιος Τσακίρης