ΚΟΣΜΟΣ

Υποκλοπές: Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Intellexa για το Predator

Κυρώσεις εναντίον δύο φυσικών προσώπων και πέντε νομικών οντοτήτων που συνδέονται με την εταιρεία Intellexa και τη διακίνηση του λογισμικού κατασκοπείας Predator ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ(OFAC) όρισε τα συγκεκριμένα άτομα και τις οντότητες με την αιτιολογία ότι το εμπορικό λογισμικό κατασκοπείας χρησιμοποιήθηκε για τη στόχευση Αμερικανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ, δημοσιογράφων, και πολιτικών αναλυτών.

Ειδικότερα, στο στόχαστρο των κυρώσεων μπαίνουν ο Ταλ Τζόναθαν Ντίλιαν, η Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου, η Intellexa S.A. με έδρα την Ελλάδα, η Intellexa Limited με έδρα την Ιρλανδία, η Cytrox AD με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, η Cytrox Holdings ZRT με έδρα την Ουγγαρία, και η Thalestris Limited με έδρα την Ιρλανδία.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, «η εξάπλωση της χρήσης εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας εγκυμονεί ξεχωριστούς και αυξανόμενους κινδύνους για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών». Επιπλέον, αναφέρεται ότι έχει γίνει κατάχρηση από ξένους παράγοντες για να καταστεί δυνατή η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η στόχευση αντιφρονούντων σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, τα συγκεκριμένα μέτρα που ανακοινώθηκαν αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει διάφορα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, ελέγχων εξαγωγών, και περιορισμών έκδοσης βίζας, για την αντιμετώπιση της κακής χρήσης προηγμένων τεχνολογιών κατασκοπείας.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ κάνει τα πάντα για να συγκαλύψει την υπόθεση Predator

«Σχεδόν δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων που εξέθεσε και εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να κάνει τα πάντα για να συγκαλύψει την υπόθεση και να θέσει εμπόδια στη διερεύνησή της.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσα στον τελευταίο χρόνο απαγόρευσε τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης όπως το Predator, ανακοίνωσε την απαγόρευση της χορήγησης βίζας σε όσους εμπλέκονται στην παραγωγή, εμπορία και διάχυση του παράνομου λογισμικού και χθες, κάνοντας ένα ακόμη καθοριστικό βήμα, έθεσε σε καθεστώς δρακόντειων οικονομικών κυρώσεων την κοινοπραξία Intellexa, τους βασικούς μετόχους της και την ελληνική θυγατρική της.

Μάλιστα, στο αιτιολογικό της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρεται ρητά πως οι κυρώσεις στην ελληνική Intellexa σχετίζονται με το ότι «εξήγαγε τα εργαλεία παρακολούθησής της σε αυταρχικά καθεστώτα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει ενημέρωση από τις 14 Φεβρουαρίου 2023 για το θέμα αυτό. Αν και έχει παρέλθει ένα και πλέον έτος και η σχετική Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών έχει ολοκληρωθεί εδώ και 15 μήνες, τόσο η Κομισιόν όσο και η ελληνική κοινή γνώμη παραμένουν στο σκοτάδι για τις ευθύνες των εκλεκτών και του ίδιου του Μεγάρου Μαξίμου .

Με βήμα σημειωτόν εξελίσσεται και η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Αν και τον προηγούμενο Οκτώβριο η έρευνα αφαιρέθηκε από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών, οι οποίοι χειριζόντουσαν την υπόθεση για 14 μήνες, και ανατέθηκε σε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με επίκληση την ανάγκη επίσπευσή της, πέντε μήνες μετά δεν έχει υπάρξει πρόοδος και δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη.

Κυρίως όμως δεν έχει προχωρήσει η διασταύρωση της λίστας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τους 92 επιβεβαιωμένους στόχους του Predator με τα αντίστοιχα στοιχεία επισυνδέσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, προκειμένου να καταδειχθεί αν τα ίδια άτομα που ήταν θύματα του Predator, είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ. Δηλαδή δεν έχει γίνει η βασική προανακριτική ενέργεια για την πιστοποίηση του κοινού κέντρου παρακολουθήσεων.

Οι αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσαν χθες οι ΗΠΑ επιβάλλουν η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες να αξιοποιήσει όλα τα στοιχεία που θα της γνωστοποιήσουν το επόμενο διάστημα τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, για τις οικονομικές συναλλαγές των μετόχων της Intellexa, των εργαζομένων και των συνεργατών της, κάτι που υπαγορεύει η διεθνής πρακτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα επιμείνει ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών και να αναδειχθούν οι ευθύνες του εποπτεύοντος την ΕΥΠ πρωθυπουργικού γραφείου, που για περισσότερο από μια διετία είχε θέσει υπό παρακολούθηση πολιτικούς, υπουργούς, δημοσιογράφους, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, επιχειρηματίες, αλλά και απλούς πολίτες, τόσο μέσω της ΕΥΠ , όσο και μέσω του Predator.

Η Δημοκρατία μας πρέπει να σταματήσει να στιγματίζεται από το σκάνδαλο των υποκλοπών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η Χώρα πρέπει να σταματήσει να διασύρεται».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Έκθετη η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για την επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών

«Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στον όμιλο Intellexa -συμπεριλαμβανομένης και της θυγατρικής εταιρείας στην Ελλάδα- καθώς και στον ιδρυτή του, Ταλ Τζόναθαν Ντίλιαν, εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά για την επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής .

Όπως επισημαίνει «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να διερευνήσει τις σχέσεις της Intellexa με κυβερνητικούς παράγοντες που είχαν την έδρα τους στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο αξιοποίησε το παράνομο λογισμικό Predator αλλά έδινε και άδειες εξαγωγής του σε αυταρχικά καθεστώτα τρίτων χωρών κατά παράβαση μάλιστα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι ο πρωθυπουργός δεν εκδίωξε τον αρμόδιο τότε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Σμυρλή που υπέγραφε τις εν λόγω άδειες εξαγωγής, αλλά τον επιβράβευσε διορίζοντάς τον Γενικό Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του ερχόμενου συνεδρίου της.

 «Άραγε είναι και η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης μια ακόμη «συμπαιγνία» εναντίον της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;», καταλήγει η ανακοίνωση τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ .

Νέα Αριστερά: Στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο των υποκλοπών προστατεύτηκαν

«Το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα βαρύτατες κυρώσεις όπως πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων και των συναλλαγών στις εταιρίες της Intellexa και στους μετόχους της Τάλ , Ντίλιαν και Σάρα Χαμού», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της, η Νέα Αριστερά.

«Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση η εταιρεία ανέπτυξε και εμπορεύτηκε τεχνολογία spyware που παγίδευσε Αμερικανούς πολίτες, αλλά και εξήγαγε το Predator. Μάλιστα γίνεται αναφορά για εξαγωγή του Predator σε αυταρχικά καθεστώτα μέσω Ελλάδας. Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ επιβεβαίωνει αυτό που είχε αποκαλύψει η δημοσιογραφική έρευνα», σημειώνει η Νέα Αριστερά, τονίζοντας πως «δυστυχώς στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι εμπλεκόμενοι προστατεύτηκαν, οι έρευνες των Αρχών έγιναν με χρονοκαθυστέρηση σε άδεια γραφεία και η όποια απόπειρα διερεύνησης και διαλεύκανσης του σκανδάλου των υποκλοπών προσέκρουσαν στην εκτεταμένη επιχείρηση συγκάλυψης».

«Αντίθετα, στοχοποιήθηκαν και εκφοβίστηκαν από την κυβέρνηση και τους κύκλους της εκείνοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο και οι δικαστικοί που επιχείρησαν να επιτελέσουν το καθήκον τους. Εκείνοι που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για το Κράτος Δικαίου και την ποιότητα της Δημοκρατίας στην χώρα μας», καταλήγει η Νέα Αριστερά.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA