ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ της θέσπισης διεθνούς φορολογίας σε συναλλαγές, αεροπορικά εισιτήρια και θαλάσσιες μεταφορές τάχθηκε ο Μακρόν

Υπέρ της θέσπισης μιας διεθνούς φορολογίας στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, στα αεροπορικά εισιτήρια και στις θαλάσσιες μεταφορές, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της φτώχειας στον πλανήτη, τάχθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς France info, RFI και France 24.

Αναφερόμενος στην διεθνή συνάντηση που πραγματοποιείται στο Παρίσι με στόχο τη σταδιακή δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου χρηματοοικονομικού Συμφώνου και με τη συμμετοχή 50 χωρών και πολλών Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ο Μακρόν τόνισε την ανάγκη διεθνούς συνεννόησης και κινητοποίησης, σε πρώτη φάση μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ποσού της τάξης των 100 δισ. ευρώ με πόρους τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Γαλλία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που έχει επιβάλει φορολογία στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, επισημαίνοντας ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να επιβάλουν φόρους στα αεροπορικά εισιτήρια και ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι μέσω της Διεθνούς Οργάνωσης Ναυτιλίας για να υπάρξει κάποια φορολόγηση στις θαλάσσιες μεταφορές.

«Δεν έχω σήμερα κανέναν λόγο να τηλεφωνήσω στον Πούτιν»

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν έχει λόγο σήμερα να τηλεφωνήσει» στον Βλαντίμιρ Πούτιν και επισημαίνει την «απομόνωση της Ρωσίας στην διεθνή σκηνή».

«Χρειάζεται πρώτα η Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο, να δεχθεί να σεβασθεί το διεθνές δίκαιο».

Και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία για την έναρξη οπουδήποτε διαλόγου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεν έχω λόγο να του τηλεφωνήσω σήμερα. Υπάρχει μία ουκρανική αντεπίθεση. Θα έρθει η ώρα, ελπίζω, των διαπραγματεύσεων με βάση τους όρους της Ουκρανίας. Αντίθετα, αν μου τηλεφωνήσει για να μου προτείνει κάτι, θα απαντήσω, διότι η Γαλλία υπήρξε πάντα μία δύναμη διευκόλυνσης και μεσολάβησης», είπε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόσθεσε ότι «η Ρωσία έβαλε τον εαυτό της σε μία κατάσταση μη τήρησης του διεθνούς δικαίου, ξαναέγινε στην πραγματικότητα η μόνη αποικιοκρατική δύναμη του 21ου αιώνα διεξάγοντας έναν αυτοκρατορικό πόλεμο κατά του γείτονά της, της Ουκρανίας».

Παράλληλα,ο πρόεδρος της Γαλλίας κατήγγειλε τον ρόλο που παίζει η Ρωσία στην Αφρική, την ώρα που η αφρικανική ήπειρος αντιμετωπίζει διττή κρίση, την κρίση για τον Κλίμα και την φτώχεια. Η Ρωσία «είναι μία δύναμη αποσταθεροποίησης στην Αφρική, μέσω των ιδιωτικών μισθοφορικών στρατών που λυμαίνονται διαπράττοντας ωμότητες τους άμαχους πληθυσμούς», εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Τα στοιχεία γι’ αυτό έχουν καταγραφεί από τα Ηνωμένα Εθνη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σχετικά με την δράση της Wagner», είπε. «Η Ρωσία δεν παίζει ρόλο επωφελή για την διεθνή κοινότητα», κατέληξε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA