ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Πέντε νεκροί και έξι τραυματίες από τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ-Βρετανίας

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν σήμερα 73 πλήγματα κατά των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και έξι να τραυματιστούν, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι.

«Ο αμερικανοβρετανικός εχθρός…εξαπέλυσε 73 επιδρομές, στοχοθετώντας την πρωτεύουσα Σαναά και τις επαρχίες Χοντέιντα, Ταΐζ, Χατζάχ και Σααντά. Οι επιδρομές αυτές προκάλεσαν τον θάνατο πέντε μαρτύρων και τον τραυματισμό έξι άλλων μελών των ενόπλων δυνάμεών μας», δήλωσε ο Γιαχία Σαρέα στην πλατφόρμα Χ, δηλώνοντας ότι αυτή η «επιθετικότητα…δεν θα μείνει αναπάντητη».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι, Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, κατέστησε σαφές σήμερα πως το κίνημα θα συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ, ενώ κατήγγειλε τα «αδικαιολόγητα», κατ’ αυτόν, πλήγματα των αμερικανικών και των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον εγκαταστάσεων του κινήματος σε διάφορες πόλεις.

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτή την επίθεση εναντίον της Υεμένης, διότι δεν υπάρχει καμιά απειλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα (…) στόχος (των Χούθι) ήταν και θα παραμείνουν ισραηλινά πλοία και αυτά που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης», υπογράμμισε μέσω X (του πρώην Twitter).

Σημειώνεται ότι το BBC επιβεβαίωσε πως τα βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon που βομβάρδισαν την Υεμένη, απογειώθηκαν από την βάση της RAF Akrotiri στη Κύπρο. Σύμφωνα με το BBC, τέσσερα Typhoon πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε δύο στόχους των Χούθι χρησιμοποιώντας βόμβες Paveway.

Τα έσοδα της Διώρυγας του Σουέζ μειώθηκαν κατά 40%

Τα έσοδα της Διώρυγας του Σουέζ (Αίγυπτος), εκπεφρασμένα σε δολάρια, έχουν μειωθεί κατά 40% από την αρχή της χρονιάς σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, δήλωσε χθες Πέμπτη ο επικεφαλής της αρχής που τη διαχειρίζεται, ο Οσάμα Ράμπι, καθώς οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εξώθησαν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αποφεύγουν πλέον αυτή τη θαλάσσια οδό καίριας σημασίας.

Η κίνηση των πλοίων μειώθηκε κατά 30% την περίοδο από την 1η ως την 11η Ιανουαρίου φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περασμένη χρονιάς, εξήγησε ο κ. Ράμπι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής που προβλήθηκε αργά χθες βράδυ.

Ο αριθμός των πλοίων που πέρασαν από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκε στα 544 το διάστημα αυτό έναντι 777 πέρυσι, διευκρίνισε.

Η Διώρυγα του Σουέζ είναι πηγήσυναλλάγματος-κλειδί για την πολυπληθέστερη αραβική χώρα και το Κάιρο προσπαθεί να αυξήσει τα έσοδα τα τελευταία χρόνια, προχωρώντας σε διαπλάτυνσή της το 2015. Νέες εργασίες διαπλάτυνσης βρίσκονται σε εξέλιξη το τρέχον διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Ράμπι, κάποιες ναυτιλιακές που επείγονται να εκτελέσουν δρομολόγια στέλνουν τα πλοία τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, περνώντας από το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ενώ άλλες περιμένουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια δεν ξεπεράστηκαν με εκπτώσεις και άλλα κίνητρα που προσέφερε η αρχή της Διώρυγας, αναγνώρισε.

Ωστόσο προσπάθησε να φανεί καθησυχαστικός, κρίνοντας πως «πολύ μεγάλο μέρος» των εμπορικών πλοίων «θα επιστρέψουν» στα δρομολόγια μέσω της Διώρυγας του Σουέζ «αφού τελειώσει το ζήτημα αυτό».

Ο επικεφαλής της αρχής της Διώρυγας έκανε τις δηλώσεις αυτές μερικές ώρες προτού οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπολύσουν πυραυλικά πλήγματα εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA