Οι Σύροι ψηφοφόροι που κατοικούν σε ζώνες υπό κυβερνητικό έλεγχο ψηφίζουν σήμερα στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται για τέταρτη φορά από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011, μια ψηφοφορία από την οποία δεν κινδυνεύει το κυβερνών κόμμα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Το κόμμα Μπάαθ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1963, και οι αριστεροί και Άραβες εθνικιστές σύμμαχοί του παρουσιάζονται ουσιαστικά χωρίς αντιπολίτευση, με τους ανεξάρτητους υποψηφίους να είναι η μοναδική εναλλακτική. Τουλάχιστον 1.500 υποψήφιοι αναμετρώνται για τις 250 έδρες της Βουλής.
«Θα πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη να εκλέξουμε τα κατάλληλα πρόσωπα και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος ψηφίζοντας εκείνους που δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτα», δήλωσε η Μποντούρ Αμπύ Γκαζάλεχ, υπάλληλος του υπουργείου Υγείας, αφού ψήφισε στη Δαμασκό.
Σύμφωνα με το σύστημα ποσοστώσεων που ισχύει στη Συρία, 127 έδρες διατίθενται για υποψηφίους που είναι εργάτες ή αγρότες, ενώ οι υπόλοιπες 123 είναι ανοικτές σε άλλα επαγγέλματα. Το κόμμα Μπάαθ αναμένεται να εξασφαλίσει την πλειονότητα των εδρών στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια.
Με τη βοήθεια των κυριότερων συμμάχων της, του Ιράν και της Ρωσίας, η Δαμασκός ανέκτησε τον έλεγχο ενός μεγάλου μέρους του εδάφους που είχε χάσει στην αρχή του εμφυλίου πολέμου το 2011.
Αυτός προκάλεσε πάνω από μισό εκατομμύριο θανάτους και τον μεγαλύτερο εκτοπισμό πληθυσμού στον κόσμο, με 13,8 εκατ. ανθρώπους να παραμένουν εκτοπισμένοι με τη βία στο εσωτερικό της χώρας και πρόσφυγες στο εξωτερικό, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Ο πόλεμος μετατράπηκε σε μια πολύπλοκη σύγκρουση με την εμπλοκή ξένων στρατών και τζιχαντιστών.
Στις ζώνες που ελέγχονται από την κυβέρνηση, οι Σύροι ηλικίας 18 ετών και άνω και είναι κάτοχοι δελτίου ταυτότητας μπορούν να ψηφίσουν σε περίπου 8.150 εκλογικά τμήματα.
Οι Σύροι που ζουν στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των Κούρδων, στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα κατά μήκος των βόρειων συνόρων με την Τουρκία, και στο προπύργιο της Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία), που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, στερούνται στην πραγματικότητα το δικαίωμά τους να ψηφίσουν.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)