ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Kαταδικάζει τη συζήτηση για αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου

Η Βόρεια Κορέα καταδίκασε σήμερα τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα επειδή δεσμεύθηκαν στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου στη διάρκεια μιας σπάνιας συνόδου κορυφής που πραγματοποιήσαν στη Σεούλ, ενώ χαρακτήρισε «σοβαρή πολιτική πρόκληση και παραβίαση κυριαρχίας» την κοινή δήλωση των τριών χωρών.

«Το να συζητηθεί σήμερα η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου αποτελεί σοβαρή πολιτική πρόκληση και παραβίαση κυριαρχίας που απορρίπτει πλήρως την απαραβίαστη κυριαρχία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας και το σύνταγμα που αντανακλά την ομόφωνη βούληση ολόκληρου του κορεατικού λαού», δήλωσε μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ακόμη πως «παραβιάζεται η συνταγματική θέση της χώρας μας ως κράτους που διαθέτει πυρηνικό όπλο».

Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν συνεργασία στην ασφάλεια κατά την πρώτη από το 2019 τριμερή σύνοδο κορυφής τους σήμερα στη Σεούλ, όπου «επανέλαβαν θέσεις για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», αναφέρεται σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ δεν επέκρινε χωριστά τη Βόρεια Κορέα, προτιμώντας να καλέσει όλα τα μέρη να μειώσουν τις εντάσεις.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα κάλεσαν την Πιονγκγιάνγκ να ακυρώσει τα σχέδιά της να θέσει σε τροχιά ένα δεύτερο κατασκοπευτικό δορυφόρο.

Η Βόρεια Κορέα έχει γνωστοποιήσει ότι σχεδιάζει να εκτοξεύσει μέχρι τις 4 Ιουνίου ένα πύραυλο για να αναπτύξει ένα δορυφόρο.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA