Η απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων παιδιών και να αποτελεί μορφή συλλογικής τιμωρίας για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, κατήγγειλε η Unicef και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Νομοσχέδια που υιοθετήθηκαν χθες Δευτέρα από το κοινοβούλιο του Ισραήλ απαγορεύουν κάθε δραστηριότητα της UNRWA στο ισραηλινό έδαφος, εγείροντας ανησυχίες για την ικανότητα της υπηρεσίας να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται πόλεμος εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.
«Αν η UNRWA δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει, είναι πιθανό να δούμε την κατάρρευση του συστήματος παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», εκτίμησε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της Unicef. «Οπότε μια απόφαση σαν αυτή σημαίνει ξαφνικά ότι έχει βρεθεί ένας νέος τρόπος να σκοτώσουν παιδιά», πρόσθεσε.
Και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ τόνισαν στην ίδια ενημέρωση ότι θα είναι αδύνατο να καλυφθεί το κενό που θα αφήσει η UNRWA. Η υπηρεσία αυτή «είναι απολύτως αναγκαία και δεν υπάρχει εναλλακτική αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η απαγόρευση που αποφάσισε το Ισραήλ αποτελεί ένα είδος συλλογικής τιμωρίας των κατοίκων της Γάζας, ο Λέρκε απάντησε: «Πιστεύω ότι πρόκειται για μια δίκαιη περιγραφή του τι αποφάσισαν. Αν εφαρμοστεί (ο νόμος), αυτό θα προσθέσει στις ενέργειες συλλογικής τιμωρίας που έχουμε δει να επιβάλλονται στη Γάζα».
Ο επικεφαλής της UNRWA, ο Φιλίπ Λαζαρινί, καταδίκασε την απαγόρευση, που «δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο» και θα «επιδεινώσει τα δεινά των Παλαιστινίων».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για τους δυο νόμους, οι οποίοι, «αν εφαρμοστούν, πιθανόν θα εμποδίσουν την UNRWA να συνεχίσει το απαραίτητο έργο της», με «καταστροφικές συνέπειες». «Δεν υπάρχει εναλλακτική στην UNRWA», επέμεινε, καλώντας το Ισραήλ να «ενεργήσει συμμορφούμενο προς τις υποχρεώσεις του δυνάμει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Την ανησυχία και την καταδίκη τους εξέφρασαν μεταξύ άλλων η Βρετανία, η Γερμανία, αλλά και η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Σλοβενία και η Ισπανία, χαρακτηρίζοντας «αναντικατάστατο» το έργο της UNRWA.
Ο ΔΟΜ λέει ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει το έργο της UNRWA αλλά επιθυμεί να ενισχύσει τον ρόλο του
Νωρίτερα, η επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) δήλωσε ότι η υπηρεσία επιθυμεί να αυξήσει τη στήριξή της σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κρίση έπειτα από την ισραηλινή απόφαση να απαγορεύσει την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) αλλά «δεν υπάρχει κανένας τρόπος» να υποκαταστήσει το έργο της υπηρεσίας στη Γάζα.
«Η UNRWA είναι απολύτως απαραίτητη για τον λαό της Γάζας και δεν θέλω να αφήσω κανέναν με την λανθασμένη εντύπωση ότι ο ΔΟΜ μπορεί να την υποκαταστήσει στον ρόλο της, γιατί δεν μπορούμε, αλλά μπορούμε να προσφέρουμε στήριξη στους ανθρώπους εκείνους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κρίση», είπε στους δημοσιογράφους η γενική διευθύντρια του Οργανισμού Έιμι Πόουπ.
«Αυτός είναι ένας ρόλος που θα θέλαμε διακαώς να αναλάβουμε και ένας τον οποίο θέλουμε να ενισχύσουμε με τη στήριξη των εμπλεκόμενων μερών», πρόσθεσε η ίδια.
Η Τουρκία και η Ιορδανία καταδικάζουν την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της UNRWA από το Ισραήλ
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) να λειτουργεί εντός της χώρας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου που έχει στόχο να εμποδίσει τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες νόμους που απαγορεύουν κάθε δραστηριότητα της UNRWA εντός του Ισραήλ, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στους δυτικούς του συμμάχους που φοβούνται ότι η κίνηση θα επιδεινώσει την ήδη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Σε ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η κίνηση έχει στόχο να δυσχεράνει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης δύο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, προσθέτοντας ότι η UNRWA παρέχει ζωτική βοήθεια στους Παλαιστίνιους.
«Είναι η νόμιμη και ηθική υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να υιοθετήσει μια ισχυρή στάση απέναντι στις προσπάθειες απαγόρευσης της UNRWA, που συστάθηκε από ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε το υπουργείο. «Ως προεδρεύουσα της Ομάδας Εργασίας για την Χρηματοδότηση της UNRWA, η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει πολιτική και οικονομική στήριξη στην Υπηρεσία», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η Ιορδανία καταδίκασε σήμερα την απόφαση του ισραηλινού κοινοβουλίου για την UNRWA.
«Η υιοθέτηση των νόμων αυτών εντάσσεται σε μια συστηματική εκστρατεία κατά της υπηρεσίας και συνιστά συνέχιση των αδιάκοπων προσπαθειών του Ισραήλ να την δολοφονήσει πολιτικά, εντείνοντας παράλληλα τον επιθετικό του πόλεμο κατά του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιορδανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Αυτά τα μέτρα και οι πολιτικές του Ισραήλ είναι παράνομα και άκυρα».