epa09064861 Chinese President Xi Jinping, Premier Li Keqiang and other delegates attend the the closing session of the Chinese People's Political Consultative Conference (CPPCC) at the Great Hall of the People, in Beijing, China, 10 March 2021. China holds two major annual political meetings, The National People’s Congress (NPC) and the Chinese People's Political Consultative Conference (CPPCC) which run alongside and together known as 'Lianghui' or 'Two Sessions'. EPA/ROMAN PILIPEY
Το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το πολιτικό γραφείο του κόμματος και μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV, μια αποφασιστική συνάθροιση όπου ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία ως επικεφαλής του κόμματος και άρα και της χώρας.
Εκτός απροόπτου, ο 69χρονος Σι αναμένεται να επανεκλεγεί στον θώκο του γενικού γραμματέα του κόμματος για τρίτη θητεία, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά έπειτα από μια τροποποίηση του Συντάγματος.
To συνέδριο διαρκεί συνήθως περίπου μία εβδομάδα και διεξάγεται κυρίως κεκλεισμένων των θυρών στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στη δυτική πλευρά της πλατείας Τιενανμέν, στο κέντρο του Πεκίνου.
Το 20ό συνέδριο του ΚΚΚ μετά την ίδρυσή του το 1921, αναμένεται επίσης να ξεκινήσει μια μεγάλη ανασύνθεση της μόνιμης επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, του επταμελούς πανίσχυρου οργάνου που ασκεί στην πραγματικότητα την εξουσία στην Κίνα.
Το ΠΓ ανακοίνωσε την ημερομηνία έναρξης του συνεδρίου το οποίο διαρκεί συνήθως μία εβδομάδα και διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στη δυτική πλευρά της πλατείας Τιενανμέν στο κέντρο του Πεκίνου.
Σύμφωνα με μια μη γραπτή παράδοση, ένα τμήμα των νυν μελών του γραφείου φθάνουν σε μια ηλικία όπου συνταξιοδοτούνται.
Αποτελούμενη από 2.300 αντιπροσώπους, η γενική συνέλευση του ΚΚΚ θα διεξαχθεί “σε μια κρίσιμη στιγμή όπου το σύνολο του κόμματος και όλες οι εθνικές ομάδες της χώρας δεσμεύονται σε ένα νέο ταξίδι για να οικοδομήσουν μια σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα”, υπογράμμισε η CCTV.
Κατά το προηγούμενο συνέδριο, που είχε διεξαχθεί το 2017, ο Σι είχε καταφέρει να εισαγάγει τη “σκέψη” του στα ιδρυτικά έγγραφα του κόμματος.
Μερικούς μήνες αργότερα, το Σύνταγμα τροποποιήθηκε προκειμένου να καταργηθεί το όριο των δύο προεδρικών θητειών. Ο Σι Τζινπίνγκ μπορεί θεωρητικά να είναι πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας διά βίου.