Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε σήμερα την επιθυμία «να συνεχίσει το διάλογο με την οικογένεια των BRICS», στη διάρκεια της διευρυμένης συνόδου κορυφής που διεξάγεται στο Καζάν της Ρωσίας.
«Ως Τουρκία, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το διάλογό μας με την οικογένεια των BRICS, με την οποία έχουμε αναπτύξει στενές σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και το αμοιβαίο όφελος», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.
«Οι πολιτικοί και χρηματοοικονομικοί μηχανισμοί, που προέκυψαν από την περίοδο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μπορούν να δώσουν αυτά που περιμένουμε απ’ αυτούς», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι BRICS φέρνουν «μια μοναδική συνεισφορά στην οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης παγκόσμιας τάξης» διευκολύνοντας «την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου, την οικονομική μεγέθυνση και τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης».
Η Τουρκία, ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ οι σχέσεις του οποίου με τους δυτικούς συμμάχους του είναι μερικές φορές τεταμένες, υπέβαλε αίτημα ένταξης στο συνασπισμό αναδυόμενων χωρών BRICS, είχε ανακοινώσει το Σεπτέμβριο ο εκπρόσωπος του κόμματος του Τούρκου προέδρου.
«Αυτοί που λένε μην ενταχθείτε στους BRICS ή σε οποιαδήποτε άλλη δομή, είναι οι ίδιοι που μας έκαναν να περιμένουμε για χρόνια στην πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είχε δηλώσει ο Ερντογάν.
Με τέσσερα μέλη (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) όταν δημιουργήθηκε το 2009, στα οποία προστέθηκε το 2010 η Νότια Αφρική, ο συνασπισμός των BRICS (από τα αρχικά των χωρών αυτών στα αγγλικά) υποδέχθηκε φέτος την Αιθιοπία, το Ιράν, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν εξέφρασε σήμερα τη λύπη του από το Καζάν στη Ρωσία για την αδυναμία του ΟΗΕ «να σβήσει τη φωτιά» στη Μέση Ανατολή, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός είναι σε πόλεμο στη Γάζα εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς και στον Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ.
«Η φωτιά του πολέμου εξακολουθεί να μαίνεται στην Παλαιστίνη στη Λωρίδα της Γάζας και στις λιβανικές πόλεις», δήλωσε ο Πεζεσκιάν σε ομιλία του στη σύνοδο κορυφής των BRICS, προσθέτοντας πως οι «διεθνείς θεσμοί», ιδιαίτερα ο ΟΗΕ, δεν έχουν «την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται για να σβήσουν τη φωτιά αυτής της κρίσης».
Ήδη την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί είχε χαρακτηρίσει «καταστροφική» την απραξία του ΟΗΕ, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι.
Το Ιράν διεξάγει εντατική διπλωματική εκστρατεία για την προώθηση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και στον Λίβανο, αλλά και για να μετριάσει τις εντάσεις στην περιοχή.
Το Ισραήλ ορκίστηκε να κάνει το Ιράν να πληρώσει το τίμημα για τους περίπου 200 πυραύλους που εξαπέλυσε στο έδαφός του την 1η Οκτωβρίου.
Η επίθεση αυτή παρουσιάστηκε από την Τεχεράνη ως αντίποινα στα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, που κόστισαν τη ζωή στα τέλη Σεπτεμβρίου σε έναν Ιρανό στρατηγό και στον ηγέτη της λιβανικής Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, το κίνημα του οποίου υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από το Ιράν και βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ.
Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και έχει καταστήσει την υποστήριξη στην παλαιστινιακή υπόθεση έναν από τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής του από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.