ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 28.775 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

Τουλάχιστον 28.775 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 68.552 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 112 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε παράλληλα, ότι τέσσερις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους ύστερα από διακοπές ρεύματος που είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσει η παροχή οξυγόνου σε νοσοκομείο της Γάζας, αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις το πήραν υπό τον έλεγχό τους.

«Οι γεννήτριες του νοσοκομειακού συγκροτήματος σταμάτησαν και διεκόπη η ηλεκτροδότηση» στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Το υπουργείο εξέφρασε επίσης φόβους για τη ζωή εννέα άλλων ασθενών που βρίσκονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας και στη μονάδα βρεφών νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιούνις, και δήλωσε ότι θεωρεί «τις ισραηλινές δυνάμεις υπεύθυνες για τη ζωή των ασθενών και των ομάδων» που βρίσκονται στο σημείο.

Το υπουργείο είχε αναφέρει χθες ότι πολλές εκατοντάδες άνθρωποι –ασθενείς, ιατρικό προσωπικό και άλλοι άμαχοι—βρίσκονταν στο εσωτερικό του νοσοκομειακού συγκροτήματος.

Ο ισραηλινός στρατός είχε δηλώσει την ίδια ημέρα ότι εξαπέλυσε «στοχευμένη επιχείρηση» στο νοσοκομείο Νάσερ αφού έλαβε «αξιόπιστες πληροφορίες» που άφηναν να εννοηθεί ότι η Χαμάς κρατούσε εκεί ομήρους «και υπήρχαν ίσως σοροί ομήρων» στο σημείο. Στη συνέχεια, διευκρίνισε αργά το απόγευμα, ότι «δεν είχε ακόμα βρει αποδεικτικά στοιχεία» γι’ αυτό στο συγκρότημα, αλλά κατέσχεσε εκεί «όπλα, χειροβομβίδες και όλμους».

Ύστερα από τέσσερις και πλέον μήνες πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, οι εχθροπραξίες επικεντρώνονται στο νότο της πολιορκημένης και κατά μεγάλο μέρος ισοπεδωμένης Λωρίδας της Γάζας, ανάμεσα στις πόλεις Χαν Γιούνις και Ράφα, την τελευταία πόλη στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Το νοσοκομείο Νάσερ έχει υποδεχθεί αυτές τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες αμάχους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες, εκ των οποίων ένα μέρος έχει διαφύγει τις τελευταίες ημέρες σε συνθήκες χάους.

EPA/MOHAMMED SABER

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στο νοσοκομείο Νάσερ της Γάζας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα ότι προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στο μεγαλύτερο εν λειτουργία νοσοκομείο στη Γάζα, το Νάσερ, ύστερα από ισραηλινή επιδρομή.

«Υπάρχουν ακόμα σοβαρά τραυματισμένοι και άρρωστοι νοσηλευόμενοι που είναι μέσα στο νοσοκομείο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να παραδοθούν καύσιμα για να διασφαλιστεί η συνέχιση της παροχής ζωτικής σημασίας υπηρεσιών…Προσπαθούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση διότι άνθρωποι που συνεχίζουν να βρίσκονται στο νοσοκομειακό συγκρότημα Νάσερ χρειάζονται βοήθεια».

Ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε την επιδρομή του στο Νοσοκομείο Νάσερ, στην πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ως «ακριβείας και περιορισμένη» και σημείωσε ότι στηρίχθηκε σε αξιόπιστες πληροφορίες ότι μαχητές της Χαμάς κρύβονται στις εγκαταστάσεις του, ότι εκεί κρατούσαν ομήρους και ότι σοροί ομήρων μπορεί να εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί.

EPA/MOHAMMED SABER

Το Ισραήλ λέει ότι συνέλαβε σε νοσοκομείο 20 υπόπτους για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι συνέλαβε «πάνω από 20 τρομοκράτες» που συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των «δεκάδων υπόπτων» που τέθηκαν υπό κράτηση στο νοσοκομείο Νάσερ της Χάν Γιούνις, στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόσθεσε ότι βρήκε στον περιβάλλοντα χώρα του νοσοκομειακού συγκροτήματος «όλμους, χειροβομβίδες και άλλα όπλα που ανήκουν» στη Χαμάς, που σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό τα είχε χρησιμοποιήσει η παλαιστινιακή οργάνωση για να βάλλει κατά των ισραηλινών δυνάμεων αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.

EPA/MOHAMMED SABER

ΟΗΕ: Μία μαζική έξοδος Παλαιστινίων προσφύγων από την Γάζα στην χερσόνησο του Σινά θα αποτελεί καταστροφή

Ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες δήλωσε στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο ότι μία μαζική έξοδος Παλαιστινίων προσφύγων από την Λωρίδα της Γάζας στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά θα αποτελεί καταστροφή και επέστησε την προσοχή στην θέση των αιγυπτιακών αρχών ότι ο παλαιστινιακός πληθυσμός θα πρέπει να τύχει βοήθειας εντός των ορίων του θύλακα.

«Θα είναι καταστροφή για τους Παλαιστίνιους … καταστροφή για την Αίγυπτο και καταστροφή για το μέλλον της ειρήνης», προειδοποίησε ο Φιλίπο Γκράντι.

Οταν ερωτήθηκε αν οι αιγυπτιακές αρχές έχουν έρθει σε επαφή με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σχετικά με την εκπόνηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης, απάντησε: «Οι Αιγύπτιοι είπαν ότι οι άνθρωποι πρέπει να βοηθηθούν εντός της Γάζας και εργαζόμαστε επ’ αυτού».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA