ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 25.295 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

Συνολικά 25.295 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 63.000 έχουν τραυματιστεί–η πλειονότητα των οποίων γυναίκες, έφηβοι και παιδιά– σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 190 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 340, προσθέτει το υπουργείο.

Την ίδια ώρα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνεχείς εκκλήσεις και παρεμβάσεις συγγενών των ομήρων της Χαμάς που ζητούν από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να έρθει σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων.

«Δεν υπάρχει καμία πραγματική πρόταση από τη Χαμάς. Αυτό δεν είναι αλήθεια», ανέφερε ο Νετανιάχου σε εκπροσώπους οικογενειών ομήρων, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο.

Λίγο νωρίτερα σήμερα μια ομάδα συγγενών Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα εισέβαλε στην Κνεσέτ, την ώρα που συνεδρίαζε κοινοβουλευτική επιτροπή, ζητώντας από τους βουλευτές να κάνουν περισσότερα για να απελευθερωθούν οι συγγενείς τους.

«Το λέω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ γιατί υπάρχουν τόσες πολλές λανθασμένες δηλώσεις που σίγουρα είναι οδυνηρές για εσάς», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Αντίθετα, υπάρχει μια πρωτοβουλία από την πλευρά μας, για την οποία δεν θα επεκταθώ».

Η κυβέρνηση Νετανιάχου υποστηρίζει ότι η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση, που ξεκίνησε ως αντίποινα για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, είναι αναγκαία για να πιέσει τους Παλαιστίνιους απαγωγείς να απελευθερώσουν ομήρους με αποδεκτούς για το Ισραήλ όρους.

Αλλά πολλοί από τους συγγενείς ανησυχούν ότι οι όμηροι μπορεί να σκοτωθούν.

Μπορέλ: Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία αυτή τη στιγμή πολιορκείται από το Ισραήλ που διεξάγει πόλεμο εναντίον της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, «δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής τις διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 υποδέχονται σήμερα χωριστά τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Ίσραελ Κατς και τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ-Μάλικι.

«Από τώρα και στο εξής δεν θα μιλάω για ειρηνευτική διαδικασία, αλλά για μια διαδικασία για λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Το Ισραήλ δεν μπορεί να οικοδομήσει την ειρήνη «μόνο με στρατιωτικά μέσα», τόνισε επίσης ο Μπορέλ, επιμένοντας στη λύση των δύο κρατών.

«Αυτό που θέλουμε είναι να οικοδομήσουμε μια λύση δύο κρατών. Ας μιλήσουμε γι’ αυτό», είπε ο Μπορέλ ενώπιον των δημοσιογράφων, την ώρα που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επαναλαμβάνει την αντίθεσή του σε μια «παλαιστινιακή κυριαρχία».

«Ποιές είναι οι άλλες λύσεις τις οποίες σκέπτονται;», είπε ο Μπορέλ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Να κάνουν όλους τους Παλαιστινίους να φύγουν; Να τους σκοτώσουν;», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε πως παρουσίασε στους υπουργούς Εξωτερικών των 27 «μια συνολική προσέγγιση» προς μια βιώσιμη ειρήνη.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν επίσης σε γεύμα εργασίας με τους ομολόγους τους της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Σαουδικής Αραβίας Φαϊζάλ μπεν Φαρχάν και της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι, καθώς και με το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ.

«Θέλουμε λύση δύο κρατών»

Η λύση των δύο κρατών – ενός παλαιστινιακού δίπλα στο Ισραήλ– θα επιτρέψει την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και είναι «η μόνη λύση» στην τρέχουσα σύγκρουση, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

«Όλοι όσοι λένε ότι δεν επιθυμούν να ακούνε για αυτή τη λύση, δεν έχουν παρουσιάσει καμία εναλλακτική», πρόσθεσε η Μπέρμποκ ενώ παράλληλα ζήτησε άμεση «ανθρωπιστική παύση» στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ δήλωσε αισιόδοξος ότι η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις στους Εβραίους εποίκους που επιδίδονται σε βίαιες ενέργειες εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Εξάλλου η Βελγίδα ομόλογός τους Χάτζα Λαχμπίμπ εκτίμησε ότι η σύγκρουση στη Γάζα δεν θα επιλυθεί με τα όπλα και ότι η βία πρέπει να τερματιστεί.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 υποδέχονται σήμερα χωριστά τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Ίσραελ Κατς και τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ-Μάλικι.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών ζητεί από τους Ευρωπαίους ομολόγους του να καλέσουν για εκεχειρία

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι προσήλθε πριν από λίγο στο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και όπως είπε κατά την άφιξή του, αυτό που περιμένει από τους ομολόγους του είναι να καταδικάσουν «τη δήλωση που έκανε ο Νετανιάχου για απόρριψη της λύσης δύο κρατών», καθώς και ότι αναμένει από τους Ευρωπαίους να ξεκινήσουν να σκέφτονται τις κυρώσεις σε βάρος του και όσων «καταστρέφουν τις ευκαιρίες για λύση δύο κρατών και ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Ο Ριάντ αλ-Μάλικι ζήτησε να υπάρξει έκκληση για εκεχειρία, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα λιγότερο».

«Κάθε μέρα που διστάζουμε, αθώοι άνθρωποι σκοτώνονται» επισήμανε κάτι το οποίο όπως είπε «δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, είναι απαράδεκτο».

Ιρλανδία: Το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για τους θανάτους αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Μίχελ Μάρτιν έκρινε χθες Κυριακή ότι το Ισραήλ «πρέπει να λογοδοτήσει» για τους θανάτους αμάχων στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 25.000, με τα θύματα στη μεγάλη πλειονότητά τους να είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακο.

«Το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για αυτό που κάνει», δήλωσε ο κ. Μάρτιν στην ιρλανδική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση RTÉ. «Καταδικάζω τον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό της Γάζας. Είναι σοκαριστικός. Είναι φρικιαστικός. Δεν μπορεί επ’ ουδενί να δικαιολογηθεί».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας υπεραμύνθηκε της επιφυλακτικής στάσης του Δουβλίνου όσον αφορά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, με την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία.

Ο πόλεμος αποτελεί «ήδη αντικείμενο έρευνας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου, που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν τη γενοκτονία», εξήγησε ο κ. Μάρτιν. Σημείωσε ότι η Ιρλανδία διέθεσε επιπρόσθετη χρηματοδότηση τριών εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΠΔ για να το διευκολύνει στην έρευνά του.

Η Ιρλανδία θα εξετάσει προσεχώς αν θα συμμετάσχει στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής αφού περάσει το προκαταρκτικό στάδιο, είπε: «κανένας δεν μπορεί να συμμετάσχει αυτή τη στιγμή, ούτε καν η Παλαιστίνη».

Θύμισε πως η Νότια Αφρική κατέθεσε προσφυγή, το Ισραήλ απάντησε και μένει να υπάρξει προκαταρκτική κρίση του ΔΔ.

Σημείωσε παράλληλα ότι η Νότια Αφρική κατά τα άλλα «ζητάει ακριβώς αυτό που επιδιώκουμε και εμείς: άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Πρόσθεσε πως η Ιρλανδία θα ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο όπως στην προσφυγή της Ουκρανίας στο ΔΔ, με την οποία κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως ο ίδιος και οι υπηρεσίες του μελετούσαν την υπόθεση για 12 εβδομάδες πριν αποφασίσουν η Ιρλανδία να συμμετάσχει στην προσφυγή. «Θα μελετήσουμε πολύ σοβαρά την υπόθεση», διαβεβαίωσε, αναφερόμενος στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής.

Καθώς όμως το ζήτημα είναι νομικό μπορεί «να χρειαστεί χρόνια για να επιλυθεί (…) στο μεταξύ, πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός».

Θα εξετάσει τι μπορεί να γίνει σε επίπεδο ΕΕ για «να ασκηθεί πιο ισχυρή πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει» αυτή την εβδομάδα, ανέφερε ακόμη.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο ΔΔ διαφέρουν αισθητά από τη θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ αντιδρώντας στην υποβολή της. Είπε πως το Δουβλίνο δεν έχει πρόθεση να συμμετάσχει κι ότι είναι ανάγκη να «είμαστε πολύ προσεκτικοί» όταν το ζητούμενο είναι να προσδιοριστεί αν διαπράττεται γενοκτονία. Συμπληρώνοντας πως «θα αισθανόμουν άβολα να κατηγορήσω το Ισραήλ (…) για γενοκτονία, δεδομένου ότι έξι εκατομμύρια εβραίοι, ο μισός και πλέον πληθυσμός τους στην Ευρώπη, σφαγιάστηκαν» στο Ολοκαύτωμα. «Νομίζω πως πρέπει να είμαστε λιγάκι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε λέξεις όπως αυτή, εκτός αν είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι είναι οι προσήκουσες», εξήγησε.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA