ΚΟΣΜΟΣ

Το Politico απένειμε «βραβείο κατασκοπείας» στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το 2023

Το Politico απένειμε «βραβεία» σε πολιτικά πρόσωπα για το 2023, με τον ‘Ελληνα πρωθυπουργό να έχει την τιμητική του, καθώς το διεθνές ειδησεογραφικό μέσο απένειμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το βραβείο «Οι ζωές των άλλων» λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά το Politico, «δεν ήταν πολλοί οι ηγέτες που μπόρεσαν να επιβιώσουν από τις αποκαλύψεις ότι η μυστική υπηρεσία της κυβέρνησής τους προσπάθησε να κατασκοπεύσει αντιπολίτευση και δημοσιογράφους. Όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι οποιοσδήποτε πολιτικός.

Γόνος μιας κρητικής πολιτικής δυναστείας, ο Μητσοτάκης με σπουδές στο Χάρβαρντ, αρχηγός του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα, όχι μόνο κατάφερε να ρίξει νερό στο σκάνδαλο, γνωστό ως «Predatorgate», αλλά κέρδισε και την επανεκλογή του, ισχυριζόμενος την αθωότητά του.

Το λογισμικό κατασκοπείας Predator που έδωσε το όνομά της στην υπόθεση θέτει το κινητό τηλέφωνο ενός θύματος στο έλεος των επιτιθέμενων, δίνοντάς τους πλήρη πρόσβαση στη συσκευή. Δεν είναι ο τύπος εφαρμογής που μπορεί κανείς να αγοράσει στο App Store. Το πώς κατέληξε το Predator σε σχεδόν 100 συσκευές στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι περισσότερες ανήκαν σε υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους, παραμένει ένα μυστήριο που μπορεί να μην λυθεί ποτέ.

Τον περασμένο μήνα, οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν ποινική έρευνα σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ανεξάρτητης οργάνωσης για τη διερεύνηση της υπόθεσης Predator, με τον ισχυρισμό ότι αξιωματούχοι εκεί διέρρευσαν απόρρητες πληροφορίες».

Τα υπόλοιπα «βραβεία» του Politico

«Η καλύτερη ερμηνεία Γερμανίδας που παριστάνει την πρόεδρο της Ευρώπης»
Νικήτρια: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Nικήτρια της χρονιάς αναδείχθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με το Politico να αναφέρει χαρακτηριστικά πως της απονέμεται «η καλύτερη ερμηνεία Γερμανίδας που προσποιείται την πρόεδρο της Ευρώπης».

«Ο καλύτερος Ρώσος που υποδύεται έναν Ρώσο»
Νικητής: Βλαντιμίρ Πούτιν

Το βραβείο του «καλύτερου Ρώσου που παίζει τον Ρώσο» απονέμεται στον Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς κανείς δεν ξέρει να «παίζει» την Ευρώπη, όπως αυτός, σχολιάζεται χαρακτηριστικά. 

«Βραβείο Μπόρατ για τη διπλωματία»
Νικητής: Ζοζέπ  Μπορέλ 

Στον Ζοζέπ Μπορέλ απονέμεται το βραβείο της καλύτερης διπλωματίας αφού «αν υπάρχει κάτι για το οποίο οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασιστούν στον Ζοζέπ Μπορέλ, από τότε που έγινε τσάρος της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. στα τέλη του 2019, είναι ότι δεν χάνει ποτέ ευκαιρία να κάνει γκάφες».

«Το βραβείο της Γκρέτα Τούνμπεργκ “Πώς τολμάς!”»
Νικήτρια: Γκρέτα Τούνμπεργκ

Το βραβείο «Πώς τολμάς!», απονέμεται στην Γκρέτα Τούνμπεργκ και ποιος θα μπορούσε, άλλωστε, να ξεχάσει το παθιασμένο «πώς τολμάς» στη διάρκεια ομιλίας της στον κόσμο των ενηλίκων σε μια συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα το 2019.

«Το καλύτερο χόμπιτ που υποδύεται μια φασίστρια»
Νικήτρια: Τζόρτζια Μελόνι

Σύμφωνα με το Politico, η Τζόρτζια Μελόνι είναι «το καλύτερο χόμπιτ που υποδύεται μια φασίστρια», αφού όταν ήταν έφηβη της άρεσε να υποδύεται χαρακτήρες από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του J. R. R. Tolkien, «μαζί με άλλους ακροδεξιούς», αναφέρει το Μέσο. 

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA