Το NATO θα χαράξει «δρόμο μεταρρυθμίσεων» για την Ουκρανία ώστε να μπορέσει να προσχωρήσει στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά χωρίς «χρονοδιάγραμμα», δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.
Θα χαραχτεί «δρόμος μεταρρυθμίσεων για την Ουκρανία», αλλά «δεν μπορώ να δώσω χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Σάλιβαν σε δημοσιογράφους ενόψει της έναρξης της συνόδου κορυφής του NATO στο Βίλνιους. Επίσης ανακοίνωσε συνάντηση αύριο, Τετάρτη, του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Σάλιβαν απέκλεισε οποιαδήποτε άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο NATO λόγω της επίθεσης της Μόσχας, σημειώνοντας ότι αυτό «θα οδηγήσει το NATO σε πόλεμο με τη Ρωσία».
Επίσης έκρινε ότι υπάρχει «πολλή και καλή θέληση» από την πλευρά των συμμάχων που συναντώνται στην σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητεί «σαφή ένδειξη» από τους Δυτικούς όσον αφορά τις προοπτικές προσχώρησης της χώρας του στο NATO.
«Το θέμα είναι, ποιος είναι ο δρόμος;», συνέχισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία», πρόσθεσε, καθώς οι σύμμαχοι εργάζονται πάνω σε ένα τελικό ανακοινωθέν για να βρεθεί διατύπωση που να ικανοποιεί όλον τον κόσμο.
Πέραν του ζητήματος της ένταξης, οι 31 χώρες μέλη του NATO συζητούν μέτρα που αποσκοπούν να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας, πέραν της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχεται στη χώρα, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας δύσκολης αντεπίθεσης στις ρωσικές δυνάμεις. Ο Σάλιβαν διευκρίνισε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί κατά την αυριανή συνάντηση του Μπάιντεν με τον Ζελένσκι.
Την παραμονή της συνόδου του NATO, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα γίνει μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας, συμπληρώνοντας πως αναμένει από το Βίλνιους τον «αλγόριθμο» για αυτό.
«Δουλεύουμε ακόμη τις τις διατυπώσεις, τις ακριβείς εκφράσεις της επιβεβαίωσης, όμως ήδη αντιλαμβανόμαστε (…) ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στη συμμαχία», είπε ο κ. Ζελένσκι στο βραδινό διάγγελμά του χθες Δευτέρα.
«Δουλεύουμε για να φτιαχτεί ο αλγόριθμος με τον οποίο θα εξασφαλίσουμε την ένταξή μας, όσο πιο καθαρά και γρήγορα είναι δυνατό», επέμεινε.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι δυτικές δυνάμεις οριστικοποιούν ακόμη πλαίσιο που θα προσφέρει μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο κι ενδέχεται να το δημοσιοποιήσουν στο πέρας της συνόδου.
Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις στο NATO για το εάν και το πότε θα απευθυνθεί πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί, για τους όρους που θα πρέπει να εκπληρώσει και για τον μηχανισμό αποτίμησης της προόδου της, κατά τις ίδιες πηγές.
Για τον κ. Ζελένσκι, στη σύνοδο στο Βίλνιους οφείλεται να επιβεβαιωθεί ότι η Ουκρανία είναι ήδη de facto μέλος του NATO, καθώς διαθέτει δικά του όπλα και μοιράζεται τις αξίες των μελών του.
«Ακόμα κι αν εκφράζονται διαφορετικές θέσεις, είναι ξεκάθαρο πως η Ουκρανία αξίζει να είναι μέλος της συμμαχίας», ανέφερε στο διάγγελμά του. «Όχι τώρα –γίνεται πόλεμος–, αλλά χρειαζόμαστε σαφές σινιάλο. Και το χρειαζόμαστε τώρα».
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ζελένσκι στη σύνοδο, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο Ρόιτερς, μολονότι δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επισήμως η συμμετοχή του αρχηγού του ουκρανικού κράτους στη σύνοδο του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στην λιθουανική πρωτεύουσα.
Χθες βράδυ ο κ. Ζελένσκι περιορίστηκε να πει πως θα γίνουν επαφές στο περιθώριο της συνόδου με αντικείμενο περαιτέρω παραδόσεις όπλων στο Κίεβο, αναφερόμενος σε συνομιλίες με αντιπροσώπους των ΗΠΑ, ευρωπαϊκών κρατών, του Καναδά και της Ιαπωνίας.
Η Ρωσία, για την οποία η ένταξη της Ουκρανίας στο NATO αποτελεί κόκκινη γραμμή, απειλεί με αντίμετρα, προειδοποιεί πως οποιαδήποτε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα είχε «πολύ αρνητικές συνέπειες για την ήδη μισοκατεστραμμένη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας» και θα αποτελούσε «τεράστιο κίνδυνο και απειλή για τη χώρα μας», όπως το έθεσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Οποιαδήποτε κίνηση της συμμαχίας προς την ένταξη της Ουκρανίας θα έχει αποτέλεσμα «καθαρή και σθεναρή αντίδραση» από ρωσικής πλευράς, επέμεινε.