Βουλευτές στη Λουιζιάνα προωθούν σκοταδιστικό νομοσχέδιο που θα απαγορεύει εντελώς τις αμβλώσεις σε αυτή την πολιτεία των ΗΠΑ, δίνοντας συνταγματικά δικαιώματα «σε όλα τα αγέννητα παιδιά από τη στιγμή της γονιμοποίησης», και βάσει του οποίου οι αμβλώσεις θα θεωρούνται ανθρωποκτονία.
Η κίνηση αυτή έγινε την Τετάρτη δύο ημέρες μετά τη διαρροή προσχεδίου γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας με την οποία ανατρέπεται η ιστορική απόφαση του 1973 που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Το Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι το έγγραφο αυτό, που διέρρευσε αργά τη Δευτέρα από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico, είναι αυθεντικό, ωστόσο επεσήμανε ότι δεν αντικατοπτρίζει την τελική απόφαση των δικαστών η οποία θα ανακοινωθεί ως τα τέλη Ιουνίου.
Το νομοσχέδιο στη Λουιζιάνα είναι ένα από τα δεκάδες που προωθούν οι βουλευτές στις συντηρητικές πολιτείες των ΗΠΑ με στόχο να περιορίσουν την πρόσβαση στην άμβλωση και ένδειξη ότι οι Ρεπουμπλικάνοι νιώθουν ενθαρρυμένοι από τη διαρροή αυτή.
Η κυβερνήτρια της Νότιας Ντακότας Κρίστι Νοέμ, μία Ρεπουμπλικάνα, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου αν ανατραπεί η απόφαση του 1973 προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο το δικαίωμα στην άμβλωση.
Οι βουλευτές στη Νεμπράσκα και την Ιντιάνα έχουν επίσης αναφέρει ότι θα συγκαλέσουν έκτακτες συνεδριάσεις των κοινοβουλίων για να εξετάσουν τον περιορισμό του δικαιώματος στην άμβλωση.
Την ίδια ώρα φιλελεύθερες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια και το Βερμόντ, κινούνται για να προστατεύσουν το δικαίωμα στην άμβλωση περιλαμβάνοντάς το στο Σύνταγμά τους.
Ο βουλευτής της Λουιζιάνα Ντάνι ΜακΚόρμικ, Ρεπουμπλικανός, που εισήγαγε το νομοσχέδιο περί «Κατάργησης της Άμβλωσης» τον Μάρτιο, δήλωσε ότι η πολιτεία δεν θα πρέπει να αναμένει την τελική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αλλά να συνεχίσει της προσπάθειές της να εμποδίσει την πρόσβαση στην άμβλωση.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε το Ανώτατο Δικαστήριο», τόνισε ο ίδιος την Τετάρτη.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 7 ψήφους υπέρ και 2 κατά από τη σχετική κοινοβουλευτική επιτροπή και τώρα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λουιζιάνα.
Το νομοσχέδιο τροποποιεί την τρέχουσα νομοθεσία περί ανθρωποκτονίας και αναφέρει ότι στόχος του είναι «να διασφαλίσει το δικαίωμα στη ζωή και την ίση προστασία όλων των αγέννητων παιδιών από τη στιγμή της γονιμοποίησης, παρέχοντας τους προστασία βάσει των ίδιων νόμων που προστατεύουν τους άλλους ανθρώπους».
Το νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα επιτρέπει τη δίωξη οποιουδήποτε υποβάλλεται σε άμβλωση ή πραγματοποιεί την επέμβαση αυτή με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, καταγγέλλουν οι αντίπαλοί του.
«Αυτό που κάνει αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι τροποποιεί συγκεκριμένα το έγκλημα της ανθρωποκτονίας και το έγκλημα της πρόκλησης σωματικής βλάβης ώστε να διώκονται άνθρωποι, περιλαμβανομένων των εγκύων, σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης», επεσήμανε η Έλι Σίλινγκ δικηγόρος από τη Λουιζιάνα που εκπροσωπεί κλινικές που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε γυναίκες.
Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι η πολιτεία θα πρέπει να το εφαρμόζει «ανεξάρτητα από τις αποφάσεις και τις κρίσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ» σχετικά με την άμβλωση.
Σύμφωνα με τον Κρις Κάιζερ, στέλεχος της οργάνωσης προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU στη Λουιζιάνα, το νομοσχέδιο θα θέσει εκτός νόμου την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και πολλές μορφές αντισύλληψης καθώς ορίζει ότι το ωάριο θεωρείται πρόσωπο αφού γονιμοποιηθεί και προτού εμφυτευθεί.
Σε ανακοίνωσή του χθες Πέμπτη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «βάρβαρο».