ΚΟΣΜΟΣ

Τι περιλαμβάνει το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης

Με τη δημοσίευση των περιοχών όπου θα προχωρήσει σε έρευνες η κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO στην εφημερίδα της κυβέρνησης της Τουρκίας να θεωρείται πλέον θέμα χρόνου, η Αθήνα κάνει στοχευμένες κινήσεις στη διπλωματική «σκακιέρα» για να μπλοκάρει τη νέα αυτή τουρκική πρόκληση.
 
Η Αθήνα αναμένει ότι ο επίμαχος χάρτης ή η NAVTEX που θα εκδοθεί από πλευράς της Άγκυρας θα αφορά θαλάσσια περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου και της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ και σε πρώτη φάση, θα αφορά την αποστολή σεισμογραφικού σκάφους.

Στο υπουργείο Εξωτερικών έφτασε αργά χθες το βράδυ κείμενο της συμφωνίας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής:

• Τα δύο μέρη (Τουρκία και Λιβύη) συμφωνούν να διασφαλίσουν την υλοποίηση ολοκληρωμένων έργων για την ενίσχυση της εξερεύνησης χερσαίων και θαλάσσιων πόρων.
• Τα έργα περιλαμβάνουν ανάπτυξη και παραγωγή.
• Το Libyan Foundation προσκαλεί την Turkish Petroleum Corporation και τους εταίρους της να συμμετάσχουν σε χερσαία και θαλάσσια έργα στη Λιβύη.
• Η Λιβύη εγγυάται τη σύναψη συμφωνιών και συμβάσεων με την Turkish Petroleum Corporation για την εκτέλεση εργασιών πετρελαίου.
• Τα δύο μέρη ενθαρρύνουν την Libyan Oil Corporation και την Turkish Petroleum Pipeline Corporation να δημιουργήσουν κοινές συνεργασίες στον τομέα των υδρογονανθράκων.
• Τα δύο μέρη συνάπτουν συνεργασίες και υποστηρίζουν τη χρήση σκαφών έρευνας και γεώτρησης που χρησιμοποιούνται από την Turkish Pipeline Corporation και τους εταίρους της για την εξερεύνηση, ανάπτυξη και παραγωγή σημερινών και μελλοντικών χερσαίων και υπεράκτιων πόρων υδρογονανθράκων στη Λιβύη.
• Τα δύο μέρη συμφωνούν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και λειτουργία υφιστάμενων ή πρόσθετων συστημάτων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη.
• Τα μέρη πρέπει να υποστηρίξουν την υλοποίηση έργων από την Turkish Pipeline Corporation και τους εταίρους της.
• Αυτό το Μνημόνιο Συνεννόησης μπορεί να τερματιστεί από οποιοδήποτε μέρος ανά πάσα στιγμή, με περίοδο γραπτής προειδοποίησης 3 μηνών.

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Λιβύης

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Λιβύης πυροδότησε τη Δευτέρα η υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, με τον υπουργό Πετρελαίου της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά να χαρακτηρίζει «ύποπτη» τη συμφωνία με την Τουρκία και την κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα, η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη να προειδοποιεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την ακύρωσή της.

Νωρίτερα χθες, το κοινοβούλιο της Λιβύης αλλά και η κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα, την απέρριψαν ως παράνομη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον λιβυκό ειδησεογραφικό ιστότοπο libyaupdate.com, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν αποκάλυψε ότι οι αρμοδιότητές του μεταβιβάστηκαν στον υπουργό Οικονομίας Μουχάμαντ Αλ Χουουάιτζ. Ο Αούν υποστηρίζει ότι ο Ντμπεϊμπά προχώρησε σε αυτήν την κίνηση «ώστε να περάσει μια ύποπτη πετρελαϊκή συμφωνία με την Τουρκία για την εκμετάλλευση (κοιτασμάτων) πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη», ανέφερε η πηγή αυτή.

Οι φωτογραφίες της τελετής, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον Τσαβούσοβλου, δείχνουν τον Αλ Χουουάιτζ να υπογράφει τη συμφωνία εκ μέρους της λιβυκής κυβέρνησης, αντί για τον Αούν.

Διχάζει τη Λιβύη το Σύμφωνο με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ χαρακτήρισε «παράνομο» το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας και υπογράμμισε πως αυτό δεν έχει καμία εξουσιοδότηση.

Το μνημόνιο συνεργασίας απέρριψε και η κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα, η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και στηρίζεται από το Κοινοβούλιο.

Το κοινοβούλιο έχει αποσύρει από τον Μάρτιο την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, θεωρώντας ότι η θητεία της έχει λήξει. Η κυβέρνηση του Μπασάγα, του πρώην υπουργού Εσωτερικών, έχει επιχειρήσει, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής, να εγκατασταθεί στην Τρίπολη και να αναλάβει τα καθήκοντά της.

Η κυβέρνηση του Μπασάγα ανέφερε ότι επιφυλάσσεται «του δικαιώματός της να προσφύγει στη δικαιοσύνη» για να ακυρώσει τις συμφωνίες με την Τουρκία.

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA