ΚΟΣΜΟΣ

Τι ήταν το κόκκινο χαρακτηριστικό σημάδι στο μέτωπο του Γκορμπατσόφ

Το κόκκινο σημάδι στο μέτωπο του ήταν χαρακτηριστικό του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ που πέθανε χθες σε ηλικία 91 χρόνων.

Πρόκειται για μια κατάσταση που ονομάζεται “naevus flammeus”, αν και αναφέρεται ως “κηλίδα κόκκινου κρασιού”, καθώς το χρώμα του μοιάζει με κόκκινο κρασί.

Το εκ γενετής σημάδι προκαλείται από μια δυσμορφία των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται στην ύλη του εγκεφάλου και συνήθως εμφανίζεται ως ένα επίπεδο κομμάτι κόκκινου- μωβ δέρματος, αναφέρει η Washingtonpost. Αυτή η δυσπλασία είναι γνωστή ως σύνδρομο Sturge-Weber με τις κηλίδες να διαρκούν συνήθως εφ’ όρου ζωής, παρόλο που μπορεί να εξασθενίσουν λίγο.

Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε θεραπεία για τα σημάδια αυτά. Τώρα, υπάρχουν πολλές τεχνικές λέιζερ που χρησιμοποιούν ειδικά μήκη κύματος φωτός για να εξαφανίσουν τα μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία και να αφήσουν μια επιφάνεια δέρματος με φυσική όψη. Αλλά ακόμη και αυτή η θεραπεία είναι συχνά ανεπαρκής και γι’ αυτό, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι επιλέγουν να μην προχωρήσουν σε καμία θεραπεία.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA