Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης παραβρέθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Αρβανίτης με τίτλο: «Τέμπη: εκτροχιασμός του κράτους δικαίου».
Ο Στέφανος Κασσελάκης σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης σημείωσε αναφερόμενος στους συγγενείς των θυμάτων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, την Μαρία Καρυστιανού και τον Παύλο Ασλανίδη ότι «είναι ήρωες που παλεύουν για τη δημοκρατία στην πατρίδα μας».
Παράλληλα, στην ομιλία του στην εκδήλωση, ο κ. Κασσελάκης επισήμανε ότι «οι οικογένειες των θυμάτων αναφέρθηκαν στην παράλογη προστασία που υπάρχει για τους βουλευτές στην Ελλάδα σχετικά με την ασυλία τους έναντι ποινικής δίωξης. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν πολίτες στην Ελλάδα που δεν είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» και προσέθεσε ότι «σήμερα το πρωί είπα πολύ ξεκάθαρα σε μια δήλωση που έκανα ότι, εάν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί την κυβέρνηση της χώρας μας, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να καταργήσουμε όλες τις προστασίες και ασυλίες, που συνταγματικά απολαμβάνουν οι βουλευτές του Κοινοβουλίου μας χωρίς κανένα λόγο. Είναι θέμα ηθικής, είναι θέμα κοινής λογικής. Είναι απλώς θέμα δικαιοσύνης για να είμαστε όλοι ισότιμοι πολίτες σύμφωνα με το Σύνταγμα».
Η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της 19χρονης Μάρθας που σκοτώθηκε στο δυστύχημα επισήμανε ότι «αυτό που συνέβη σε εμάς είναι μια αληθινή τραγωδία, όπου δυστυχώς δεν είμαστε θεατές μιας παράστασης αλλά τη ζούμε πραγματικά. Έρχομαι στην Ευρώπη γιατί η Ελλάδα είναι μέρος της ιστορίας της Ευρώπης».
Η ίδια μάλιστα, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη κατάθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, όπου λίγο πολύ επανέλαβε τα περί «ανθρώπινου λάθος».
Η κ. Καρυστιανού, απευθυνόμενη προσωπικά στον Κ. Αχ. Καραμανλή δήλωσε πως «ακούγοντάς σας σκέφτηκα: τι λυπηρό οι νομοθέτες, δεν μερίμνησαν για ανθρώπους σαν και εσάς. Δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν το μέγεθος της αναξιοπρέπειας και της ανηθικότητας που μπορεί να φτάσει κάποιος».
Παράλληλα, χαρακτήρισε την Εξεταστική Επιτροπή «στημένο σώμα βουλευτών».
Όπως είπε για τον ο πρώην υπουργό, «κατέθεσε σε αυτό το στημένο σώμα βουλευτών, που γνωρίζει εκ των προτέρων το ευνοϊκό για εκείνον αποτέλεσμα, κατέθεσε ότι είναι αθώος σε ένα έγκλημα που όλα τα στοιχεία δείχνουν μόνο παρανομία και δεν υπάρχει τίποτα νόμιμο. Με αλαζονεία ανέφερε ανακρίβειες και ψεύδη και επιχειρήματα που πολλοί θα ντρέπονταν να ξεστομίσουν, πόσω μάλλον να ισχυριστούν με θέρμη. Ο πρώην υπουργός γνωρίζει καλά όμως ότι βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον. Τόλμησε να αναφερθεί και σε εμάς, υπονόησε ότι ο πόνος μας πρέπει να είναι βουβός, χωρίς να ενοχλεί, έτσι ώστε να ακούγεται μόνο η δική του φωνή και η δική του άποψη. Επιτρέψτε μου λοιπόν να απαντήσω, μια και βρίσκομαι σε αυτό το κοινοβούλιο, όπου η δημοκρατία είναι σε ισχύ…».
«Κ. Καραμανλή, ακούγοντάς σας σκέφτηκα: τι λυπηρό οι νομοθέτες, δεν μερίμνησαν για ανθρώπους σαν και εσάς. Δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν το μέγεθος της αναξιοπρέπειας και της ανηθικότητας που μπορεί να φτάσει κάποιος. Κρίμα, ο πόνος μας είναι πολύ μεγάλος για εσάς. Πλέον όμως είστε η μειοψηφία. Εσείς και οι υποστηρικτές σας αποτελείτε μια μικρή ομάδα που στηρίζει το έγκλημα, που αγαπά την ατιμωρησία. Έτσι βόλευε μέχρι σήμερα. Η κοινωνία όμως στέκεται όρθια μπροστά σας και παρακολουθεί τις τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις και οραματίζεται τη δικαίωση, την απελευθέρωση της δικαιοσύνης και την ταφή των όσων εσείς εκπροσωπείτε».
Ο Κώστας Αρβανίτης αναφέρθηκε στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι «δεν καταδικάζει τη χώρα, καταδικάζει μία κυβέρνηση όπως καταδικάσαμε την κυβέρνηση της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Μάλτας».
Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Παύλος Ασλανίδης, ο οποίος έχασε τον γιο του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν οι ευρωβουλευτές Έλενα Κουντουρά, Νίκος Παπανδρέου, Γιώργος Κύρτσος, Σοφί Ιντ’Βελτ και η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου.
Περισσότερες από 350.000 υπογραφές έχει συγκεντρώσει το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού σχετικά με τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
Η Μαρία Καρυστιανού ζητάει την έναρξη των διαδικασιών για αναθεώρηση του Συντάγματος και κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.
Δείτε το σχετικό ψήφισμα εδώ.
«Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.
Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι! Κατά τη διαδικασία θα σας ζητηθεί χρηματικό ποσό, το οποίο θα είναι προαιρετικό και δεν αφορά τον σύλλογο «Τέμπη 2023» αλλά την πλατφόρμα που φιλοξενεί το ψήφισμα.
Επιλέγετε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρημάτων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας», αναφέρει στο μήνυμα-κάλεσμά της η Μαρία Καρυστιανού, η οποία είχε καθηλώσει το Πανελλήνιο με την κατάθεσή της ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το δυστύχημα».