ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος εποχής για τη Συρία του Άσαντ: Στα χέρια των ανταρτών η Δαμασκός

Οι Σύριοι αντάρτες ανακοίνωσαν σήμερα ότι έβαλαν «τέλος σε 24 χρόνια αυταρχικής εξουσίας» του Μπασάρ αλ-Άσαντ, στην πρώτη ανακοίνωσή τους που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση μετά την επίθεση αστραπή που πραγματοποίησαν αιφνιδιάζοντας τον κόσμο.

Η διοίκηση του συριακού στρατού ενημέρωσε σήμερα τους αξιωματικούς ότι το καθεστώς Άσαντ έλαβε τέλος, δήλωσε στο Ρόιτερς Σύριος αξιωματικός.

Όμως ο συριακός στρατός ανακοίνωσε αργότερα πως συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον «ομάδων τρομοκρατών» στις πόλεις Χάμα και Χομς, καθώς και στα περίχωρα της Ντεράα.

Ο Άσαντ αναχώρησε αεροπορικώς από τη Δαμασκό προς άγνωστο προορισμό νωρίτερα σήμερα, είπαν στο Ρόιτερς δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού, ενώ οι αντάρτες δήλωσαν ότι μπήκαν στην πρωτεύουσα χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για ανάπτυξη του στρατού.

«Γιορτάζουμε μαζί με το συριακό λαό την είδηση της απελευθέρωσης των φυλακισμένων μας και της απελευθέρωσής τους από τις αλυσίδες τους και της ανακοίνωσης του τέλους της εποχής της αδικίας στη φυλακή Σεντνάγια», είπαν οι αντάρτες, αναφερόμενοι σε μια μεγάλη στρατιωτική φυλακή στα περίχωρα της Δαμασκού όπου η συριακή κυβέρνηση είχε φυλακίσει χιλιάδες ανθρώπους.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν με αυτοκίνητα και πεζή σε κεντρική πλατεία της Δαμασκού φωνάζοντας «Ελευθερία», είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

EPA/HASAN BELAL

Ένα αεροπλάνο της Syrian Air απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Δαμασκού περίπου την ώρα που η πρωτεύουσα καταλαμβανόταν από τους αντάρτες, σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο Flightradar.

Το αεροπλάνο πέταξε αρχικά προς τα παράλια της Συρίας, προπύργιο των Αλαουιτών του Άσαντ, αλλά στη συνέχεια έκανε μια απότομη στροφή 180 μοιρών και πέταξε για λίγα λεπτά προς την αντίθετη κατεύθυνση πριν εξαφανισθέι από το χάρτη.

Το Ρόιτερς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής ποιός επέβαινε στο αεροπλάνο αυτό.

Δύο συριακές πηγές είπαν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Άσαντ να σκοτώθηκε σε αεροπορική συντριβή, καθώς αποτελεί μυστήριο γιατί το αεροπλάνο έκανε απότομη στροφή 180 μοιρών και εξαφανίσθηκε από το χάρτη.

«Εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ, πιθανόν να έσβησαν το transponder, αλλά πιστεύω πως είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να καταρρίφθηκε το αεροπλάνο», είπε μία συριακή πηγή χωρίς να επεκταθεί.

Ο επικεφαλής της κύριας συριακής αντιπολιτευόμενης οργάνωσης στο εξωτερικό, της Χάντι αλ-Μπάχρα, δήλωσε πως η Δαμασκός είναι πλέον «χωρίς Μπασάρ αλ-Άσαντ».

EPA/BILAL ALHAMMOUD

Προς μεταβατική κυβέρνηση η χώρα

Ο συνασπισμός των Σύριων ανταρτών δήλωσε σήμερα ότι συνεχίζει τη δουλειά για να ολοκληρώσει τη μεταβίβαση της εξουσίας στη Συρία σε μια μεταβατική κυβέρνηση με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες.

«Η μεγάλη συριακή επανάσταση πέρασε από το στάδιο του αγώνα για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στον αγώνα για να οικοδομήσουμε μαζί μια Συρία που να αρμόζει στις θυσίες του λαού της», πρόσθεσε σε δήλωση.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής των ανταρτών Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι είχε δηλώσει πως ο πρώην πρωθυπουργός Μοχάμεντ Τζαλάλι θα συνεχίσει να επιβλέπει τους κρατικούς θεσμούς μέχρι να πραγματοποιηθεί η επίσημη μεταβίβαση της εξουσίας, σηματοδοτώντας προσπάθειες να εξασφαλισθεί μια εύτακτη μετάβαση.

Με τη δήλωσή του, την οποία υπέγραψε με το αληθινό όνομά του, Άχμεντ αλ-Σάρα, ο Τζολάνι απαγόρευσε επίσης στις ένοπλες δυνάμεις των ανταρτών, που βρίσκονται στη Δαμασκό, να πλησιάσουν δημόσιους θεσμούς, ενώ τους απαγόρευσε επίσης να πυροβολούν στον αέρα.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια, ο Τζαλάλι, ο οποίος είχε διοριστεί πρωθυπουργός από τον Άσαντ το Σεπτέμβριο, δήλωσε πως ήρθε σε επαφή με τον αλ-Σάρα για να συζητήσουν τη διαχείριση της μεταβατικής περιόδου και πρόσθεσε πως στη Συρία πρέπει να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές.

Ο Τζαλάλι δήλωσε ότι παραμένει στο σπίτι του και ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει την κυβερνητική συνέχεια.

Ο Σύριος υπουργός Τηλεπικοινωνιών Ιγιάντ αλ-Χατίμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Αλ Αραμπίγια πως ήρθε σε επαφή με εκπρόσωπο της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης του αλ-Σάρα, της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας. Συμφώνησαν ότι οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ θα συνεχίσουν να λειτουργούν, δήλωσε ο αλ-Χατίμπ.

EPA/AHMED MARDNLI

Η «μεταβατική περίοδος» μέχρι τις εκλογές μπορεί να διαρκέσει 18 μήνες

Για «μεταβατική περίοδο 18 μηνών» προκειμένου στη Συρία να δημιουργηθεί «ένα ασφαλές, ουδέτερο και ήσυχο περιβάλλον» ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, έκανε λόγο ο Χάντι αλ Μπάχρα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο εξωτερικό, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters στο περιθώριο του Φόρουμ της Ντόχα.

Ο Αλ Μπάχρα, ο πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, είπε ότι μέσα σε έξι μήνες θα πρέπει να καταρτιστεί το νέο Σύνταγμα, επί του οποίου θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές, που θα είναι ένα δημοψήφισμα.

«Το Σύνταγμα θα λέει αν θα έχουμε κοινοβουλευτικό σύστημα, προεδρικό ή μικτό. Και με βάση αυτό, θα οργανώσουμε εκλογές και ο λαός θα εκλέξει τον ηγέτη του» είπε ο Αλ Μπάχρα.

Πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση ζήτησε από τους δημοσίους υπαλλήλους να συνεχίσουν τη δουλειά τους μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση της εξουσίας και τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα τους πειράξει κανείς.

Αναφερόμενος στη φυγή του Άσαντ από τη χώρα, ο Αλ Μπάχρα είπε ότι αισθάνθηκε ανακούφιση αλλά και «θλίψη» επειδή «θα έπρεπε να δώσει λόγο για όλα τα εγκλήματα που διέπραξε».

EPA/BILAL ALHAMMOUD

Ποιος είναι ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι

Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, ο ισλαμιστής αρχηγός του συνασπισμού των ανταρτών που πραγματοποίησε μια αστραπιαία επίθεση στη Συρία η οποία προκάλεσε σήμερα, σύμφωνα με τους μαχητές του, την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, έχει περάσει από ένα φονταμενταλιστικό λεξιλόγιο σε ένα λόγο που επιδιώκει να είναι μετριοπαθής για να επιτύχει τους σκοπούς του.

Ο αρχηγός της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), πρώην κλάδου της αλ-Κάιντα στη Συρία, έθεσε ως στόχο να ανατρέψει τον πρόεδρο Άσαντ, που βρισκόταν στην εξουσία από το 2000. Σήμερα οι αντάρτες μπήκαν στην πρωτεύουσα και κήρυξαν «ελεύθερη την πόλη της Δαμασκού».

Ο Τζολάνι εγκατέλειψε σταδιακά το τουρμπάνι των τζιχαντιστών, που φορούσε στην αρχή του πολέμου το 2011, για μια στρατιωτική στολή και μερικές φορές ένα κοστούμι.

Μετά τη ρήξη με την αλ-Κάιντα το 2016, επιχειρεί να εξομαλύνει την εικόνα του και να εμφανίσει ένα πρόσωπο πιο μετριοπαθές, χωρίς ωστόσο να πείθει τους αναλυτές ή και τις δυτικές κυβερνήσεις, που κατατάσσουν την HTS στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Είναι ένας πραγματιστής ριζοσπάστης», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τομά Πιερέ, ειδικός για τον ισλαμισμό στη Συρία.

«Το 2014 βρισκόταν στη κορύφωση του ριζοσπαστισμού του για να επιβληθεί έναντι της ριζοσπαστικής φράξιας της εξέγερσης και της (τζιχαντιστικής) οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αλλά στη συνέχεια μετρίασε το λόγο του», εξηγεί αυτός ο ερευνητής του CNRS.

Γεννημένος το 1982, ο Άχμεντ αλ-Σάρα, όπως είναι το αληθινό όνομα του Τζολάνι, μεγάλωσε στη Μαζέ, μια πλούσια συνοικία της Δαμασκού, σε μια εύπορη οικογένεια. Και άρχισε σπουδές ιατρικής.

Μετά την επίθεση των ανταρτών που εξαπολύθηκε στις 27 Νοεμβρίου, ο Τζολάνι άρχισε να υπογράφει με το αληθινό όνομά του.

Το 2021 είχε εξηγήσει σε μια συνέντευξή του στο δημόσιο αμερικανικό δίκτυο PBS ότι το πολεμικό ψευδώνυμό του, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, είναι μια αναφορά στις ρίζες της οικογένειάς του, που κατάγεται από τα υψώματα του Γκολάν (αλ-Τζολάν στα αραβικά).

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο παππούς του εκτοπίσθηκε από το Γκολάν το 1967 μετά την κατάκτηση από το Ισραήλ μεγάλου μέρους αυτού του συριακού οροπεδίου.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Middle East Eye, «τα πρώτα σημάδια του τζιχαντισμού άρχισαν να εμφανίζονται στη ζωή του Τζολάνι» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οπότε «θα αρχίσει να παρακολουθεί κηρύγματα και μυστικά στρογγυλά τραπέζια στα περιθωριοποιημένα προάστια της Δαμασκού».

Μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, έφυγε για να πολεμήσει σ’ αυτή τη γειτονική της Συρίας χώρα, όπου εντάχθηκε στην οργάνωση αλ-Κάιντα στο Ιράκ του Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, πριν φυλακισθεί για πέντε χρόνια.

Μετά την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του Άσαντ το 2011, επέστρεψε στην πατρίδα του για να ιδρύσει εκεί το Μέτωπο αλ-Νόσρα, που θα εξελιχθεί στην HTS.

Το 2013, αρνείται να χριστεί από τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγντάντι, μελλοντικό αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους, και προτιμά τον εμίρη της αλ-Κάιντα Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι.

Ρεαλιστής, σύμφωνα με τους οπαδούς του, οπορτουνιστής, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, δηλώνει το 2015 ότι δεν έχει την πρόθεση να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον της Δύσης, αντίθετα με το Ισλαμικό Κράτος.

Όταν διακόπτει τις σχέσεις με την αλ-Κάιντα, λέει πως το κάνει «για να αφαιρέσει τα προσχήματα της διεθνούς κοινότητας» για να επιτεθεί στην οργάνωσή του.

Έκτοτε ακολουθεί «μια πορεία βασισμένη στην επιδίωξή του να ανδειχθεί σε κρατικό άνδρα», λέει ο Πιερέ.

Επιλέγοντας το βελούδινο γάντι από τη σιδηρά πυγμή, επιβάλλει τον Ιανουάριο 2017 στους ριζοσπαστικούς αντάρτες της βόρειας Συρίας να συγχωνευθούν στους κόλπους της HTS. Εγκαθιδρύει μια πολιτική διοίκηση και πολλαπλασιάζει τις θετικές κινήσεις έναντι των χριστιανών στην επαρχία του Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία), που η οργάνωσή του ελέγχει εδώ και δύο χρόνια.

Εκεί είναι που η HTS κατηγορήθηκε από κατοίκους, συγγενείς κρατουμένων και υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων για βαναυσότητες που προσομοιάζουν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε εγκλήματα πολέμου, προκαλώντας διαδηλώσεις πριν από μερικούς μήνες.

Μετά την επίθεση, ο Τζολάνι επεδίωξε να καθησυχάσει τους κατοίκους του Χαλεπιού, πόλης που έχει μια σημαντική χριστιανική κοινότητα. Και κάλεσε τους μαχητές του να διαφυλάξουν «την ασφάλεια στις απελευθερωμένες περιοχές».

«Πιστεύω πως είναι πρώτα απ’ όλα ζήτημα καλής πολιτικής. Όσο λιγότερο φοβούνται οι Σύριοι και η διεθνής κοινότητα, τόσο περισσότερο ο Τζολάνι θα εμφανίζεται ως ένας υπεύθυνος παράγοντας μάλλον, παρά ως ένας τοξικός εξτρεμιστής τζιχαντιστής και τόσο περισσότερο θα καθίσταται πιο εύκολη η επίτευξη του στόχου του», διαβεβαιώνει ο ερευνητής Άρον Λουντ.

«Είναι άραγε εντελώς ειλικρινής; Σίγουρα όχι. Ο τύπος αυτός προέρχεται από μια πολύ σκληρή θρησκευτική φονταμενταλιστική παράδοση. Όμως αυτό που κάνει, είναι το ευφυές που πρέπει να πει και να κάνει αυτή τη στιγμή», καταλήγει ο Λουντ.

Δεκάδες πολίτες μπήκαν στο προεδρικό μέγαρο της Δαμασκού – Γκρεμίζονται τα αγάλματα των Άσαντ

Δεκάδες Σύριοι μπήκαν στην κατοικία του Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία προηγουμένως είχε λεηλατηθεί, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά περιφέρονταν στο εξαώροφο κτίριο, στις σκάλες του οποίου υπήρχαν διασκορπισμένα έγγραφα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, μια αίθουσα δεξιώσεων του προεδρικού μεγάρου κάηκε ολοσχερώς.

Ένας πίνακας που εικόνιζε τον Άσαντ ήταν πεσμένος στο πάτωμα, στην είσοδο του ισογείου.

Μετά την κατάληψη της Δαμασκού από τους αντάρτες, πολλές δεκάδες άνθρωποι ανέτρεψαν και κατέστρεψαν αγάλματα του Μπασάρ αλ Άσαντ και του πατέρα του, Χαφέζ, στο Χαλέπι, τη Χάμα, την Ντεράα και αλλού.

Ο Χαφέζ αλ Άσαντ κυβέρνησε τη Συρία από το 1971 μέχρι τον θάνατό του, το 200, οπότε τον διαδέχτηκε ο Μπασάρ. Για πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του Χαφέζ, τα αγάλματά του συμβόλιζαν τον έλεγχο της οικογένειας στη χώρα. Πορτρέτα του ήταν κρεμασμένα παντού, στα δημόσια κτίρια, τα γραφεία και τα σχολεία, συχνά δίπλα σε αυτά του γιου του. Έπειτα από πέντε δεκαετίες στην εξουσία, οι περισσότεροι Σύριοι δεν θυμούνταν πια την εποχή που δεν κυβερνούσαν τη χώρα οι Άσαντ.

Στην πλατεία Ομεϋάδων της Δαμασκού, κάποιοι γιόρταζαν την «απελευθέρωση» με πυροβολισμούς στον αέρα, ενώ ακούγονταν κραυγές «Αλλάχ Ακμπαρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος).

«Περιμέναμε αυτήν την ημέρα εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Άμερ Μπάτα, που μίλησε τηλεφωνικά στο AFP. «Δεν το πιστεύω ότι το ζω αυτό», πρόσθεσε, ξεσπώντας σε λυγμούς: «Ξεκινάει μια νέα ιστορία για τη Συρία».

Στην ανακοίνωσή τους, από τη δημόσια τηλεόραση, οι αντάρτες έκαναν λόγο για την πτώση του «τυράννου» Άσαντ και ανέφεραν ότι απελευθέρωσαν όλους τους φυλακισμένους που «κρατούνταν άδικα».

«Η Συρία είναι δική μας, δεν ανήκει στην οικογένεια Άσαντ» φώναζαν ρυθμικά ένοπλοι άνδρες που κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Δαμασκού, πυροβολώντας στον αέρα.

Στρατιώτες του συριακού στρατού ξεφορτώνονταν βιαστικά τις στολές τους και έφευγαν από την έδρα του γενικού επιτελείου, στην πλατεία Ομεϋάδων. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο Άσαντ έφυγε από τη Συρία μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού και στη συνέχεια τον ακολούθησαν υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Συρία: Ο ηγέτης της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ έφτασε στη Δαμασκό

Οι Σύριοι ισλαμιστές αντάρτες ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης τους, ο Άμπου Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, έφτασε στη Δαμασκό, λίγες ώρες αφού η πρωτεύουσα έπεσε στα χέρια τους.

«Ο διοικητής Άχμεντ αλ Σάρεχ (σ.σ. το πραγματικό όνομα του Τζολάνι) προσκύνησε και φίλησε το χώρα» μόλις έφτασε στην πόλη, μετέδωσε το κανάλι των ανταρτών στο Telegram.

Στα πλάνα φαίνεται ο επικεφαλής της Χάγιατ Ταχρίρ αλο Σαμ (HTS), της ριζοσπαστικής οργάνωσης που ηγείται του συνασπισμού των ανταρτών, να προσκυνάει σε μια πρασιά.

«Η βούλησή μας είναι σταθερή και η αποφασιστικότητά μας ακλόνητη» είπε ο Αλ Τζολάνι στην ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την επίσημη συριακή τηλεόραση, την οποία ελέγχουν πλέον οι αντάρτες. «Συνεχίζουμε να δρούμε με αποφασιστικότητα για να επιτύχουμε τους στόχους της επανάστασής μας», συνέχισε. «Το μέλλον είναι δικό μας και οδεύουμε προς τη νίκητ», τόνισε.

Λεηλατήθηκε η πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό

Οι Ιρανοί διπλωμάτες που βρίσκονταν στη Δαμασκό κατάφεραν να φύγουν από την πρεσβεία τους πριν από την «επίθεση» που δέχτηκε η διπλωματική αντιπροσωπεία, μετέδωσε σήμερα η αγγλόφωνη εφημερίδα Tehran Times, επικαλούμενη τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Εσμαϊλ Μπαγαΐ.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η πρεσβεία λεηλατήθηκε, προβάλλοντας πλάνα του σαουδαραβικού δικτύου Al Arabiya.

«Άγνωστοι επιτέθηκαν στην ιρανική πρεσβεία, όπως μπορείτε να δείτε από τις εικόνες που μεταδίδουν διάφορα (ξένα) κανάλι» ανέφερε ο παρουσιαστής.

Η πρεσβεία της Ρωσίας από την πλευρά της ανέφερε ότι το προσωπικό της είναι «καλά» μετά την κατάληψη της Δαμασκού από τους αντάρτες. «Είμαστε καλά» είπε ένα μέλος του προσωπικού στο πρακτορείο TASS, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις για το πού βρίσκονται οι διπλωμάτες.

Την Παρασκευή, η πρεσβεία είχε καλέσει τους Ρώσους πολίτες να φύγουν από τη Συρία.

Ανησυχία για το ενδεχόμενο νέου προσφυγικού κύματος

Το ενδεχόμενο η κατάσταση στη Συρία να προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα ή επαναπατρισμό των Σύριων που ζουν ήδη στο εξωτερικό απασχολεί ήδη τον δημόσιο διάλογο στην Γερμανία.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση στην Συρία. Δεν είναι ακόμη δυνατό να προβλεφθεί εάν αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε μετακινήσεις προσφύγων στην περιοχή ή έξω από αυτήν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στον Όμιλο ΜΜΕ Funke, ενώ δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η κατάσταση καθιστά ευκολότερη την απέλαση μεταναστών από τη Γερμανία προς τη Συρία ή εάν αναμένεται κύμα επαναπατρισμού Σύριων που ζουν στη Γερμανία.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Γιούργκεν Χαρτ (CDU) δήλωσε ότι δεν αναμένει άμεσα αύξηση της προσφυγικής ροής από την Συρία. «Ένα δεύτερο μεγάλο προσφυγικό κύμα το θεωρώ για την ώρα απίθανο. Δεν το είδαμε ούτε στην περίπτωση του Χαλεπιού», δήλωσε ο κ. Χαρτ στην «Rheinische Post», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, «σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες μεταξύ των ομάδων και κλιμακωθεί εκ νέου η εμφύλια σύγκρουση».

Ο αρμόδιος του CDU για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν περιέγραψε την πτώση του καθεστώτος Άσαντ ως «μεγάλη απελευθέρωση για την χώρα και τους ανθρώπους». «Η κόλαση του Άσαντ τελείωσε έπειτα από 13 χρόνια», δήλωσε ο κ. Ρέτγκεν στο περιοδικό «Der Spiegel» και ανέφερε την Τουρκία ως τον «μεγάλο κερδισμένο» της αλλαγής καθεστώτος. «Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κατάσταση. Έχει τεράστιο συμφέρον να μην διαλυθεί η Συρία, προκειμένου να επιτευχθεί η επιστροφή τριών εκατομμυρίων Σύριων που βρίσκονται στην Τουρκία», πρόσθεσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός και ανέδειξε την ανάγκη η Ευρώπη «να πλησιάσει την Τουρκία και να διερευνήσει την προοπτική συνεργασίας».

Για τον κίνδυνο η «αιματηρή κοσμική δικτατορία» Άσαντ στη Συρία να αντικατασταθεί από μια θρησκευτική-φονταμενταλιστική δικτατορία, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ (SPD). «Η Συρία είναι ένα πολυεθνοτικό και πολυθρησκειακό κράτος. Η χώρα αξίζει μια πραγματική ευκαιρία για ειρήνη, συμφιλίωση και σταθερότητα», έγραψε ο κ. Ροτ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

Στο Βερολίνο, σύμφωνα με την αστυνομία, «σχετική μικρή ομάδα» Σύριων διαδήλωσε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή Νοϊκέλν, όπου ζουν πολλοί Τούρκοι και Άραβες, κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «Ελεύθερη Συρία».

EPA/CLEMENS BILAN

Φιντάν: «Οι Κούρδοι της Συρίας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως νόμιμη αντιπολίτευση»

Πιθανώς ο ανατραπείς πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκεται εκτός της χώρας του, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξή του στη Ντόχα, και παράλληλα τόνισε ότι οι Κούρδοι της Συρίας που ελέγχουν το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως νόμιμη αντιπολίτευση στις μελλοντικές διαβουλεύσεις για τη χώρα.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν γνωρίζει πού βρίσκεται ο ‘Ασαντ, ο Χακάν Φιντάν απάντησε: «Δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο για το πού βρίσκεται η Ασαντ. Ούτε γνωρίζω. Πιθανότατα είναι εκτός Συρίας».

Σε σχέση με τις εξελίξεις στην βορειοανατολική Συρία, όπου επικρατούν οι Κούρδοι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία κινείται πολύ προσεκτικά για να διασφαλίσει το Ισλαμικό Κράτος και η κουρδική οργάνωση PKK δεν θα κάνουν κατάχρηση αυτής της διαδικασίας. «Είμαστε σε επαφή με τους Αμερικανούς φίλους μας» σημείωσε.

Ο Χακάν Φιντάν κάλεσε όλους τους δρώντες από την περιοχή και εκτός αυτής να ενεργήσουν προσεκτικά και ψύχραιμα, τονίζοντας ότι «είναι απαραίτητο να μην οδηγηθεί η περιοχή σε περαιτέρω αστάθεια».

Προσέθεσε επίσης ότι «οι κρατικοί θεσμοί της Συρίας πρέπει να διατηρηθούν και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης πρέπει να ενώσουν αμέσως τις δυνάμεις τους».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ακόμη ότι «εκατομμύρια Σύριοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους μπορούν τώρα να επιστρέψουν στα σπίτια τους» και δεσμεύτηκε ότι η Τουρκία, μαζί με τις γειτονικές χώρες, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη νέα κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση της Συρίας, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατότητα που διαθέτει.

EPA/AHMED MARDNLI

Η Μόσχα επιβεβαιώνει ότι ο Άσαντ εγκατέλειψε τη Συρία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα, αφού προηγουμένων έδωσε εντολή να υπάρξει μια «ειρηνική μεταβίβαση» της εξουσίας.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο δεν διευκρινίζει πού βρίσκεται τώρα ο Άσαντ.

Η Μόσχα έχει θορυβηθεί από τις εξελίξεις στη Συρία και οι βάσεις της στο συριακό έδαφος έχουν τεθεί σε ύψιστη επιφυλακή. Επί του παρόντος πάντως δεν υπάρχει κάποια «σοβαρή απειλή» για την ασφάλεια των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων.

Η Ρωσία, σημειώνεται στην ανακοίνωση, δεν συμμετείχε σε συνομιλίες σχετικές με την παράδοση της εξουσίας, μολονότι είναι σε επαφή «με όλες τις αντιπολιτευόμενες ομάδες» στη Συρία. Παράλληλα, κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία και να επιλύσουν ειρηνικά τα προβλήματα.

Τέλος, το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των Ρώσων που βρίσκονται στη Συρία.

Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την παρουσία τους στην ανατολική Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν την παρουσία τους στην ανατολική Συρία και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουν μια αναβίωση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο αμερικανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή Ντάνιελ Σαπίρο μιλώντας σήμερα στη διάσκεψη για την ασφάλεια Διάλογος της Μανάμα, που διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν.

Μιλώντας μερικές ώρες αφότου Σύριοι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι ανέτρεψαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο Σαπίρο κάλεσε όλα τα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους, ιδιαίτερα τις μειονότητες, και να σεβαστούν τους διεθνείς κανόνες.

Θα συνεχίσουμε να έχουμε στενές διαβουλεύσεις με περιφερειακούς εταίρους που επηρεάζονται απ’ αυτή την κρίση για να υποστηρίξουμε τις ανάγκες τους για την ασφάλεια, δήλωσε ακόμα ο Σαπίρο.

Γαλλία και Γερμανία χαιρετίζουν την πτώση του καθεστώτος Άσαντ

Ως «καλό νέο» περιγράφει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία, τονίζει ωστόσο ότι το σημαντικό τώρα είναι να αποκατασταθούν ο νόμος και η τάξη στην χώρα και τάσσεται υπέρ μιας λύσης στη βάση του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ καταπίεσε βάναυσα τον λαό του, φέρει ως βάρος στη συνείδησή του αμέτρητες ζωές και οδήγησε πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν την Συρία. Πολλοί από αυτούς ήρθαν και στη Γερμανία. Ο συριακός λαός έχει βιώσει τρομακτικά δεινά. Το τέλος της κυριαρχίας του Άσαντ στην Συρία είναι επομένως καλό νέο», σημειώνει ο καγκελάριος στην ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «αυτό που είναι τώρα σημαντικό είναι να αποκατασταθούν γρήγορα ο νόμος και η τάξη στην Συρία» και ότι «όλες οι θρησκευτικές κοινότητες και όλες οι μειονότητες πρέπει να απολαμβάνουν προστασία και τώρα και στο μέλλον». Παραμένει εφικτή μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στην Συρία «σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει.

«Θα κρίνουμε τους μελλοντικούς κυβερνώντες με βάση το εάν επιτρέπουν σε όλους τους Σύριους να ζουν με αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση, εάν υπερασπίζονται την κυριαρχία της Συρίας από κακόβουλες παρεμβάσεις τρίτων και από το εάν ζουν ειρηνικά με τους γείτονές τους», καταλήγει η δήλωση του καγκελάριου.

«Το τέλος του Άσαντ αντιπροσωπεύει για εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία μια πρώτη, μεγάλη ανακούφιση» ανέφερε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, προειδοποιώντας να μην αφεθεί η χώρα στα χέρια «άλλων ριζοσπαστών».

«Η χώρα δεν θα πρέπει τώρα να πέσει στα χέρια άλλων ριζοσπαστών, όποια μορφή και αν παίρνουν αυτοί. Καλούμε όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους Σύριους» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Αναλένα Μπέρμποκ.

Η Γαλλία χαιρέτισε επίσης «την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και κάλεσε τους Σύριους να επιδείξουν «ενότητα» και «να απορρίψουν κάθε μορφή εξτρεμισμού». Το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του ζήτησε να υπάρξει «ειρηνική πολιτική μετάβαση» και να προστατευθούν όλοι οι πολίτες και οι μειονότητες της χώρας.

EPA/BILAL ALHAMMOUD

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου χαιρετίζει μια «ιστορική ημέρα»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την ανατροπή του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα», την οποία απέδωσε στα πλήγματα που επέφερε ο στρατός του στους υποστηρικτές της Δαμασκού, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Επισκεπτόμενος μια περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ο Νετανιάχου είπε ότι έχει δώσει εντολή στον ισραηλινό στρατό να καταλάβει εδάφη στην ουδέτερη ζώνη, για να διασφαλίσει την ασφάλεια του Ισραήλ. «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εχθρική δύναμη να εγκατασταθεί στα σύνορά μας», τόνισε.

Ο υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς είπε ότι η απόφαση για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην ουδέτερη ζώνη, που ελέγχεται από τον ΗΕ, ελήφθη για την προστασία των ισραηλινών κοινοτήτων στα Υψώματα του Γκολάν.

Μιλώντας στην τηλεόραση από τα σύνορα με τη Συρία ο Κατς είπε ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να προστατεύσει αυτές τις κοινότητες.

EPA/ATEF SAFADI

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε αεροπορική βάση στη Συρία

Μαχητικά αεροσκάφη που πιστεύεται ότι ήταν ισραηλινά βομβάρδισαν την αεροπορική βάση Χαλχάλα στη νότια Συρία, ανέφεραν δύο πηγές υπηρεσιών ασφαλείας, μία από τον Λίβανο και μία από τη Συρία.

Η βάση αυτή είχε εκκενωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας από τον συριακό στρατό.

Τουλάχιστον έξι πλήγματα σημειώθηκαν σε αυτή τη βάση που βρίσκεται στα βόρεια της πόλης Σουέιντα. Ο τακτικός στρατός είχε αφήσει εκεί μεγάλες ποσότητες ρουκετών και πυραύλων και η επίθεση φαίνεται ότι είχε ως στόχο να μην πέσουν αυτά τα όπλα στα χέρια εξτρεμιστικών ομάδων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν και στόχους στη συνοικία Μαζέ της Δαμασκού.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο προς το παρόν.

Ιράν: «Το μέλλον της Συρίας θα αποφασιστεί από τον συριακό λαό»

Η μοίρα της Συρίας είναι αποκλειστική ευθύνη του συριακού λαού και θα πρέπει να αποφασιστεί χωρίς ξένες επιβολές ή καταστροφικές παρεμβάσεις, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, αφού ο σύμμαχος της Τεχεράνης, ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ανατράπηκε από τους αντάρτες.

Το Ιράν σέβεται την ενότητα και την εθνική κυριαρχία της Συρίας, διαβεβαίωσε το υπουργείο. Η Τεχεράνη θα συνεχίσει τις συνομιλίες της με όλες τις πλευρές, ιδίως στην περιοχή και θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ωστόσο προειδοποίησε ότι η στάση της μπορεί να αλλάξει. «Θα υιοθετεί τις κατάλληλες προσεγγίσεις και θέσεις» αναλόγως των εξελίξεων, ανέφερε το υπουργείο.

Το Ιράν διαβεβαίωσε πάντως ότι θα βοηθήσει με κάθε τρόπο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Συρίας και ότι οι φιλικές σχέσεις των δύο λαών θα συνεχιστούν. Ζήτησε επίσης να τερματιστούν οι ένοπλες συγκρούσεις και να ξεκινήσει «εθνικός διάλογος», τονίζοντας ότι στηρίζει τους διεθνείς μηχανισμούς και ιδίως την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

EPA/BILAL ALHAMMOUD

Το Πεκίνο ελπίζει να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Συρία «το συντομότερο δυνατόν»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ελπίζει ότι η Συρία «θα ξαναβρεί τη σταθερότητά της το συντομότερο δυνατόν» μετά την κατάληψη της Δαμασκού από ισλαμιστές αντάρτες και τη φυγή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Πεκίνο «παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία» ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση βοήθησε Κινέζους πολίτες να φύγουν «με ασφάλεια» από τη Συρία και διατηρεί τις επαφές της με όσους παραμένουν στη χώρα.

Η Κίνα προέτρεψε επίσης όλες τις πλευρές «να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των θεσμών και του κινεζικού προσωπικού στη Συρία».

Η Ρωσία και το Ιράν ήταν οι στενότεροι σύμμαχοι της Συρίας τα τελευταία χρόνια, όμως και οι σχέσεις της Δαμασκού με το Πεκίνο είχαν ενισχυθεί. Η Κίνα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες -εκτός από αυτές της Μέσης Ανατολής- τις οποίες είχε επισκεφθεί ο Άσαντ μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011. Στο ταξίδι του, το 2023, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Άσαντ ανακοίνωσαν τη «στρατηγική συνεργασία» των δύο χωρών τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA