ΚΟΣΜΟΣ

Ταύτιση Κομισιόν – ΕΛΚ για το μεταναστευτικό – Νέα σκληρότερα μέτρα και απελάσεις ενέκρινε η κυβέρνηση Μελόνι στην Ιταλία

«Οι πολίτες μας ορθά αναμένουν ότι είναι η Ευρώπη που θα αποφασίσει ποιος έρχεται σε εμάς και υπό ποιες προϋποθέσεις και όχι οι διακινητές» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, από το Σπλιτ της Κροατίας όπου λαμβάνουν χώρα οι «Ημέρες Μελέτης» (Study Days) του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «όσον αφορά στην παράτυπη μετανάστευση, τα τελευταία γεγονότα στη Λαμπεντούζα υποδεικνύουν την ανάγκη να φτιάξουμε το σύστημα για το μεταναστευτικό και το άσυλο και χάρη στο ΕΛΚ, έχει σημειωθεί πρόοδος στην υιοθέτηση προτάσεων που αποτελούν τον πυρήνα του συμφώνου για το μεταναστευτικό και το άσυλο».

« Προτρέπω έντονα τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε συμφωνία για τον κανονισμό κρίσεων στο συμβούλιο των υπουργών εσωτερικών υποθέσεων σήμερα. Πρέπει να τελειώσουμε τη δουλειά» επισήμανε.

Μ.Βέμπερ: «Τα κράτη μέλη πρέπει να αποφασίζουν ποιοι και πόσοι θα εισέρχονται και όχι οι διακινητές»

Στο μεταναστευτικό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις κοινές δηλώσεις με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Σπλιτ της Κροατίας, και ο προεδρος του ΕΛΚ και επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ στο ΕΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Αφού τόνισε ότι «πρέπει να προσεγγίσουμε με πειστικό τρόπο τους πολίτες ενόψει των ευρωεκλογών», υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να προσφέρουμε ασφάλεια και προστασία στους Ευρωπαίους πολίτες και να ασχοληθούμε με πολύπλοκα ζητήματα, όπως ο πληθωρισμός και το κόστος διαβίωσης και η μετανάστευση, όπου θα πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό αυτών που εισέρχονται στην ΕΕ».

«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίζουν ποιοι και πόσοι θα εισέρχονται και όχι οι διακινητές», είπε και αμέσως πρόσθεσε: «Και να τα συνδυάσουμε όλα αυτά με μια ανθρωπιστική προσέγγιση και να βρούμε μια καλή ισορροπία στο θέμα αυτό». Καταλήγοντας, μίλησε για τις «μελλοντικές προοπτικές» της Ευρώπης, τονίζοντας ότι «οι χριστιανοδημοκράτες είναι από τα ιδρυτικά στελέχη της ΕΕ και είναι αυτοί που έκαναν τη δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης δυνατή».

Η Μελόνι υιοθετεί σκληρότερα μέτρα στο μεταναστευτικό και απελάσεις

Στη συνεδρίασή της το βράδυ της Τετάρτης, η κυβέρνηση Μελόνι ενέκρινε νέα μέτρα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού.

Σε ειδικό διάταγμα προβλέπονται πιο γρήγορες διαδικασίες για την εξακρίβωση της ηλικίας των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στη χώρα. «Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι δεν πρόκειται για ανήλικο και ότι έχει γίνει ψευδής δήλωση ενώπιον δημοσίου λειτουργού, θα μπορεί να διατάσσεται απέλαση», αναφέρεται στο συγκεκριμένο μέτρο. Για τις εξακριβώσεις αυτές, όπως αποφασίσθηκε, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ.

Παράλληλα, ορίζεται ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχουν θέσεις σε δομές για ανηλίκους, οι νέοι ηλικίας άνω των 16 ετών θα μπορούν να μεταφέρονται σε κέντρα μεταναστών μαζί με ενηλίκους.

Σε ό,τι αφορά τα κλειστά κέντρα παραμονής μεταναστών, βάσει των νέων κανόνων η χωρητικότητά τους δεν θα μπορεί να ξεπερνά το διπλάσιο του αριθμού που είχε οριστεί αρχικά ως ανώτατο όριο διαθέσιμων θέσεων. Για τα κέντρα ανηλίκων, η χωρητικότητα θα μπορεί να ξεπερνά μόνον κατά 50% τον αριθμό που είχε οριστεί όταν δημιουργήθηκαν.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA