ΚΟΣΜΟΣ

Τα πρώτα φορτηγά με βοήθεια έφτασαν στη Γάζα μέσω της προσωρινής προβλήτας

Τα πρώτα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας άρχισαν να φτάνουν στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω της πλωτής προβλήτας που κατασκευάστηκε, ανακοίνωσε στο X ο αμερικανικός στρατός.

Σήμερα «περίπου στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια άρχισαν να αποβιβάζουν (ένα πρώτο φορτίο) μέσω της προσωρινής προβλήτας» στις ακτές της Γάζας, επεσήμανε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM).

«Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη, πολυεθνική προσπάθεια να παραδοθεί επιπλέον βοήθεια στους Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα μέσω ενός θαλάσσιου διαδρόμου που έχει απολύτως ανθρωπιστική φύση και θα περιλαμβάνει ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν δωρίσει αριθμός χωρών και ανθρωπιστικών οργανώσεων», διευκρίνισε.

Η προσωρινή προβλήτα θα χρησιμοποιηθεί για την παράδοση βοήθειας στη Γάζα, η οποία δεν διαθέτει αρκετά βαθύ λιμάνι για μεγάλα εμπορικά πλοία.

Σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις του Πενταγώνου, περίπου 90 φορτηγά θα παραδίδουν αρχικά βοήθεια κάθε ημέρα μέσω της αποβάθρας αυτής. Αργότερα ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει τα 150.

Στο μεταξύ η Ισπανία ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπει σε πλοία που μεταφέρουν όπλα προς το Ισραήλ να ελλιμενίζονται στα λιμάνια της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Άλμπαρες, αφού η Μαδρίτη αρνήθηκε χθες Πέμπτη να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο στην Καρθαγένη.

Ο Άλμπαρες διευκρίνισε ότι αυτό ήταν το πρώτο πλοίο στο οποίο δεν δόθηκε άδεια να δέσει σε ισπανικό λιμάνι, εξηγώντας ότι αυτό συνάδει με την απόφαση της κυβέρνησης της Ισπανίας να μην δώσει άδεια για την εξαγωγή όπλων στο Ισραήλ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η Μαδρίτη έλαβε την απόφαση αυτή καθώς δεν επιθυμεί «να συμβάλλει στον πόλεμο».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA