ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος κορυφής Κίνας, Ν. Κορέας και Ιαπωνίας: Θα υιοθετήσουν κοινή δήλωση σε έξι τομείς

Οι ηγέτες της Νότιας Κορέας, της Κίνας και της Ιαπωνίας θα πραγματοποιήσουν στις 26-27 Μαΐου στη Σεούλ την πρώτη τριμερή σύνοδο κορυφής τους εδώ και περισσότερο από τέσσερα χρόνια, ανακοινώθηκε σήμερα από τη νοτιοκορεατική προεδρία.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ θα έχει την Κυριακή διμερείς συνομιλίες με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα, πριν από την τριμερή συνάντησή τους τη Δευτέρα, δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Κιμ Τάε-χίο.

Οι τρεις πρόκειται να υιοθετήσουν κοινή δήλωση σε έξι τομείς, περιλαμβανομένων της οικονομίας και του εμπορίου, πρόσθεσε ο ίδιος στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Οι γειτονικές χώρες είχαν συμφωνήσει να πραγματοποιούν κάθε χρόνο από το 2008 σύνοδο κορυφής με στόχο να προωθήσουν την περιφερειακή συνεργασία, αλλά η πρωτοβουλία τους διακόπηκε εξαιτίας διμερών διενέξεων και της πανδημίας της Covid-19. Η προηγούμενη τριμερής σύνοδος κορυφής τους ήταν στα τέλη του 2019.

Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται την ώρα που η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία εργάζονται για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, που είναι τεταμένες εξαιτίας ιστορικών διενέξεων, ενώ εμβαθύνουν παράλληλα μια τριμερή σύμπραξη ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες εν μέσω εντεινόμενης σινοαμερικανικής αντιπαλότητας.

Το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει ότι οι προσπάθειες της Ουάσινγκτον να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις με τη Σεούλ και το Τόκιο μπορεί να αυξήσουν την ένταση και την αντιπαράθεση στην περιοχή.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA