Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή 12 Απριλίου στις 12:15 (ώρα Ελλάδος) στη Βαρσοβία με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Πολωνία από το 2011.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας (17-18 Απριλίου), καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες – ταυτόχρονα και οι δύο πιο ισχυροί ηγέτες του ΕΛΚ αυτήν τη στιγμή – αναμένεται στην κατ΄ιδίαν συνάντησή τους να συζητήσουν και ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, αλλά και την επόμενη μέρα για την Ευρώπη.
Την στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών στο Βίλνιους.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, ενώ αποδέχτηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Ελβετία.
Την στρατηγική θέση της Ελλάδας ως προς την συνδεσιμότητα που αφορά την ενέργεια επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών, στο Βίλνιους, λέγοντας ότι η σημασία της χώρας μας θα δικαιολογούσε τη μετονομασία της διαδικασίας σε Πρωτοβουλία Τεσσάρων Θαλασσών.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα, έγινε επίσημο μέλος της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών πέρυσι και είναι η πρώτη ευκαιρία να εκπροσωπήσει ο ίδιος τη χώρα σε αυτή τη σημαντική συνάντηση, «η οποία λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο μεγάλων γεωπολιτικών αναταραχών στην Ευρώπη» όπως είπε, και προσέθεσε:
«Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στην Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών, ανοίγοντας τη νότια οδό συνδεσιμότητας, είτε αυτό αφορά στη σιδηροδρομική και οδική συνδεσιμότητα είτε αφορά στην ενέργεια, καθώς μπορούμε να γίνουμε το φυσικό σημείο εισόδου για την ενέργεια -είτε πρόκειται για φυσικό αέριο είτε για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές- από το νότο στον βορρά».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως, αν σκεφτεί κανείς με όρους πραγματικής γεωγραφίας, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πλέον μέλος της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών «θα δικαιολογούσε ακόμα και τη μετονομασία της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών σε Πρωτοβουλία Τεσσάρων Θαλασσών, καθώς ανοίγει τον νότιο διάδρομο προς το Αιγαίο Πέλαγος.
Προσβλέπω ιδιαίτερα, λοιπόν, στις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που θα έχουμε στη σημερινή συνάντηση».