ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μόντι-Πούτιν στη Μόσχα: «Οι σχέσεις των δύο χωρών βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη»

Η σχέση της Ινδίας με τη Ρωσία βασίζεται στην «αμοιβαία εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε σήμερα από τη Μόσχα όπου πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και πρόσθεσε ότι εκτιμά την ηγεσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μόντι απευθυνόταν στην ινδική διασπορά κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία την τελευταία πενταετία.

Η επίσκεψή του συμπίπτει με την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, παρότι ένας ανώτερος αξιωματούχος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών είπε την περασμένη εβδομάδα ότι τυχαία συνέπεσε η επίσκεψη του Μόντι αυτή την περίοδο καθώς εντάσσεται σε έναν προγραμματισμό συναντήσεων μεταξύ των δύο χωρών που πραγματοποιείται πολύ καιρό πριν.

«Κάθε Ινδός θεωρεί τη Ρωσία φίλη της Ινδίας σε καλούς και κακούς καιρούς. Η δέσμευση στη σχέση μας έχει δοκιμαστεί πολλές φορές και κάθε φορά (η σχέση μας) αναδυόταν ισχυρή», δήλωσε ο Μόντι προσθέτοντας ότι εκτιμά γι’ αυτό τον «καλό φίλο» του, τον Πούτιν.

Η Ρωσία έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ινδίας και το Νέο Δελχί και η Μόσχα έχουν στενούς δεσμούς από την σοβιετική περίοδο.

Η Δύση, ειδικά οι ΗΠΑ, επιχειρούν να ενισχύσουν τους δεσμούς με την Ινδία ως πιθανό αντίβαρο της ανερχόμενης Κίνας στην περιοχή.

Αλλά το Νέο Δελχί και η Δύση έχουν λάβει διαφορετική θέση για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε χθες την «ανησυχία» του στην Ινδία για τη σχέση της με τη Ρωσία.

Η Ινδία έχει αποφύγει να επικρίνει τη Ρωσία και έχει αυξήσει τις αγορές φθηνού ρωσικού πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ έχει καλέσει την Ουκρανία και τη Ρωσία να επιλύσουν τη σύγκρουση μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχτηκε τον Μόντι αργά χθες το βράδυ και τον ξενάγησε στην κατοικία του έξω από τη Μόσχα ενόψει των επίσημων συνομιλιών τους στο Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν αγκάλιασε τον Ινδό ηγέτη στην κατοικία του στο Νόβο-Ογκάριοβο και τον αποκάλεσε «αγαπητό φίλο», ενώ δήλωσε «πολύ χαρούμενος» που τον είδε, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Λίγο πριν ο Μόντι συναντήσει τον Πούτιν τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρωσικό πύραυλο με στόχο νοσοκομείο στο Κίεβο.

Αργότερα, ενώ ο Μόντι ανέβαζε τη φωτογραφία του αγκαλιά με τον Πούτιν στην πλατφόρμα Χ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «τεράστια απογοήτευση και καταστροφικό πλήγμα στις ειρηνευτικές προσπάθειες να βλέπει τον ηγέτη της μεγαλύτερης πληθυσμιακά παγκοσμίως δημοκρατίας να αγκαλιάζει τον πιο αιματοβαμμένο εγκληματία του κόσμου στη Μόσχα μια τέτοια ημέρα».

Πούτιν και Μόντι είναι προγραμματισμένο να έχουν επίσημες συνομιλίες αργότερα σήμερα στο Κρεμλίνο που θα επικεντρωθούν στις προμήθειες φθηνότερης ενέργειες και στην ενίσχυση των οικονομικών και στρατηγικών δεσμών των δύο χωρών.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA