ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Γερμανίας – Γαλλίας για το «άρμα μάχης του μέλλοντος»

Οι υπουργοί Άμυνας της Γερμανίας και της Γαλλίας ανακοίνωσαν σήμερα πως συμφώνησαν στο κοινό σχέδιό τους για το άρμα μάχης του μέλλοντος (Main Ground Combat System, MGCS) όσον αφορά την κατανομή του έργου μεταξύ των βιομηχανιών, σημείο κλειδί για να ξεμπλοκαριστεί το πρόγραμμα αυτό, που υπονομευόταν μέχρι τώρα από διιστάμενα συμφέροντα.

«Αυτό είναι κάτι περισσότερο από ορόσημο, είναι μια ιστορική στιγμή (…) Συμφωνήσαμε πώς θα κατανείμουμε όλες τις αποστολές στο πλαίσιο αυτού του μεγάλου προγράμματος», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με το γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνί.

«Έχουμε μια συμφωνία και χαιρόμαστε γι’ αυτό», δήλωσε ο Λεκορνί, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτού «του διαρθρωτικού προγράμματος για τους χερσαίους στρατούς των δύο χωρών, θεμελιωδώς διαρθρωτικό για την Ευρώπη, διαρθρωτικό ακόμα και για το ΝΑΤΟ».

Το πρόγραμμα MGCS είχε αρχίσει το 2017, την ίδια περίοδο με το πρόγραμμα για το μαχητικό αεροπλάνο του μέλλοντος (SCAF), ένα άλλο πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Το νέο άρμα μάχης προβλέπεται να αντικαταστήσει από το 2035 τα γαλλικά άρματα μάχης Leclerc και τα γερμανικά Leopard 2, σηματοδοτώντας «τεχνολογικό άλμα μιας γενιάς» χάρη στο «επίπεδο καινοτομίας» του και στη «συνδεσιμότητά» του, υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός.

Οι Μπόρις Πιστόριους και Σεμπαστιάν Λεκορνί είχαν ζητήσει πέρυσι να δοθεί νέα ώθηση σ’ αυτό το γαλλογερμανικό πρόγραμμα που αντιμετώπιζε εμπόδια λόγω των βιομηχανικών αντιπαλοτήτων και διιστάμενων συμφερόντων του Παρισιού και του Βερολίνου.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε «καθορίζει πολύ ξεκάθαρα ότι, όσον αφορά την παραγωγή, θα υπάρξει κατανομή 50/50 ανάμεσα στις βιομηχανίες των χωρών», δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι επρόκειτο για «περίπλοκες και δύσκολες διαπραγματεύσεις».

Η συμφωνία θα επισημοποιηθεί στις 26 Απριλίου με την υπογραφή ενός κοινού εγγράφου, ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA