ΚΟΣΜΟΣ

Στο Ευρωκοινοβούλιο η διάβρωση του κράτους δικαίου, οι υποκλοπές και η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για πρώτη φορά για το ζήτημα του κράτους δικαίου, το σκάνδαλο των υποκλοπών και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, βάζοντας και επίσημα στο «στόχαστρο» τη χώρα.

Σύμφωνα με το Euractiv, πρόκειται για πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με την οποία συμφώνησαν και άλλες ομάδες, ενώ το θέμα εισάγεται με τον χαρακτηριστικό τίτλο, με τίτλο «Η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα – Το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία του Τύπου».

Όπως αναφέρει το Euractiv, το κράτος δικαίου δικαίου στην Ελλάδα συγκλονίζεται από το λεγόμενο «Ελληνικό Γουότεργκεϊτ», το σκάνδαλο υποκλοπών, με πολιτικούς και δημοσιογράφους να έχουν υποστεί  παραβιάσεις των τηλεφώνων τους από μυστικές υπηρεσίες.

Ενώ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2022, η Ελλάδα έπεσε από την 70η θέση το 2021 στη 108, τη χειρότερη θέση από όλα τα μέλη της ΕΕ.

Και τα δύο ζητήματα έχουν δημιουργήσει μια τοξική ατμόσφαιρα, σημειώνει το άρθρο, με την Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διερευνά τη χρήση του Pegasus και του αντίστοιχου spyware παρακολούθησης, επιμένοντας στην ανάγκη διαλεύκανσης του σκανδάλου πριν από τις επερχόμενες  εκλογές.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA