Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να μεταβεί σήμερα στη Δυτική Όχθη προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στο τελευταίο σκέλος εντατικής διπλωματικής ακολουθίας όπου αναγκάστηκε να κάνει έκκληση στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους για αποκλιμάκωση.
Στη Ραμάλα, παλαιστινιακό έδαφος που τελεί υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967, ο Μπλίνκεν αναμένεται να ζητήσει γι΄άλλη μια φορά από τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής να κάνει περισσότερα προκειμένου να καταπολεμήσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
Και αυτά στον απόηχο της απόφασης της Παλαιστινιακής Αρχής να θέσει τέλος στη συμφωνία για θέματα ασφαλείας με το Ισραήλ σε αντίποινα για την πολύνεκρη ισραηλινή επιδρομή της περασμένης Πέμπτης στην Τζενίν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν λύπη για την απόφαση αυτή με τον φόβο ότι η κατάσταση επί του εδάφους «θα επιδεινωθεί».
Προηγουμένως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει νέα σειρά συναντήσεων με Ισραηλινούς αξιωματούχους στην Ιερουσαλήμ, καθώς και συναντήσεις με παράγοντες της ισραηλινής και παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών.
Φθάνοντας χθες Δευτέρα στην περιοχή προερχόμενος από το Κάιρο, πίεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να αναλάβουν επειγόντως δράση προκειμένου να αποκαταστήσουν την ηρεμία στο υπόβαθρο ενός νέου σπιράλ φονικής βίας που οι διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση δεν κατάφεραν να ηρεμήσουν.
Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, που είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό και ξεκίνησε την Κυριακή στην Αίγυπτο, πήρε μια διαφορετική στροφή με την έκρηξη της ισραηλινοπαλαιστινιακής βίας τις τελευταίες ημέρες.
«Απευθύνουμε έκκληση τώρα σε όλα τα μέρη να λάβουν επειγόντως μέτρα για επιστροφή στην ηρεμία και αποκλιμάκωση», δήλωσε χθες ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Μπλίνκεν είπε πως θέλει να «εγκαθιδρύσει ένα αίσθημα ασφάλειας για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους».
Συνάντησε το βράδυ τον Ισραηλινό ομόλογό του Έλι Κοέν και στη συνέχεια τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ.
Ο Μπλίνκεν ξεκίνησε την περιοδεία του στην Αίγυπτο, μια χώρα η διπλωματία της οποίας και κυρίως οι υπηρεσίες πληροφοριών της επιζητούν να παρέμβουν στην παλαιστινιακή υπόθεση.
Η Αίγυπτος, η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ το 1979 και που γειτνιάζει με τη Λωρίδα της Γάζας που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια, δέχεται τόσο επικεφαλής ισραηλινών κυβερνήσεων όσο ηγέτες διαφόρων παλαιστινιακών κομμάτων.
Η αιγυπτιακή προεδρία δήλωσε πως «η Αίγυπτος κατέβαλε τις τελευταίες ημέρες προσπάθειες ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η έκρηξη των εντάσεων».
Τα περιθώρια ελιγμών του Μπλίνκεν μοιάζουν ωστόσο περιορισμένα και, σε ιδιωτικές συνομιλίες, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν την απόγνωσή τους απέναντι στην κλιμάκωση και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
Η Ουάσινγκτον προσπαθεί κυρίως να επαναδεσμευθεί με τον Νετανιάχου αντιμέτωπη με τη νέα πολιτική συμφωνία στο Ισραήλ και το αυξανόμενο βάρος της ακροδεξιάς.
Αμερικανοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν διαδοχικά πρόσφατα την Ιερουσαλήμ, προαναγγέλλοντας ίσως μια προσεχή επίσκεψη του Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο.