ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενόψει της συμμετοχής του Ισραήλ στον ημιτελικό της Eurovision

Ο Β’ ημιτελικός του φετινού διαγωνισμού της Eurovision θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ στην πόλη του Μάλμε στη Σουηδία, με την ισραηλινή συμμετοχή να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις λόγω της αιματοχυσίας στη Γάζα, ενώ μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων προγραμματίζονται στη διοργανώτρια πόλη.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα αναμένονται να συμμετέχουν στις φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο του Μάλμε, ενώ παράλληλα υποστηρικτές του Ισραήλ έχουν καλέσει σε δική τους συγκέντρωση σε κοντινή τοποθεσία της πόλης.

Ήδη εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν λάβει χώρα κατά την τελετή έναρξης της εκδήλωσης  την περασμένη Τρίτη πριν τον πρώτο ημιτελικό, όταν ο Σουηδός τραγουδιστής με παλαιστινιακή καταγωγη Έρικ Σαάντε εμφανίστηκε στη σκηνή φορώντας στο χέρι του το εμβληματικό παλαιστινιακό μαντήλι καφίγια.

Ο ίδιος δήλωσε: «Αυτός ήταν ο δικός μου τρόπος να δείξω τις ρίζες μου, που είναι πολύ σημαντικό σε έναν τέτοιο κόσμο. Έλαβα αυτή την keffiyeh από τον πατέρα μου όταν ήμουν μικρός, για να μην ξεχάσω ποτέ από που προέρχεται η οικογένειά μου. Τότε δεν ήξερα ότι μία μέρα θα αποκαλείται από την EBU “πολιτικό σύμβολο“. Είναι σαν να αποκαλούν το “Σουηδικό άλογο Dala” πολιτικό σύμβολο. Αυτό στα μάτια μου είναι ρατσισμός».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), που διοργανώνει το φεστιβάλ, καταδίκασε τη χειρονομία και ζήτησε συγνώμη από το κοινό. Νωρίτερα φέτος, είχε απορρίψει τις εκκλήσεις για αποκλεισμό της ισραηλινής συμμετοχής, όμως ζήτησε από το Ισραήλ να τροποποιήσει τους στίχους του αρχικού τραγουδιού «October Rain», το οποίο φαινόταν να αναφέρεται στην επίθεση της Χαμάς.

Η 20χρονη Ισραηλινή διαγωνιζόμενη Έντεν Γκολάν, από την πλευρά της ελπίζει ότι η ερμηνεία της θα βοηθήσει στην ένωση των ανθρώπων, τονίζοντας ότι αισθάνεται τιμή που έχει την ευκαιρία να γίνει η φωνή της χώρας της. Ωστόσο σε βίντεο από την πρόβα της που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Γκολάν δέχεται αποδοκιμασίες από το κοινό.

Οι σουηδικές αρχές έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας και έχουν προετοιμαστεί για πιθανές αναταραχές κατά τη διάρκεια της Eurovision.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, περίπου 100.000 επισκέπτες έχουν συρρεύσει στην πόλη της νότιας Σουηδίας για το ετήσιο φεστιβάλ, το οποίο παρακολουθούν τηλεοπτικά περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αν και φέτος μηνύματα από όλον τον κόσμο κάνουν λόγο για μποϊκοτάζ λόγω της ισραηλινής συμμετοχής.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA