Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συνομίλησε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης με την Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία πραγματοποιεί εξαήμερη επίσκεψη στη χώρα από προχθές, Δευτέρα, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, μετά τις νέες αποκαλύψεις από ξένα μέσα ενημέρωσης για την καταστολή στην Σιντζιάνγκ.
Η επίσκεψη αυτή προαναγγέλλεται δύσκολη για την πρώην πρόεδρο της Χιλής, υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί από τις κινεζικές αρχές για να αποκαταστήσουν την εικόνα τους, υπογραμμίζουν παρατηρητές.
“Τα ζητήματα που συνδέονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα πρέπει να πολιτικοποιούνται, να εργαλειοποιούνται ή να υπάρχουν (γι’αυτά) δύο μέτρα και δύο σταθμά”, δήλωσε ο πρόεδρος Σι στην Μπατσελέτ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις δηλώσεις που μετέδωσε το CCTV.
“Κάθε χώρα έχει μια διαφορετική κατάσταση” και κατά συνέπεια “έχει μια πορεία ανάπτυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει να ταιριάζει με τις εθνικές της συνθήκες”, σημείωσε επίσης ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου, προσθέτοντας ότι μεταξύ των διαφόρων ειδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το δικαίωμα στην επιβίωση και την ανάπτυξη είναι πρωταρχικής σημασίας για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
“Δεν υπάρχει ‘τέλεια χώρα’ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα”, τόνισε επίσης.
“Η απόκλιση από την πραγματικότητα και η χονδρική αντιγραφή του θεσμικού μοντέλου άλλων χωρών όχι μόνον θα ταιριάζει άσχημα στις τοπικές συνθήκες, αλλά θα φέρει επίσης καταστροφικές συνέπειες”, σημείωσε επίσης ο Σι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
“Στο τέλος οι μεγάλες μάζες του λαού είναι που θα υποφέρουν”, υπογράμμισε.
Κοινοπραξία 14 ξένων μέσων ενημέρωσης δημοσίευσε χθες, Τρίτη, φερόμενα ως ντοκουμέντα από ανώνυμη πηγή, τα οποία, σύμφωνα με τα μέσα αυτά, προήλθαν από χακάρισμα υπολογιστών της αστυνομίας της Σιντζιάνγκ, περιφέρειας στην βορειοδυτική Κίνα.
Μεταξύ αυτών βρίσκονται χιλιάδες φωτογραφίες οι οποίες παρουσιάζεται ότι ελήφθησαν σε “κέντρα κράτησης” και δείχνουν τα πρόσωπα πολλών “κρατουμένων”, μεταξύ των οποίων γυναικών, ανηλίκων και ηλικιωμένων. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την αξιοπιστία των εγγράφων αυτών.
Η Κίνα αρνείται οποιαδήποτε κατάχρηση.
Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις δήλωσε ότι ήταν λάθος της Μπατσελέτ να συμφωνήσει να επισκεφθεί την Κίνα, εν μέσω ανησυχιών ότι κυβερνητικοί περιορισμοί στην πρόσβαση που θα έχει μπορεί να υπονομεύσουν τον έλεγχο των επιδόσεων του Πεκίνου στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
“Δεν έχουμε καμία προσδοκία ότι η ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) θα χορηγήσει την απαραίτητη πρόσβαση που απαιτείται για τη διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης, μη χειραγωγημένης αποτίμησης του περιβάλλοντος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σιντζιάνγκ”, δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Νεντ Πράις.
“Πιστεύουμε ότι ήταν λάθος να συμφωνήσει σε μια επίσκεψη υπό τις συνθήκες” αυτές, πρόσθεσε ο Πράις, σημειώνοντας ότι η Μπατσελέτ δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια πλήρη εικόνα για “τις ωμότητες, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τη γενοκτονία” στην περιοχή.
Η Μπατσελέτ είχε ζητήσει ανεμπόδιστη πρόσβαση στην Σιντζιάνγκ, αλλά το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ανακοινώσει ότι η επίσκεψή της θα διεξαχθεί σε “κλειστό κύκλο”, αναφερόμενο σε τρόπο απομόνωσης των ανθρώπων εντός “φούσκας” για να προληφθεί δυνάμει εξάπλωση της COVID-19.
Η Κίνα αρνείτο αρχικά την ύπαρξη οποιωνδήποτε κέντρων κράτησης, αλλά αργότερα παραδέχθηκε ότι έχει δημιουργήσει “κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης”, τα οποία είναι αναγκαία για να περιοριστεί η, σύμφωνα με την ίδια, τρομοκρατία, αυτονομιστική δράση και η θρησκευτική ριζοσπαστικοποίηση στην Σιντζιάνγκ.
“Πολύτιμη” ευκαιρία να μιλήσει απευθείας μαζί του για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χαρακτήρισε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τη συνομιλία που είχε σήμερα με τον Κινέζο πρόεδρο.
“Για να είναι βιώσιμες η ανάπτυξη, η ειρήνη και η ασφάλεια: τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δικαιοσύνη, η συμπερίληψη όλων, χωρίς εξαιρέσεις, πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο”, αναφέρει η Μπατσελέτ σε σημερινό tweet.
Μολονότι η εξαήμερη παραμονή της στην Κίνα περιλαμβάνει επίσκεψη στην απομακρυσμένη δυτική περιφέρεια της Σιντζιάνγκ, σήμερα δεν υπήρξε αναφορά σε αυτήν σε όσα μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης για την τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Μπατσελέτ και του Κινέζου προέδρου.
Το γραφείο της Μπατσελέτ δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει σε αίτημα που απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το Reuters για σχολιασμό.
Επικριτές έλεγαν ότι δεν πίστευαν πως θα διδόταν στην Μπατσελέτ η απαραίτητη πρόσβαση για να κάνει μια πλήρη αποτίμηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σιντζιάνγκ.
Χθες, Τρίτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ήταν “λάθος να συμφωνήσει σε μια επίσκεψη υπό τις συνθήκες” αυτές.
Οι ΗΠΑ έχουν περιγράψει ως γενοκτονία την μεταχείριση των Ουιγούρων από την Κίνα.
Η πολυαναμενόμενη επίσκεψη της Μπατσελέτ στην Κίνα, η πρώτη από κάτοχο του αξιώματός της εδώ και 17 χρόνια, χαρακτηρίζεται δύσκολη από την αρχή της, σε μεγάλο βαθμό λόγω των ανησυχιών ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην έγκριση, και όχι στον έλεγχο, των επιδόσεων της Κίνας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τη Δευτέρα, η Μπατσελέτ δήλωσε σε διπλωμάτες που υπηρετούν στο Πεκίνο ότι το ταξίδι της στην Σιντζιάνγκ δεν γίνεται για “έρευνα” για τις επιδόσεις της Κίνας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά για να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση με τις κινεζικές αρχές, δήλωσαν στο Reuters τρεις δυτικοί διπλωμάτες.
Κάποιοι διπλωμάτες εξέφρασαν ανησυχία ότι δεν θα της δοθεί “ανεμπόδιστη και ουσιαστική” πρόσβαση.
“Είμαι μεγάλη γυναίκα”, απάντησε στις ανησυχίες αυτές, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες. “Μπορώ να καταλάβω τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις”.
Η Μπατσελέτ εξήγησε ότι, αν και η πρόσβασή της περιοριζόταν εξαιτίας της COVID-19, είχε οργανώσει κάποιες συναντήσεις με ανθρώπους ανεξάρτητα από τις κινεζικές αρχές.