Ο πρόεδρος της Κίνας χαρακτήρισε τις σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον αποφασιστικής σημασίας «για το μέλλον της ανθρωπότητας», κατά την διάρκεια της επίσκεψης αντιπροσωπείας Αμερικανών γερουσιαστών στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο δυνάμεις.
«Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι σημαντικότερες στον κόσμο», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ υποδεχόμενος την αμερικανική αποστολή υπό τον Τσακ Σούμερ, τον πρόεδρο της αμερικανικής Γερουσίας.
«Ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεννοούνται απέναντι σε έναν κόσμο σε αναταραχή θα είναι αποφασιστικός για το μέλλον και την μοίρα της ανθρωπότητας», είπε ο Σι.
Το πρωί, η αμερικανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι.
«Ελπίζουμε ότι η επίσκεψη αυτή θα βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατανοήσουν καλύτερα την Κίνα, να αντιμετωπίσουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα και να διαχειρισθούν με περισσότερο ορθολογισμό τις υπάρχουσες διαφορές», δήλωσε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.
Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν τους τελευταίους μήνες να αναβιώσουν τον σινοαμερικανικό διάλογο με διαδοχικές επισκέψεις υψηλόβαθμων αμερικανών αξιωματούχων στο Πεκίνο.
«Οφείλουμε να διαχειρισθούμε τις σχέσεις μας με υπεύθυνο τρόπο», δήλωσε από την πλευρά του ο Τσακ Σούμερ, επιμένοντας στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ «δεν επιζητούν την σύγκρουση».
Η αντιπροσωπεία των αμερικανών γερουσιαστών έγινε επίσης δεκτή από τον πρόεδρο της Λαϊκής Συνέλευσης της Κίνας Ζάο Λετζί.
«Οι χώρες μας, από κοινού, θα διαμορφώσουν αυτόν τον αιώνα», δήλωσε ο Τσακ Σούμερ.
«Καθώς είμαστε δύο μεγάλες δυνάμεις, είναι φυσικό οι δύο μεγάλες δυνάμεις να βρίσκονται σε ανταγωνισμό σε τομείς όπως το εμπόριο, η τεχνολογία και η διπλωματία, μεταξύ άλλων», είπε.
Η επίσκεψη των αμερικανών γερουσιαστών πραγματοποιείται στην Κίνα την στιγμή που αρχίζει να διαμορφώνεται η προοπτική μίας συνάντησης ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών.
Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε την Παρασκευή στην πιθανότητα συνάντησής του με τον Σι Τζινπίνγκ κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής των του Apec (Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού) στα μέσα του Νοεμβρίου στο Σαν Φρανσίσκο.
«Μία τέτοια συνάντηση δεν έχει οργανωθεί, αλλά αποτελεί πιθανότητα», είπε.
Ωστόσο, οι σινοαμερικανικές σχέσεις παραμένουν τεταμένες ως προς σειρά εμπορικών διαφορών, την κινεζική επέκταση στην Νότια Σινική Θάλασσα και το θέμα της Ταϊβάν.
Σήμερα, ο Τσακ Σούμερ επέκρινε την θέση της Κίνας, η οποία ζήτησε «αυτοσυγκράτηση» σχετικά με την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ.
«Για να είμαι ειλικρινής, απογοητεύθηκαν από την δήλωση (…) που δεν έδειξε καμία ενσυναίσθηση, καμία υποστήριξη προς το Ισραήλ σε αυτούς τους δύσκολους και ταραγμένους καιρούς», είπε.
Οταν ερωτήθηκε σχετικά κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ διαβεβαίωσε ότι η Κίνα «ανησυχεί πολύ για την συνεχή κλιμάκωση της παλαιστινοϊσραηλινής σύγκρουσης».
Το Πεκίνο «εκφράζει την λύπη του για τις απώλειες μεταξύ των πολιτών που προκλήθηκαν από την σύγκρουση», ενώ «αποδοκιμάζει και καταδικάζει τις ενέργειες που πλήττουν πολίτες».
Η Κίνα «είναι αντίθετη με κάθε ενέργεια που μπορεί να επεκτείνει την σύγκρουση και να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και ελπίζει ότι κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοσθεί μόλις αυτό γίνει δυνατό ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η ειρήνη», επέμεινε η Μάο Νινγκ.
«Το μέσον για την έξοδο από τον (φαύλο) κύκλο της παλαιστινοϊσραηλινής σύγκρουσης είναι η επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, η εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών και η προώθηση μιας συνολικής και προσήκουσας λύσης στο θέμα της Παλαιστίνης με πολιτικά μέσα με τρόπο ώστε να γίνουν σεβαστές οι ανησυχίες όλων των πλευρών».
«Η Κίνα θα συνεχίσει τις αδιάκοπες προσπάθειες μαζί με την διεθνή κοινότητα με τον στόχο αυτόν», είπε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Ο κόσμος σήμερα περνά μία περίοδο αναταραχής και αλλαγών», είχε δηλώσει νωρίτερα ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι. «Η κρίση στην Ουκρανία δεν έχει ακόμη διευθετηθεί και ο πόλεμος επέστρεψε στην Μέση Ανατολή».
«Ολα αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν από την διεθνή κοινότητα και η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παίξουν τους ρόλους που τους αντιστοιχούν», είπε.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)