Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε σήμερα ζώνη καταστροφής τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς στη νότια Τουρκία, επιβάλλοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή για τρεις μήνες.
Σε ομιλία του, ο Ερντογάν δήλωσε πως 70 χώρες προσέφεραν βοήθεια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και πως οι αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν ξενοδοχεία στην Αττάλεια, ένα τουριστικό θέρετρο στη δυτική Τουρκία, ώστε να στεγάσουν προσωρινά ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς.
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως ο απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία αυξήθηκε στους 3.549.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Τουρκία, 19 κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία) μαζί με την Αλβανία και το Μαυροβούνιο έχουν προσφέρει ομάδες έρευνας και διάσωσης σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ και τις τουρκικές αρχές.
Συγκεκριμένα, 25 ομάδες έρευνας και διάσωσης κατευθύνονται στις περιοχές, που έχουν πληγεί περισσότερο στην Τουρκία για να βοηθήσουν τους πρώτους διασώστες, και 11 από αυτές τις ομάδες έχουν ήδη φτάσει. Επιπλέον 2 ιατρικές ομάδες έχουν σταλεί μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την παροχή επείγουσας υγειονομικής περίθαλψης σε άτομα που έχουν πληγεί. Συνολικά, 1.185 διασώστες και 79 σκύλοι αναζήτησης έχουν προσφερθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτοί οι αριθμοί μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω.
Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ συγκέντρωσε επίσης μια Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από εμπειρογνώμονες από 11 κράτη μέλη που αναπτύχθηκαν αμέσως στην Τουρκία για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις.
Όσον αφορά τη Συρία, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της επί τόπου και χρηματοδοτεί ανθρωπιστικές οργανώσεις που πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, παρέχοντας επίσης υποστήριξη νερού και αποχέτευσης και διανέμοντας κουβέρτες και είδη υγιεινής στις πληγείσες περιοχές. Αξιολογούν επίσης το επίπεδο των ζημιών και των αναγκών στη Συρία μετά τον χθεσινό σεισμό για να προσαρμόσουν την αντίδρασή τους.
Η ΕΕ εξετάζει όλες τις βιώσιμες επιλογές για την ανάπτυξη πρόσθετων πόρων εντός της Συρίας για την υποστήριξη των πληγέντων πληθυσμών.
Η Συρία δεν έχει ζητήσει βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μπάλας Ουϊβάρι ανέφερε ότι υπάρχει νομική δυνατότητα το αίτημα για ενεργοποίηση του Μηχανισμού να γίνει μέσω του ΟΗΕ για λογαριασμό της χώρας, όμως προς το παρόν δεν έχει ακόμα φτάσει ανάλογο αίτημα στην ΕΕ.
Ο χρόνος εξαντλείται για να σωθούν εκατοντάδες οικογένειες που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της συριακής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας την οποία διαχειρίζεται η αντιπολίτευση.
Ο Ραΐντ αλ-Σάλεχ δήλωσε στο Ρόιτερς πως χρειάζεται επειγόντως βοήθεια από διεθνείς οργανώσεις για τις προσπάθειες της οργάνωσης, η οποία είναι γνωστή με την ονομασία Λευκά Κράνη στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τραυματισθεί.
«Κάθε δευτερόλεπτο σημαίνει ότι σώζονται ζωές και κάνουμε έκκληση σε όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παράσχουν υλική βοήθεια και να αποκριθούν επειγόντως σε αυτή την καταστροφή», είπε.
Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών έπληξε τις πρώτες ώρες της χθεσινής ημέρας την Τουρκία και τη Συρία, ισοπεδώνοντας ολόκληρες πολυκατοικίες, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε νοσοκομεία και αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους τραυματισμένους ή άστεγους.
Τουλάχιστον 1.602 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία και 3.640 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Δαμασκού και εργαζόμενους σε συνεργεία διάσωσης στη βορειοδυτική Συρία που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό στη βορειοδυτική Συρία, οι προσπάθειες διάσωσης δυσχεραίνονται από την έλλειψη εξοπλισμού και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι διασώστες απομάκρυναν σωρούς μπάζων χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια εργαλεία και τα χέρια τους.
«Οι ομάδες μας καταβάλλουν πολλές προσπάθειες αλλά δεν μπορούν να αποκριθούν στην καταστροφή και στον μεγάλο αριθμό των κτιρίων που κατέρρευσαν», είπε ο αλ-Σάλεχ.
Η Ομάδα Έκτακτης Απόκρισης της Συρίας, μια μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα, ανέφερε πως οι χιονοθύελλες έκλεισαν δρόμους μέσα σε πρόχειρους καταυλισμούς που στεγάζουν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Σύρους.
«Έχουμε μεγάλη δυσκολία στην εξασφάλιση κατάλληλου εξοπλισμού λόγω του εύρους των περιοχών που έχουν πληγεί», δήλωσε ο Σαλάμα Ιμπραήμ, διασώστης που επιχειρεί στην πόλη Σάρμαντα, όπου μια ολόκληρη γειτονιά ισοπεδώθηκε.
Ο ανταρτοκρατούμενος θύλακας στη βορειοδυτική Συρία είναι καταφύγιο για περίπου πέντε εκατομμύρια ανθρώπους πολλοί από τους οποίους ξεριζώθηκαν εξατίας επίθεσης της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία συριακής κυβέρνησης που ανέστρεψε το κλίμα υπέρ του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη διάρκεια της συριακής σύγκρουσης που μαίνεται από το 2011.
«Τα περισσότερα νοσοκομεία είναι γεμάτα και η κατάσταση είναι τραγική. Έχουμε επείγουσα ανάγκη φαρμάκων για να καλύψουμε τις ανάγκες», δήλωσε ο Ζουχάιρ αλ Κάρατ, επικεφαλής της υγειονομικής αρχής στην πόλη Ιντλίμπ.
Καταστροφές έχουν διαπιστωθεί επίσης ευρέως στον ανατολικό τομέα της υπό κυβερνητικό έλεγχο πόλης Χαλέπι, τα κτίρια της οποίας επωμίστηκαν το μεγαλύτερο βάρος των εντατικών αεροπορικών βομβαρδισμών της Ρωσίας και του συριακού στρατού προκειμένου να εκδιώξουν τους αντάρτες το 2016, σύμφωνα με διασώστες και εργαζομένους σε υπηρεσίες αρωγής.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε σήμερα πως ο οργανισμός είναι έτοιμος να διανείμει βοήθεια σε όλες τις περιοχές της χώρας περιλαμβανομένων εκείνων που τελούν υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.
«Δεν διακρίνουμε ανάμεσα στον συριακό λαό. Είμαστε η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος για όλο τον συριακό λαό», δήλωσε ο Χάλεντ Χμπουμπάτι σε συνέντευξη Τύπου.
«Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε αυτοκινητοπομπή με βοήθεια στις πληγείσες περιοχές της επαρχίας Ιντλίμπ (στη βόρεια Συρία). Αν (η αντιπολίτευση) ανοίξει έναν δρόμο για εμάς, θα πάμε. Δεν έχουμε πρόβλημα με αυτό», είπε ο Χμπουμπάτι.
Έκανε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη, που συντονίζουν επί μακρόν τις επιχειρήσεις αρωγής στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, να βοηθήσουν.
Η οργάνωσή του χρειάζεται βαρύ εξοπλισμό, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα προκειμένου να συνεχίσει τις επιχειρήσεις διάσωσης.