ΚΟΣΜΟΣ

Σάννα Μάριν στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου: «Ενωμένοι θα βγούμε νικητές από τον ρωσικό εκβιασμό και τον μακρύ χειμώνα»

Η Σάννα Μάριν, η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο, απευθύνθηκε σήμερα (13/09) στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μια ιδιαίτερη σκοτεινή στιγμή για την Ευρώπη όπως τόνισε. 

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τόνισε πολλές φορές στον λόγο της, πως αν η Ευρώπη θέλει να βγει νικήτρια απέναντι στην ρωσική επίθεση, θα πρέπει να μείνει ενωμένη και πιστή στις αξίες της. «Η ενότητά μας είναι η μεγαλύτερη ισχύς μας. Στους δύσκολους καιρούς δοκιμαζόμαστε. Θα πρέπει η Ρωσία να πάρει το μάθημά της. Οι κοινωνίες μας ανθούν γιατί οι πολίτες μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Θέλουμε ο καθένας να μπορεί να ανθίσει».

Η 36χρονη πολιτικός συνέχισε λέγοντας πως, «Η Ρωσία επιθυμεί να μας διχάσει και αν διχαστούμε, θα φανούμε αδύναμοι. Ενωμένοι θα βγούμε νικητές από τον ρωσικό εκβιασμό και τον μακρύ χειμώνα. Δεν κινδυνεύει μόνο η Ουκρανία, αλλά και οι αξίες μας για ένα κράτος δικαίου. Μετά τις δράσεις και τις κινήσεις της Ρωσίας, η Δύση πρέπει να είναι περισσότερο ενωμένη από ποτέ και η Ρωσία πιο απομονωμένη από ποτέ άλλοτε».

Η Φινλανδή πρωθυπουργός τόνισε την σημασία της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης. «Η Ευρώπη πρέπει να είναι οικονομικά ισχυρή και ανεξάρτητη για να μπορεί να βοηθά τους άλλους όπως βοήθησε την Ουκρανία. Η Ουκρανία αυτή τη στιγμή αποδεικνύεται νικήτρια στον πόλεμο με την δική μας βοήθεια και στήριξη. Όσο αφορά την ενέργεια όμως, φανήκαμε ευάλωτοι απέναντι στην Ρωσία και τώρα πληρώνουμε το τίμημα της εξάρτησης μας απέναντι στη Ρωσία. Θα πρέπει να στηρίξουμε την ψηφιοποίηση και να μην αφήσουμε αυταρχικά καθεστώτα να υπονομέυουν τις οικονομίες μας με την χρήση αυτών των τεχνολογιών».

Για το τέλος η Σάννα Μαρίν είπε πως, «Δεν είναι η τελευταία κρίση που περνά η Ευρώπη και γι΄ αυτό θα πρέπει να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας και να είμαστε πιο ενωμένοι και να πιστέψουμε στις αξίες μας και το κράτος δικαίου για να βγουμε πιο δυνατοί από αυτή την κρίση».

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι