ΚΟΣΜΟΣ

«Πυρά» ΟΗΕ κατά Βρετανίας για το νομοσχέδιο απέλασης μεταναστών στη Ρουάντα

Το αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης, που έχει στόχο την απέλαση παράτυπων μεταναστών στη Ρουάντα, συνιστά «πλήγμα στις θεμελιώδεις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων», ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Οι συνδυασμένες συνέπειες αυτού του νομοσχεδίου, με το οποίο επιχειρείται να εξαιρεθεί η κυβερνητική δράση από το συνήθη νομικό έλεγχο, αντιβαίνουν άμεσα στις θεμελιώδεις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου Φόλκερ Τουρκ.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει κάνει αυτό το νομοσχέδιο βάση της πολιτικής του κατά της παράτυπης μετανάστευσης και ελπίζει ότι θα μπορέσει να το θέσει σε εφαρμογή πριν από τις φετινές βουλευτικές εκλογές. Στα μέσα Ιανουαρίου, το είχε χαρακτηρίσει «επείγουσα εθνική προτεραιότητα».

Το νομοσχέδιο συντάχθηκε σε απάντηση στο βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έκρινε παράνομη την αποστολή μεταναστών στη Ρουάντα, εκτιμώντας πως η χώρα αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής γι’ αυτούς.

Το νομοσχέδιο, το οποίο βασίζεται σε μια νέα συνθήκη ανάμεσα στο Λονδίνο και το Κιγκάλι, χαρακτηρίζει τη Ρουάντα ασφαλή τρίτη χώρα και εμποδίζει την αποστολή των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Όμως αυτό το πολύ αμιλεγόμενο νομοσχέδιο επικρίνεται τόσο από τον αρχηγό της Αγγλικανικής Εκκλησίας όσο και από τα Ηνωμένα Έθνη.

Επίσης την περασμένη εβδομάδα βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή έκρινε το νομοσχέδιο «θεμελιωδώς ασυμβίβαστο» με τις υποχρεώσεις της χώρας στο ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η επιτροπή αυτή εκφράζει ιδιαίτερα την ανησυχία της για «την υποχρέωση των δικαστηρίων να θεωρούν τη Ρουάντα ‘ασφαλή’ χώρα και για τον περιορισμό της πρόσβασης στα δικαστήρια για προσφυγές εναντίον των αποφάσεων».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου επικρίνει επίσης το γεγονός ότι το νομοσχέδιο μειώνει «σημαντικά τη δυναότητα των δικαστηρίων να εξετάζουν τις αποφάσεις απέλασης» και ζητεί να επανεξετασθεί υπό το φως των ανησυχιών που διατυπώνονται από την επιτροπή.

«Καλώ τη βρετανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί τον πλήρη σεβασμό προς τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και για να διαφυλάξει την υπερήφανη ιστορία της χώρας στο ζήτημα του αποτελεσματικού και ανεξάρτητου δικαστικού ελέγχου», ανέφερε ο Τουρκ.

«Μια τέτοια θέση έχει σήμερα περισσότερη ζωτική σημασία παρά ποτέ», επέμεινε.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA