ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην παγκόσμια απασχόληση.

Σχεδόν το 40% των θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά από την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης (AI), με ενδεχόμενη την εμβάθυνση των ανισοτήτων, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κάλεσε τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας και να προσφέρουν προγράμματα επανεκπαίδευσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης.

“Στα περισσότερα σενάρια, η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα επιδεινώσει τη συνολική ανισότητα, μια ανησυχητική τάση που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίσουν προληπτικά για να αποτρέψουν την τεχνολογία από το να πυροδοτήσει περαιτέρω κοινωνικές εντάσεις”, έγραψε ενόψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.

Σύμφωνα με την ίδια, σε πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, για παράδειγμα, έως και το 60% των θέσεων εργασίας θα μπορούσε να επηρεαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη. Περίπου οι μισοί από αυτούς μπορεί να ωφεληθούν από το πώς η τεχνητή νοημοσύνη προωθεί την υψηλότερη παραγωγικότητα.

“Για το άλλο μισό, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εκτελούν βασικές εργασίες που εκτελούνται αυτήν τη στιγμή από ανθρώπους, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση εργασίας, οδηγώντας σε χαμηλότερους μισθούς και μειωμένες προσλήψεις”, έγραψε, επικαλούμενη την ανάλυση του ΔΝΤ.

“Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, μερικές από αυτές τις δουλειές μπορεί να εξαφανιστούν”.

Στις αναδυόμενες αγορές και στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, το 40% και το 26% των θέσεων εργασίας αναμένεται να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη αντίστοιχα.

Προειδοποίησε, τέλος, ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες κοινωνικής αναταραχής, ιδιαίτερα εάν οι νεότεροι, λιγότερο έμπειροι εργαζόμενοι αδράξουν την τεχνολογία ως τρόπο να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παραγωγής τους, ενώ περισσότεροι ανώτεροι εργαζόμενοι αγωνίζονται να συμβαδίσουν.

Και κατέληξε: “Η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει την παγκόσμια οικονομία Ας βεβαιωθούμε ότι ωφελεί την ανθρωπότητα”. (Πηγή)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA