ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο πρωτοποριακός Ιάπωνας σχεδιαστής Issey Miyake

Ο Ιάπωνας σχεδιαστής Issey Miyake που έγινε διάσημος τη δεκαετία του ΄80 για το πτυχωτό στυλ ρούχων του που δεν ζαρώνει ποτέ, πέθανε στις 5 Αυγούστου από καρκίνο στο ήπαρ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Γνωστός για την πρακτικότητά του, ο Miyake Kazumaru, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, λέγεται ότι ήθελε να γίνει είτε χορευτής ή αθλητής προτού ξεφυλλίσει τα περιοδικά μόδας της αδερφής του, τα οποία τον ενέπνευσαν να αλλάξει κατεύθυνση, δημιουργώντας τελικά πρωτότυπα ρούχα με μεγάλη ελευθερία κινήσεων. Ο ίδιος σχεδίασε και το χαρακτηριστικό μαύρο ζιβάγκο του φίλου του και ιδρυτή της Apple, Steve Jobs.

Γεννήθηκε στη Χιροσίμα και ήταν επτά ετών όταν έπεσε η ατομική βόμβα στην πόλη ενώ βρισκόταν μέσα στην τάξη. Ήταν απρόθυμος να μιλήσει για το γεγονός στη μετέπειτα ζωή του. Το 2009, γράφοντας στους New York Times ως μέρος μιας εκστρατείας για να επιτραπεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να επισκεφθεί την πόλη, είπε ότι δεν ήθελε να χαρακτηριστεί ως «ο σχεδιαστής που επέζησε» από τη βόμβα.

«Όταν κλείνω τα μάτια μου, εξακολουθώ να βλέπω πράγματα που κανείς δεν πρέπει να ζήσει ποτέ», έγραψε, προσθέτοντας ότι μέσα σε τρία χρόνια, η μητέρα του πέθανε από έκθεση στην ακτινοβολία.

«Προσπάθησα, αν και ανεπιτυχώς, να τα αφήσω πίσω μου, προτιμώντας να σκέφτομαι πράγματα που μπορούν να δημιουργηθούν και όχι να καταστραφούν και που φέρνουν ομορφιά και χαρά. Στράφηκα προς τον σχεδιασμό ρούχων, εν μέρει επειδή είναι μια δημιουργική μορφή, σύγχρονη και αισιόδοξη».

Αφού σπούδασε γραφιστική σε ένα πανεπιστήμιο τέχνης του Τόκιο, διδάχτηκε σχεδιασμό ρούχων στο Παρίσι, όπου συνεργάστηκε με τους διάσημους σχεδιαστές μόδας Guy Laroche και Hubert de Givenchy, πριν κατευθυνθεί στη Νέα Υόρκη. Το 1970 επέστρεψε στο Τόκιο και ίδρυσε το Miyake Design Studio.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ανέπτυξε έναν νέο στυλ πλισέ, τυλίγοντας τα υφάσματα ανάμεσα σε στρώματα χαρτιού και τοποθετώντας τα σε πρέσα θερμότητας, με τα ρούχα να κρατούν το πτυχωτό σχήμα τους. Δοκιμάστηκαν για την ελευθερία κινήσεών τους σε χορευτές και αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη της σειράς με την υπογραφή του, “Pleats, Please”.

Τελικά δημιούργησε περισσότερες από 12 σειρές μόδας που κυμαίνονταν από την κύρια κολεξιόν Issey Miyake για άνδρες και γυναίκες, μέχρι τσάντες, ρολόγια και αρώματα, πριν ουσιαστικά αποσυρθεί το 1997 για να αφοσιωθεί στην έρευνα.

Το 2016, όταν ρωτήθηκε ποιες πιστεύει ότι ήταν οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι μελλοντικοί σχεδιαστές, ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι οι άνθρωποι ήταν πιθανό να καταναλώνουν λιγότερο.

«Στο Παρίσι, λέμε τους ανθρώπους που σχεδιάζουν ρούχα, couturiers -αναπτύσσουν νέα είδη ένδυσης- αλλά στην πραγματικότητα ο σκοπός είναι να φτιάξεις κάτι που λειτουργεί στην πραγματική ζωή». (Πηγή Reuters)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA