Συγγενείς θυμάτων της κρατικής βίας κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων στο Περού απαίτησαν χθες «δικαιοσύνη» από την κυβέρνηση υπό την πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε, στην οποία προσάπτουν την ευθύνη για τουλάχιστον 46 από τους θανάτους σε 50 ημέρες διαδηλώσεων.
«Το μόνο που ζητάω είναι δικαιοσύνη. Δεν ζητάω βοήθεια, διότι κανένας δεν θα μου ξαναφέρει τον αδερφό μου πίσω», δήλωσε με δάκρυα στα μάτια η Μαρία Σαμιγιάν, αδελφή του γιατρού Μάρκο Αντόνιο Σαμιγιάν, ο οποίος σκοτώθηκε στις διαδηλώσεις στην πόλη μεταλλείων Χουλιάκα, κοντά στην Πούνο.
Σε αυτή τη φτωχή νότια περιοχή των Άνδεων, συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και διαδηλωτές που αποπειράθηκαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο την 9η Ιανουαρίου είχε απολογισμό 18 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου αστυνομικού που κάηκε ζωντανός.
«Κάθε μέρα έχω την αίσθηση πως πεθαίνω κι εγώ. Δεν μπορώ να ζήσω πια», είπε η κυρία Σαμιγιάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CNDDHH).
Ο αδελφός της, γιατρός, 31 ετών, σκοτώθηκε από σφαίρα καθώς προσέφερε φροντίδες σε τραυματίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στους δρόμους στη Χουλιάκα.
Οι πόλεις Χουλιάκα και Πούνο, 1.350 χιλιόμετρα και πλέον νότια από την πρωτεύουσα Λίμα, μετατράπηκαν σε θέατρο των πιο βίαιων και πιο πολύνεκρων διαδηλώσεων.
Ταυτόχρονα, στη Λίμα, δεκάδες λεωφορεία και εκατοντάδες διαδηλωτές άρχιζαν να συγκεντρώνονται χθες Πέμπτη για νέα μαζική κινητοποίηση.
Διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα «Ντίνα φόνισσα!» κρατώντας πλακάτ και πανό με τα οποία απαιτούσαν την παραίτηση της αρχηγού του κράτους.
Οι μαζικές κινητοποιήσεις και τα οδοφράγματα σε όλη τη χώρα προκαλούν πλέον ελλείψεις καυσίμων και τροφίμων και οδήγησαν σε ραγδαία αύξηση τις τιμές βασικών προϊόντων.
Αφού παρουσίασε έκθεση με τίτλο «Πενήντα ημέρες καταστολής στο Περού: Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», η εθνική συντονίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα κάλεσε να λάβει τέλος η αστυνομική βία κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Ειδικά στις περιοχές των Άνδεων, στο νότο, τις πιο φτωχές, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού στηρίζει τον πρώην πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο.
«Ζούμε επίπεδα καταστολής άνευ προηγουμένου στην περουβιανή δημοκρατία. Μιλάμε για 57 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της η Ντίνα Μπολουάρτε, ανάμεσά τους 46 που έπεσαν θύματα εξωδικαστικών δολοφονιών από την αστυνομία και τον στρατό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η δικηγόρος Μαρ Πέρες.
Χθες Πέμπτη, οι αρχές καταμετρούσαν 88 οδοφράγματα που κράταγαν κλειστούς δρόμους σε 8 από τις 25 περιφέρειες της χώρας.
Τα μπλόκα προκαλούν ελλείψεις βασικών ειδών και καυσίμων, για τα οχήματα και οικιακή χρήση. Ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος που συνδέει τις Άνδεις με τη Λίμα έχει κλείσει· εκατοντάδες φορτηγά έχουν αποκλειστεί.
Οι ταραχές στο Περού ξέσπασαν αφού ο αριστερός πρώην πρόεδρος Καστίγιο, που κατηγορήθηκε πως αποπειράθηκε «πραξικόπημα» ανακοινώνοντας πως διαλύει το Κογκρέσο καθώς αυτό ετοιμαζόταν να τον αποπέμψει, παύθηκε και συνελήφθη την 7η Δεκεμβρίου.
Η Μπολουάρτε, η αντιπρόεδρος του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο ωσότου τον διαδέχθηκε, κατάγεται από τις Άνδεις κι εξελέγη με το ίδιο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς υποψήφιος του οποίου ήταν ο προκάτοχός της. Οι διαδηλωτές τη χαρακτηρίζουν «προδότρια».
Η κρίση αντανακλά το πελώριο χάσμα ανάμεσα στην πολιτική και οικονομική ελίτ της πρωτεύουσας και τον φτωχό πληθυσμό των επαρχιών, όπου πολλοί υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο Καστίγιο, στην εκλογική νίκη του οποίου είδαν κάτι σαν εκδίκηση για την περιφρόνηση και τον ρατσισμό των ελίτ, ειδικά απέναντι στους αυτόχθονες.
Η περουβιανή κυβέρνηση διέταξε να επέμβουν η αστυνομία και ο στρατός για να διαλυθούν μέσα στις επόμενες ώρες τα δεκάδες μπλόκα σε όλη τη χώρα που έχουν στήσει διαδηλωτές απαιτώντας να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε.
Η αστυνομία του Περού, «με την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων», θα προχωρήσει «στο άνοιγμα των οδών του εθνικού δικτύου», ανακοίνωσαν το βράδυ χθες Πέμπτη (τοπική ώρα) τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας.
Οι αρχές έκαναν λόγο νωρίτερα χθες για 88 οδοφράγματα που κράταγαν κλειστούς δρόμους σε 8 από τις 25 περιφέρειες της χώρας. Τα μπλόκα προκαλούν ελλείψεις βασικών ειδών και καυσίμων, για τα οχήματα και οικιακή χρήση, ανεβάζουν τις τιμές και, σύμφωνα με την κυβέρνηση, περιπλέκουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και τις μεταφορές φαρμάκων σε τομείς της χώρας.
Ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος που συνδέει τις Άνδεις με τη Λίμα έχει κλείσει· εκατοντάδες φορτηγά έχουν αποκλειστεί.
Η κυβέρνηση καταγγέλλει πως οι αποκλεισμοί δρόμων προκάλεσαν δέκα θανάτους, ανάμεσά τους αυτούς τριών παιδιών που δεν μπόρεσαν, κατ’ αυτήν, να δεχθούν τις επείγουσες ιατρικές φροντίδες που χρειάζονταν.
«Ως σήμερα, δέκα αθώοι Περουβιανοί έχασαν τη ζωή τους» εξαιτίας αυτών των «παράνομων ενεργειών», κατήγγειλαν στην κοινή ανακοίνωσή τους τα δύο υπουργεία.
Το δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει «δεν συμπεριλαμβάνει τους αποκλεισμούς δρόμων, ακόμα λιγότερο το να αποφασίζεις αν έχουν δικαίωμα στη ζωή όσοι έχουν ανάγκη να μεταφερθούν για να λάβουν θεραπεία (…) ή αυτοί που έχουν ανάγκη οξυγόνο ή φάρμακα να φθάσουν στις περιοχές τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Στο Περού εκδηλώθηκε σοβαρή πολιτική κρίση αφού ο αριστερός πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, που κατηγορήθηκε πως αποπειράθηκε «πραξικόπημα» ανακοινώνοντας πως διαλύει το Κογκρέσο καθώς αυτό ετοιμαζόταν να τον αποπέμψει, παύθηκε και συνελήφθη την 7η Δεκεμβρίου.
Στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ του κ. Καστίγιο, απαιτούν την παραίτηση της κυρίας Μπολουάρτε και την άμεση διεξαγωγή εκλογών, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 46 άνθρωποι σε έξι εβδομάδες.
Η κυρία Μπολουάρτε, η αντιπρόεδρος του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο ωσότου τον διαδέχθηκε δυνάμει του Συντάγματος, κατάγεται από τις Άνδεις κι εξελέγη με το ίδιο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς υποψήφιος του οποίου ήταν ο προκάτοχός της. Οι διαδηλωτές τη χαρακτηρίζουν «προδότρια».
Η κρίση αντανακλά το πελώριο χάσμα ανάμεσα στην πολιτική και οικονομική ελίτ της πρωτεύουσας και τον φτωχό πληθυσμό των επαρχιών, όπου πολλοί υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο Καστίγιο, στην εκλογική νίκη του οποίου είδαν κάτι σαν εκδίκηση για την περιφρόνηση και τον ρατσισμό των ελίτ, ειδικά απέναντι στους αυτόχθονες.
Χθες Πέμπτη στην πρωτεύουσα εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, σε ατμόσφαιρα ηρεμίας, στην πλατεία της 2ης Μαΐου. «Αγωνιζόμαστε εναντίον της δικτατορίας της Ντίνας Μπολουάρτε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εδουάρδο Βάσκες, διαδηλωτής, καθώς μοίραζε σε άλλους μερίδες φαγητού.
Υπήρξαν ωστόσο ξανά επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, με τους μεν να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα, τους δε να κάνουν χρήση δακρυγόνων και να ρίχνουν πλαστικές σφαίρες.
Στη Χουλιάκα, στην περιοχή της Πούνο (νότια), συγγενείς θυμάτων της κρατικής βίας κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων απαίτησαν χθες «δικαιοσύνη» από την κυβέρνηση της προέδρου Μπολουάρτε.
«Το μόνο που ζητάω είναι δικαιοσύνη. Δεν ζητάω βοήθεια, διότι κανένας δεν θα μου ξαναφέρει τον αδερφό μου πίσω», δήλωσε με δάκρυα στα μάτια η Μαρία Σαμιγιάν, αδελφή του γιατρού Μάρκο Αντόνιο Σαμιγιάν, 31 ετών, ο οποίος σκοτώθηκε από σφαίρα στις διαδηλώσεις στη Χουλιάκα καθώς προσπαθούσε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένους διαδηλωτές.
«Κάθε μέρα έχω την αίσθηση πως πεθαίνω κι εγώ. Δεν μπορώ να ζήσω πια», είπε η κυρία Σαμιγιάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CNDDHH).