Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος The New Arab, με έδρα το Λονδίνο, ανακοίνωσε χθες Τρίτη την αποφυλάκιση συντάκτη του ο οποίος κρατείτο από τις αρχές του Ισραήλ από τον Δεκέμβριο, τονίζοντας πως ο δημοσιογράφος κατήγγειλε ότι υπέστη βασανιστήρια.
Ο ρεπόρτερ Ντία αλ Καχλούτ, ανταποκριτής του παναραβικού μέσου ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας, ήταν ανάμεσα στους δεκάδες Παλαιστίνιους οι οποίοι συνελήφθησαν από τον στρατό του Ισραήλ στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας τον Δεκέμβριο, πλάνα με τους οποίους μεταδόθηκαν από ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα.
Διακρίνεται με τα εσώρουχα, με σφαλισμένα τα μάτια, φρουρούμενος από ισραηλινούς στρατιώτες. Οι εικόνες αυτές έκαναν τον γύρο των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις.
Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, είχε επικαλεστεί λόγους ασφαλείας για τις ενέργειές του, παρουσιάζοντας τους κρατούμενους ως μαχητές της Χαμάς· το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το αρνήθηκε, κάνοντας λόγο για «ψέματα».
Ο κ. Καχλούτ αφέθηκε ελεύθερος στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ο ιστότοπος The New Arab, συμφερόντων του Κατάρ.
Ο δημοσιογράφος, 37 ετών, δήλωσε στον ιστότοπο όπου εργάζεται πως βίωσε «απερίγραπτα δύσκολες» συνθήκες από «τη στιγμή» που συνελήφθη.
Κατήγγειλε πως ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), μετά τη σύλληψή του, ο δημοσιογράφος κρατήθηκε για σύντομο διάστημα στη φυλακή Εσέλ, στο νότιο Ισραήλ, όπου υπέστη βασανιστήρια.
«Η RSF καλεί να απελευθερωθούν αμέσως όλοι οι κρατούμενοι δημοσιογράφοι και να υπάρξει επειγόντως προστασία όλων των παλαιστινίων δημοσιογράφων», τόνισε ο Τζόναθαν Ντάγκερ, υπεύθυνος για τη Μέση Ανατολή στη ΜΚΟ, σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη.
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου συνελήφθησαν 38 παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, εκ των οποίων 31 παραμένουν υπό κράτηση, τόνισε η RSF.
Αντιδρώντας στα πλάνα που τράβηξαν ισραηλινοί στρατιωτικοί, η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία αξίωσε την 20ή Δεκεμβρίου οι αρχές του Ισραήλ να «αφήσουν ελεύθερους» όλους τους Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας που «φυλάκισαν αυθαίρετα», επισημαίνοντας ότι συγκέντρωσε στοιχεία για τουλάχιστον 6 «θανάτους», για «μαζικές βίαιες εξαφανίσεις» και «απάνθρωπη μεταχείριση» των κρατουμένων.