ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η κατάσταση στη Γάζα «ξεφεύγει εκτός ελέγχου»

Η κατάσταση στη Γάζα «ξεφεύγει εκτός ελέγχου», καθώς υπάρχει έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας που είναι έτοιμη να διανεμηθεί εκεί, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

«Κάθε δευτερόλεπτο που περιμένουμε την ιατρική βοήθεια, χάνουμε ζωές», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, τονίζοντας ότι οι ιατρικές προμήθειες είναι μπλοκαρισμένες εδώ και τέσσερις ημέρες στα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.

«Χρειαζόμαστε άμεση πρόσβαση για να αρχίσουμε να παραδίδουμε προμήθειες ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Τέντρος. Όπως πολλοί άλλοι αξιωματούχοι υπηρεσιών του ΟΗΕ, μκο ή και κρατών, και αυτός ζητά το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα.

Εδώ και μέρες, τόνοι βοήθειας έχουν μπλοκαριστεί στην αιγυπτιακή έρημο του Σινά από το Ισραήλ, ενώ η Ράφα είναι κλειστή από την παλαιστινιακή πλευρά, ύστερα από τέσσερις ισραηλινούς βομβαρδισμούς αυτή την εβδομάδα.

«Χρειαζόμαστε να σταματήσει η βία από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας θα μείνει από καύσιμα σήμερα

Το νοσοκομείο Shifa, όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα της έκρηξης στο νοσοκομείο al-Ahli, θα ξεμείνει από καύσιμα εκτός αν εισέλθουν περισσότερες προμήθειες στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο συναγερμός σήμανε από τον Μοχάμεντ Αμπού Σελμία, γενικό διευθυντή του μεγαλύτερου νοσοκομείου στη Γάζα.

Οι υποδομές λειτουργούν πέρα από τις δυνατότητές της υγειονομικής μονάδας μετά την έκρηξη δήλωσε ο Σελμία, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας εξακολουθούν να περιθάλπουν σοβαρά τραυματισμένους ασθενείς. «Όλοι οι τραυματίες βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση», παραδέχτηκε στο Associated Press . «Υπάρχει μια νεαρή γυναίκα της οποίας τα άκρα έχουν ακρωτηριαστεί, ένα παιδί του οποίου έχουν βγει τα έντερα, σε πολλούς άλλους έχουν ακρωτηριαστεί άκρα, υπάρχουν αιμορραγίες στον εγκέφαλο, στο συκώτι και στη σπλήνα», είπε.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου είχε προηγουμένως αναφέρει ότι οι γιατροί εκτελούν επεμβάσεις στο έδαφος χωρίς αναισθησία και ότι η έλλειψη βασικών ιατρικών προμηθειών αποτελεί επείγον πρόβλημα.

Εάν το νοσοκομείο ξεμείνει από καύσιμα, θα μπορούσε να αναγκαστεί να διακόψει εντελώς τις υπηρεσίες του, προειδοποίησε ο Σέλμια, προσθέτοντας ότι οι γιατροί «θα μείνουν με τους αρρώστους και τους τραυματίες».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA