ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ-Νταβός: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία

Η Κίνα κάνει δυναμική επιστροφή στο Νταβός με την ομιλία του πρωθυπουργού Λι Τσιάνγκ μετά τις εκλογές στην Ταϊβάν κατά την διάρκεια ενός Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ όπου θα βαρύνει και η παρουσία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Καθώς πλησιάζει η δεύτερη επέτειος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ταξίδεψε για πρώτη φορά στο Νταβός για να εκπροσωπήσει αυτοπροσώπως την χώρα του.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «αρπακτικό» που δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί από μια «παγωμένη» σύρραξη στην Ουκρανία, όπου η γραμμή του μετώπου παραμένει εδώ και πολλούς μήνες σχεδόν αμετακίνητη.

«Μετά το 2014 έγιναν προσπάθειες να παγώσει ο πόλεμος στο Ντονμπάς (στην ανατολική Ουκρανία). Υπήρχαν εγγυητές με μεγάλη επιρροή, όπως η καγκελάριος της Γερμανίας (Άγγελα Μέρκελ), ο πρόεδρος της Γαλλίας (Φρανσουά Ολάντ). Όμως ο Πούτιν είναι αρπακτικό που δεν ικανοποιείται από τα παγωμένα προϊόντα», είπε ο Ζελένσκι στην παρέμβασή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τον Πούτιν ότι «επιχειρεί να κανονικοποιήσει» τις «μαζικές εκτοπίσεις, τα ισοπεδωμένα χωριά και πόλεις και την τρομακτική αίσθηση ότι ο πόλεμος ίσως να μην τελειώσει ποτέ».

«Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν ενσαρκώνει τον πόλεμο», συνέχισε ο Ουκρανός πρόεδρος, εκτιμώντας ότι «αυτό δεν θα αλλάξει».

Ο Ζελένσκι κάλεσε για άλλη μία φορά τις χώρες της Δύσης να εφοδιάσουν με περισσότερα όπλα την Ουκρανία και να την βοηθήσουν να επικρατήσει στον αέρα, εξοπλίζοντάς την με μαχητικά αεροσκάφη, διαβεβαιώνοντας ότι το Κίεβο έχει ήδη πλεονέκτημα στη Μαύρη Θάλασσα, έναντι του ρωσικού στόλου. «Οι εταίροι μας γνωρίζουν τις ανάγκες μας και πόσες είναι», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία έχει αποδείξει ότι «μπορεί να πλήξει τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη που κανείς δεν είχε καταρρίψει μέχρι τώρα».

Χθες, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε δύο ρωσικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη στη Θάλασσα του Αζόφ, μια περιοχή που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους της χώρας του να ενισχύσουν την ουκρανική οικονομία με επενδύσεις, καθώς το Κίεβο ενισχύει τη δική τους ασφάλεια. «Μόνο ο λαός μας και οι επενδύσεις σας μπορούν να οικοδομήσουν μια ισχυρή οικονομία. Χρειαζόμαστε κανονικές επενδύσεις από αξιόπιστες εταιρίες. Ενισχύστε την οικονομία μας και θα ενισχύσουμε την ασφάλειά σας», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι κατήγγειλε για άλλη μια φορά τις φωνές εκείνες που ζητούν να μην οδηγηθεί σε «κλιμάκωση» η σύγκρουση. «Για εμάς, κάθε έκκληση «μη κλιμάκωσης» αντηχεί σαν να λένε στον Πούτιν ότι θα κερδίσει» τον πόλεμο», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να επιβληθούν κυρώσεις στην πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας και να δοθούν στην Ουκρανία τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν «παγώσει» σε χώρες της Ευρώπης.

EPA/Radek Pietruszka POLAND OUT

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε σήμερα ότι θα διατηρηθεί η αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία, έπειτα από συνάντηση που είχε στο Νταβός με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία και εργαζόμαστε πολύ στενά με το Κογκρέσο «σχετικά με το θέμα αυτό, δήλωσε ο Ά. Μπλίνκεν στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Β. Ζελένσκι στο περιθώριο της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. «Ξέρω πως οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας θα κάνουν το ίδιο πράγμα».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, που ήταν επίσης παρών, διαβεβαίωσε τον Ουκρανό πρόεδρο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους είναι αποφασισμένοι να «διασφαλίσουν πως η Ρωσία θα αποτύχει και η Ουκρανία θα κερδίσει».

Ο Β. Ζελένσκι ευχαρίστησε τη διοίκηση Μπάιντεν και τη «δικομματική υποστήριξη» στο αμερικανικό Κογκρέσο. «Υπολογίζουμε αληθινά στην υποστήριξή σας — στη συνέχιση της τεράστιας υποστήριξής σας», είπε.

Ανέφερε κυρίως το αμερικανό σύστημα Patriot, που βοήθησε την Ουκρανία στην αντιαεροπορική άμυνά της απέναντι στις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει περίπου 44 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, στα οποία προστίθενται πολλά δισεκατομμύρια βοήθειας και οικονομικής υποστήριξης.

Η διοίκηση Μπάιντεν αποδέσμευσε το τελευταίο πακέτο βοήθειάς της στα τέλη Δεκεμβρίου, όμως οι Ρεπουμπλικάνοι θέτουν ως όρο για την υποστήριξή τους σε ένα νέο πακέτο τη δραστική αυστηροποίηση της αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής.

Ορισμένοι ανάμεσά τους, κυρίως ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που παρουσιάζεται ως φαβορί στο στρατόπεδό του στην εκστρατεία για το προεδρικό χρίσμα, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για αυτήν τη βοήθεια και τις πιθανότητες ουκρανικής νίκης.

Η διοίκηση Μπάιντεν ζητεί συνολικά από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πακέτο 61 δισ. δολαρίων για τη βοήθεια στην Ουκρανία, όπως και για το Ισραήλ και την Ταϊβάν, σκοποί που είναι πιο δημοφιλείς για τους Ρεπουμπλικανούς.

Λι Τσιάνγκ: Η Κίνα θα ακολουθήσει εθνική πολιτική ανοίγματος στον έξω κόσμο

EPA/GIAN EHRENZELLER

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιάνγκ δήλωσε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5,2% το 2023.

«Η αύξηση του ΑΕΠ μας πρέπει να τοποθετείται στο 5,2% περίπου, σε ανώτερο επίπεδο του στόχου του 5% περίπου που είχαμε θέσει στις αρχές του περασμένου έτους», είπε.

Η αύξηση αυτή αποτελεί βελτίωση σε σχέση με το +3% που καταγράφηκε το 2022, όταν οι αυστηροί περιορισμοί της πανδημίας έπλητταν την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα.

Παρά ταύτα, πρόκειται για την μικρότερη αύξηση του ΑΕΠ από το 1990, εξαιρουμένων των ετών της πανδημίας.

«Η κινεζική οικονομία ανέκαμψε συνολικά και βελτιώθηκε τον περασμένο χρόνο», δήλωσε κατά την ομιλία του ο Λι.

Παρά την άρση των υγειονομικών περιορισμών, η έλλειψη εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και η χαμηλή κατανάλωση εξακολουθούν να επιβαρύνουν την δεύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η κρίση χρέους στον στεγαστικό τομέα και η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας των νέων έχουν επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση.

«Οποια και αν είναι η εξέλιξη της παγκόσμιας κατάστασης, η Κίνα θα ακολουθήσει εθνική πολιτική ανοίγματος στον έξω κόσμο», δήλωσε ο Λι προσθέτοντας ότι «η πόρτα του ανοίγματος θα μεγαλώσει».

«Η επιλογή της κινεζικής αγοράς δεν είναι ρίσκο αλλά ευκαιρία», είπε.

Η θέσπιση «κόκκινων γραμμών» είναι απαραίτητη για να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης θα ωφελήσει στην πρόοδο της Ανθρωπότητας, είπε κατά την ομιλία του ο κινέζος πρωθυπουργός καταγγέλλοντας παράλληλα τους εμπορικούς «φραγμούς» στον τομέα των τεχνολογιών και τα περιοριστικά μέτρα που συνδέονται με το περιβάλλον.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να πάρει κατεύθυνση επωφελή για την ανθρωπότητα και, κατά συνέπεια, πρέπει να υπάρξουν κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να ξεπερνιούνται και όλος ο κόσμος πρέπει να σέβεται», είπε ο Λι.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να είναι συμπεριληπτική και επωφελής για όλους και όχι μόνο για μία μικρή ομάδα ατόμων», προειδοποίησε δίνοντας την διαβεβαίωση ότι η Κίνα «θέλει να αναπτύξει την επικοινωνία και την συνεργασία με όλες τις πλευρές για την βελτίωση των μηχανισμών διαχείρισης της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Ο κινέζος πρωθυπουργός κατήγγειλε επίσης τα «νέα μέτρα που εισάγουν διακρίσεις για το εμπόριο και τις επενδύσεις», την ώρα που εμπόδια ή διαταραχές μπορούν να επιβραδύνουν ή να μπλοκάρουν ζωτικές ροές για την παγκόσμια οικονομία.

Αναφέρθηκε ειδικά στις τεχνολογίες, ανάμεσά τους και σε όσες σχετίζονται με το περιβάλλον και πρότεινε την ενίσχυση της συνεργασίας στον κόσμο για την πράσινη ανάπτυξη.

«Ορισμένες τεχνολογίες ή πράσινα προϊόντα ή τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα», κατήγγειλε, ζητώντας «άρση των φραγμών» και «συνεργασία».

«Είναι κρίσιμο» να «υπερασπισθούμε σθεναρά το πολυμερές εμπορικό σύστημα», είπε

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA