Η ψήφιση από την κυβέρνηση της Ουγκάντας ενός από τους σκληρότερους νόμους στον κόσμο κατά των ομοφυλόφιλων έχει προκαλέσει ένα κύμα επιθέσεων κατά των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, κατήγγειλαν σήμερα οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Νόμος Κατά της Ομοφυλοφιλίας θεσπίστηκε τον Μάιο και προβλέπει την θανατική ποινή για συγκεκριμένες σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν καταδικαστεί βάσει του νόμου αυτού, περιλαμβανομένων δύο κατηγορούμενων που επαπειλούνται με την έσχατη ποινή για «διακεκριμένη κακοποιητική ομοφυλοφιλία» (aggravated homosexuality).
Αλλά η σχετική έκθεση, την οποία υπογράφει επιτροπή της συμμαχίας Σύγκληση για την Ισότητα», αναφέρει ότι αυτοί που διέπραξαν φέτος παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας –περιλαμβανομένων βιασμού, βασανισμών, σύλληψης και εκδίωξης–ήταν ιδιώτες.
Αυτό, όπως επισημαίνεται, δείχνει ότι ο νόμος και η διάχυτη ομοφοβική ρητορική που προηγήθηκαν της ψήφισής του νωρίτερα μέσα στον χρόνο, έχουν ριζοσπαστικοποιήσει το κοινό εναντίον της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.
Για παράδειγμα, η έκθεση επισημαίνει ότι οι συλλήψεις με τη συνδρομή του πλήθους έχουν γίνει όλο και συχνότερες «επειδή ο νόμος έχει θέσει τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο επίκεντρο ως πρόσωπα ενδιαφέροντος και το κοινό δείχνει ότι είναι εκείνος που επιβάλλει το κυνήγι μαγισσών».
Από την 1η Ιανουαρίου ως τις 31 Αυγούστου οι ερευνητές τεκμηρίωσαν 306 παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό του θύματος και την ταυτότητα φύλου του, με δράστες κρατικούς παράγοντες στις 25 από αυτές τις περιπτώσεις.
Αντίθετα, καταγγελίες από ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2020 και το 2021 διαπίστωσαν ότι κρατικοί παράγοντες ευθύνονταν για σχεδόν το 70% των παραβιάσεων δικαιωμάτων στα χρόνια αυτά.
Η έκθεση δεν περιέχει συγκριτικά στοιχεία για το 2022.
Ο υπουργός Πληροφοριών της Ουγκάντα Κρις Μπαριομούνσι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο.
Οι συντάκτες της έκθεσης είπαν ότι έχουν τεκμηριώσει 18 περιπτώσεις στις οποίες η αστυνομία διεξήγαγε αναγκαστικές πρωκτικές εξετάσεις σε άτομα που κρατούνταν για να συγκεντρώσει «στοιχεία» ομοφυλοφιλίας.
«Το να επιβιώσεις από αναγκαστική πρωκτική εξέταση στην αστυνομία είναι κάτι που σε συνοδεύει για πάντα», ανέφερε ένας επιζών.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Φρεντ Ενάνγκα δήλωσε ότι δεν είχε διαβάσει ακόμη την έκθεση και ότι δεν μπορεί να σχολιάσει.
Η έκθεση προειδοποίησε ότι τα στατιστικά στοιχεία της δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν εξαντλητικά δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να αναφέρουν παραβιάσεις.
Το κλίμα φόβου και εκφοβισμού που προκάλσε ο νόμος οδήγησε επίσης σε αυξανόμενα περιστατικά ψυχικής υγείας στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, συμπεριλαμβανομένων των σκέψεων αυτοκτονίας, ανέφερε.